David Söderbergillä vihdoin kivaa myös lehdistökarsinassa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Söderbergillä vihdoin kivaa myös lehdistökarsinassa

David Söderberg karisti ison mörön kintereiltään Zürichissä, kahdesti.

David Söderberg karisti ison mörön kintereiltään kahdesti moukarihäkissä.

16.8.2014 18:51

- Monta kertaa oli ikävä kävellä arvokisoissa lehdistökarsinaan. Täällä on ollut kiva tulla tänne jo kaksi kertaa, huokaisi moukarinheittäjä David Söderberg 8. sijansa jälkeen lauantaina.

Kahdeksan kertaa arvokisoissa karsintaan jäänyt pohjalainen näytti kuin helpottuneisuuden monumentilta. Söderberg suoriutui loppukilpailusta perustasollaan ja sai heittää kuudesti. Mitalimiehet heittivät hänen tavoittamattomissaan, mutta kamalan mörön Söderberg Zürichissä karisti kintereiltään, kaksi kertaa. Söderbergin loppukilpailu sai synkän alun, kun mies verryttelykentällä kaatui heittäessään 9 kilon moukaria ja kolhi itseään melko tavalla.

Kahdeksatta sijaa voi laittaa sikäli perspektiiviin, että kaikki arvokilpailut 1998-2012 Helsingin EM-kisoihin asti heittänyt Olli-Pekka Karjalainen sijoittui urallaan paremmin vain kolmesti. Söderberg katkaisi Karjalaisen arvokisaputken, kun voitti tämän Kuortaneen karsintakisassa 2012 ja nappasi olympiapaikan Lontooseen. Se oli vallanvaihto Suomen moukarinheitossa.

Moukarinheiton yleistason kehitystä kuvaa, että esimerkiksi Osakan MM-kisoissa Karjalaisen 78,35 riitti vain kolmeen yritykseen loppukilpailussa. Lauantaina sillä olisi ehkä eurooppalaisvetoisimmassa yleisurheilulajissa irronnut 6. sija. Söderberg heitti 76,55.

Söderbergille Karjalainen oli sekä esikuva, kaveri että eräänlainen peikko.

- Tuntui epäoikeudenmukaiselta, että laji putosi Eliittikisoista heti Karjalaisen lopetettua. Mutta toisaalta en olisi urheilijana kehittynyt ilman Karjalaista.

Söderberg oli EM-urakkaansa erittäin tyytyväinen ja aikoo jatkaa ainakin Rion olympiakisoihin kahden vuoden päähän. Hän on silloin 37-vuotias. Vöyriläinen, F1-fysiikkavalmentajanakin tunnetun Antti Vierulan opastama Söderberg myönsi, että urheilu-uran rahoittaminen on välillä vaatinut melkoista taiteilua. Mies on kuulunut Urheiluliiton kärkitiimeihin vuosikaudet, mutta esimerkiksi opetusministeriön urheilija-apurahaa hän ei ole koskaan saanut.

- Urheilu on elämäntapa, vähän kuin maanviljelys. Ei kummastakaan kauheasti rahaa käteen saa. EU-tukia tässäkin tarvittaisiin, hän naurahti.

Söderberg on koko ajan panostanut urheilemiseen niin ammattimaisesti kuin mahdollista. Välilä hän on tehnyt osapäivätöitä mm. Vöyrin urheilulukiossa eräänlaisena tukihenkilönä.

Yleisurheiluyleisö on huomannut merkittävän muodonmuutoksen Söderbergissä. Hän on viime vuosina pudottanut painoaan noin 15 kiloa.

- Kun ikää tulee, harjoittelusta palautuminen hidastuu. Hyvä yleiskunto nopeuttaa palautumista. Olin ennen ehkä vähän vahvempi, mutta edelleen hyvin vahva. Pystyn esimerkiksi aika vaivattomasti juoksemaan 10 kilometriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?