Keihään EM-valinnoista selvittiin lähes kuivin jaloin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suma laukesi lopulta onnellisesti

Yhdestä kesästä selvittiin melkein ilman keihäänheiton valintadraamaa, muttei ihan. Antti Ruuskanen kimpaantui joutuessaan karsimaan paikasta vielä Kalevan kisoissa, ja Ari Mannio putosi aivan kalkkiviivoilla EM-koneesta.

Tilaajille

Niin kokenut kettu kuin Antti Ruuskanen onkin, hän lähtee nyt ensimmäistä kertaa urallaan EM-kisoihin.­

6.8.2014 14:15

Antti Ruuskanen heitti viime sunnuntaina toisen miesten Suomen mestaruutensa myös kiukun antamin voimin. Lontoon olympiapronssimitalisti pettyi syvästi siihen, että valmennusjohtaja Jorma Kemppainen alisti hänet vielä ylimääräiseen karsintaan Kuopion Kalevan kisoissa.

Ruuskanen katsoi ehdottomasti jo antaneensa riittävät näytöt tullakseen valituksi Zürichiin. Hän on ollut kuluneen kesän ajan tasavallan selvä kakkosheittäjä Tero Pitkämäen jälkeen, ja arvokisahistoriakin on mainio. Viime kesänä Ruuskanen heitti Moskovassa MM-kuutoseksi, mutta sijoitus parani yhdellä dopingtestien tulosten valmistuttua.

Pielavetinen supliikkimies olisi mielellään jo valmistautunut arvokisoihin eikä stressannut kisavalintaa, vaikka se lopulta irtosikin rennosti ja helposti. Ruuskanen kiteytti ajatuksensa muistuttamalla, mitä miesten kilpailuttamisesta loppuun asti voi seurata.

 Sen tiedän, ettei tämä tilanne palvellut yhtään valmistautumista Zürichiin.

- Arvokisoihin voi silloin lähteä väsyneitä miehiä. En tiedä, mitä olisin tehnyt näinä päivinä toisin, jos valinta olisi jo ollut selvä, mutta sen tiedän, ettei tämä tilanne palvellut yhtään valmistautumista Zürichiin.

VALMENNUSJOHTAJA KEMPPAINEN selvisi kuitenkin lopulta kuivin jaloin tämänkertaisista keihäsvalinnoista, kun Ruuskanen heitti itsensä kisoihin. Vireensä täydellisesti kadottanut Ari Mannio sai tällä kertaa tehdä kalkkiviivoilla tilaa arvokisajoukkueeseen debytantti Lassi Etelätalolle. Viime vuonna Vaasan Kalevan kisoissa Teemu Wirkkala kiilasi viimeisessä mahdollisessa näyttöpaikassa Mannion edelle.

Etelätalon EM-paikkaa voi pitää pienenä yllätyksenä, sillä muiden kuin Pitkämäen, Ruuskasen ja Mannion tunkeutuminen edes valintaspekulaatioihin näytti suorastaan mahdottomalta aina Joensuun Eliittikisoihin ja Etelätalon haamuheittoon asti.

Normaalitilanteessa Etelätalo ei välttämättä olisi saanut näin hyvää valintasaumaa enää Kalevan kisoihin, mutta hän ei ollut – ehkä onnekseen – pystynyt kilpailemaan aiemmin tällä kaudella. Olisi ollut moraalisesti väärin rankaista Etelätaloa loukkaantumisesta.

Lassi Etelätalo saa Zürichissä tulikasteensa Suomi-paidassa.­

Kemppaisen suoritus olisi ollut täydellinen, jos hän olisi jättänyt Ruuskasen ulos kuviosta ja luvannut tälle EM-paikan jo ennen Kalevan kisoja. Kemppainen perusteli tiukkaa linjaansa sillä, että Ruuskasen ja Mannion keskinäiset voitot Urheiluliiton asettamana näyttöaikana olivat menneet 1–1. Mannio löi korkeassa kuumeessa kilpailleen Ruuskasen Lapinlahden Eliittikisoissa.

