Mieli vs säänhaltijat - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Mieli vs säänhaltijat

Letzigrund-stadionin olosuhteet voivat sadesäällä aiheuttaa urheilijoille hankaluuksia.

Julkaistu: 15.8.2014 17:20

Neljäs EM-kisa-aamu on valjennut sateisissa merkeissä, muussakin arvokisoissa kuin Helsingissä järjestetyissä voi sataa. Kuka voittaa säänhaltijan?

Ihmisen mieli on mielenkiintoinen mekanismi, menestyvän huippu-urheilijan mielen pitää olla erittäin kova. Jos mielii podiumille, niin ei kelit, ei kanssa kilpailijat, ei media tai muutkaan ulkoiset tekijät saisi järkyttää keskittymistä oleelliseen eli oman huippusuorituksen tekemistä. Sade ei poistu vaikka kuinka kiroat, kastuneet vaatteet ei kuivu vaikka huudat naama hiilenpunaisena, vastatulli ei käänny vaikka potkit mainosaidat kyljelleen, voittajat hyväksyvät ulkopuoliset haasteet, sopeutuvat ja jopa ottavat niistä lisävoimia. ”Kaikki muu on turhaa paitsi purjehdus”, tokaisi Lasse Mårtenson taannoin, niin totta jos olet purjehtija.

Letzigrund stadionilla on kylmä, täällä sataa. Toiset kiekonheittäjänaiset onnistuvat toiset ei, kiekko on ehkä haastavin yleisurheilulajeista, mikäli keli on kuin tänään. Sataa, kiekko on märkä j liukas, rinki vaarallisen liukas, tuulet huonot – se joka hallitsee mielensä ja oman tuulensa selvittää tiensä finaaliin. Tärkeää on pitää itsensä tekemässä normaaleja asioita, katsoessani kiekkopaikalla sateensuojassa kyhjöttäviä urheilijoita, hiipii mieleeni kysymys: jos aurinko paistaisi, olisiko heistä suurin osa verryttelemässä, kertamassa mielessään tekniikka-asioita, valmistautumassa fyysisestikin heittoonsa? Näyttää siltä, että parhaat mielensä hallitsijat pakkaavat kamansa ja aloittavat keskittymisen finaaliin, sielläkin voi sataa, tämä karsinta oli loistava henkinen valmistautuminen podium paikkojen taisteluun.

Urheilijalla on vakiomäärä henkistä energiaa varastossa, toki sitä voi hieman lisätä esim. psyykkisen valmennuksen keinoin, mutta se kannattaa käyttää järkevästi suuntaamalla kaikki henkiset voimansa tehdäkseen itselleen 100% suorituksen, oma ennätys on hyvä mittari. Ennätyksen tehdessään urheilija voi olla tyytyväinen, jos sillä jää neljänneksi tai finaalin ulkopuolelle, niin oma taso ei vielä riitä siihen taisteluun aurinkoisemmista sijoituksista.Tulevaisuuden menestysresepti: samalla henkisellä voimalla, terveenä lisää harjoittelua tekniikka, taito ja ominaisuudet uudelle tasolle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?