Tällainen valmentaja on sensaatiojuoksija Mörön taustalla – ”tekee töitä 25/8” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tällainen valmentaja on sensaatiojuoksija Mörön taustalla – ”tekee töitä 25/8”

Oskari Mörö juoksee tänään 400 metrin aitojen finaalissa. Mörö on yksi EM-kisojen suomalaissensaatioista. IS:n yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen kirjoittaa, millainen valmentajaguru löytyy Mörön taustalta.

15.8.2014 15:16 | Päivitetty 15.8.2014 16:43

Atte Pettinen valmentaa 25/8. 34-vuotta valmennustyötä suomalaisen yleisurheilumenestyksen eteen. Pettinen muistetaan pikakiituri Markus Pöyhösen taustalta, mutta nyt erityisesti loistavan välieräjuoksun tehneen Oskari Mörön valmentajana. Oskarin SE-aika 49,08 oli Aten valmennusuran ensimmäinen ulkoratojen SE, mikä mies Atte on?

Atte aloitti valmentamisen kuten allekirjoittanut itse tai moni muu valmentaja: oma ura ei tuntunut oikein menevän sinne, minne sen olisi kovasti halunnut menevän. Olen tuntenut Aten lähes kaksikymmentä vuotta. Välillä tuntuu, ettei mies osaa sanoa ei, mikäli kysytään, että voisitko valmentaa tai auttaa hieman tässä valmennushaasteessa. Kun Aten näkee halleissa ja kentillä puhelin korvalla, lähes sataprosenttisesti silloin on menossa konsultaatio jonkun urheilijan kanssa. Aten kaltaisen valmentajan työ on keskeytymätöntä prosessia urheilijoiden tulosten parantamiseksi.

Pettinen painaa töitä 25/8 – valmentajilla tuntuu olevan enemmän tunteja päivässä, päiviä viikossa kuin tavallisilla kansalaisilla.

- En tee ylitöitä. Se on väärä sanonta. Joskus sessiot venyvät ja aina pitää tehdä tarpeen mukaan asiat valmiiksi, Pettinen kertoo omasta ajankäytöstään ja jatkaa motiiveistaan uskomattomaan työmäärään vuosien saatossa:

- Isoin palkinto on kaikkien nähtävillä. Oskarin menestyksen kaltaista asiaa ei voi lyödä, siis urheilijan ja valmentajan tehdyn työn täydellinen onnistuminen ja vielä oikealla hetkellä.

Atte on myös urheilun taustavaikuttaja, pitkän linjan seuravalmentaja ja -johtaja. Lisäksi hänen ääntään on kuultu kuuluttajana sadoissa yleisurheilukilpailuissa. Musiikkimiehenä myös tunnelmaa luovien biisien sulosoinnut ovat vallanneet katsojien mielet, auttaneet urheilijoita kaivamaan niitä toivottuja lisäenergioita henkiselle puolelle.

Itselläni on ollut ilo toimia useiden vuosien ajan Aten kanssa yleisurheilun tv-lähetysten kommentaattorina. Aina ei kaikki ole mennyt nappiin. Selostimme Aten kanssa IAAF:n GP-sarjan kisaa, taisi olla Kreetalta. Olimme puhuneet siitä kuinka urheilijat eri maissa rahoittavat urheilunsa. Ruutuun pamahti Kreikan kolmiloikkaaja ”Hercules” todella pitkän ja tuuhean partansa kanssa, Atte tokaisi: ”Hercules taitaa tuurailla joulupukkia treenirahan eteen.” Repesimme hulvattomaan nauruun, eikä se loppunut vaan nauroimme vedet silmissä.

Olimme suorassa lähetyksessä ja yritimme useaan kertaan aloittaa uudestaan. Ei onnistunut vaikka laitoimme tilastopaperit toistemme katselinjoille. Ohjaaja leikkasi uusinnasta kolme minuuttia pois, miksiköhän?

Tänään Letzigrundin yleisö saa kokea Atte Pettisen kanssa suuria tunteita kello 20.52. Nähdäänkö onnen kyyneleitä ja saako Atte sydänkohtauksen? Valmentaja suhtautuu urheiluun vakavasti. Sydän lyö, jopa ylikierroksilla, onnistumiset saavat kyyneleet silmäkulmiin. Valmentaja luottaa Oskariin sataprosenttisesti, muttei aseta turhia lisäpaineita: ”Pokaalit tulevat sitten jos ovat tullakseen”

Kirjoittaja on IS:n yleisurheiluasiantuntija, jonka näkemyksiä on lisää Urheilusanomien Sisäpiirissä.

Jos et ole Urheilusanomien tilaaja, voit kokeilla palvelua kuukauden ajan yhdellä eurolla. Tilaus sisältää Suomen suurimman urheilun viikkolehden erikoisjuttuineen sekä jatkuvasti päivittyvän Pelivihjeet-palvelun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?