Viime vuonna Mannion valmentajaisä Tapio Mannio raivostui Kemppaiselle poikansa pudottua Moskovan MM-kisoista, mutta nyt mölyt pysyivät mahassa. Ari Mannio ei purnannut tilannetta puolella sanallakaan.

Kemppainen informoi urheilijoita tilanteesta jo hyvissä ajoin, eikä Mannion kunto ole tällä hetkellä arvokisatasoa. On oikeastaan varsin yhdentekevää, edustaako Suomea Sveitsissä Mannio vai Etelätalo. Jälkimmäinen saa nyt toki kauan odotetun tulikasteensa arvokisatasolla.

SUOMEN EM-KISAJOUKKUEEN onneksi Ruuskanen selvitti itsensä joukkueeseen sunnuntaina Kuopiossa. Hän heittää täydellisesti onnistuessaan mitalista.

Kuntonsa kadottanut Ari Mannio jäi rannalle.­

Mutta vielä enemmän on pelissä torstaina Seinäjoen keskuskentällä. Silloin sinne astelevat valmentaja Hannu Kangas, keihäänheittäjä Tero Pitkämäki ja todennäköisesti jonkinlainen taustatiimi, josta löytyy lääketieteellistä ja lihashuollollista erikoisosaamista. Kalevan kisoista nivuskrampin takia vetäytynyt Pitkämäki testaa kuntonsa ja terveytensä heittoharjoituksella, johon kuuluu myös täysvauhtisia heittoja. Jos nivunen ei kestä, EM-matka jää ehdottomasti väliin.

»Paikka on mahdoton teipata, ja kivun pelko syö heitosta tehot», tietää Antti Ruuskasen valmentaja Aki Parviainen.

Myös Ruuskanen on tällä kaudella kärsinyt samoista ongelmista ja joutui osittain juuri niiden takia mukaan viime hetken valintarumbaan.

Pitkämäki kävi Kuopiossa katsomassa kisoja mökiltään Vieremältä ja lupasi Ilta-Sanomien haastattelussa olla »99 prosentin varmuudella» mukana Zürichin kisoissa. Heittohaluja olisi ollut jo Kuopiossa, mutta järki voitti. Nivusvaiva on kuitenkin parantunut niin vauhdikkaasti, että pahimmat skenaariot lihasrepeämästä hellittivät jo hyvän aikaa sitten.

Pitkämäen osallistuminen olisi monien ensikertalaisten joukkueelle psykologisesti äärimmäisen tärkeää. Moninkertainen, karismaattinen arvokisamenestyjä levittää ympäristöönsä harmoniaa ja luottamusta. Hän on kuluneiden kahdeksan vuoden aikana saavuttanut Suomen yhdeksästä yleisurheilun olympia-, MM- ja EM-mitalista peräti viisi. Se kertoo hänen merkityksestään joukkueelle kaiken oleellisen.

Pitkämäki on erinomaisessa kunnossa, jota pakkolepo heittämisestä saattaa jopa jalostaa. Kilpailutauosta tulee Kalevan kisoista poisjäännin takia pitkä, mutta se ole oleellista, kun kyse on 31-vuotiaasta, kaikki arvokisat kuluneiden 10 vuoden aikana käyneestä urheilijasta.

PITKÄMÄEN VETÄYTYMINEN Kuopiosta käynnisti kisajärjestäjien keskuudessa mielenkiintoisen huhumyllyn, jossa nivusvaiva leimattiin keksityksi jutuksi. Eräs kisojen johtohahmo kertoi ennustaneensa jo talvella, että EM-kisajoukkueeseen jo ajat sitten valittu Pitkämäki ei heitä Kuopiossa.

Nivusvaivoista toipuva Tero Pitkämäki seurasi Kalevan kisoja katsomon puolelta.­

Pohjois-Savon yleisurheilun vahva mies, Kalevan kisojen pääsihteeri Marko Ahtiainen ajoi vuonna 2011 vahvasti sitä linjaa, että Daegun MM-joukkueesta olisi pudotettu nimenomaan Pitkämäki. Tätä hymyilyttivät puheet, joiden mukaan nyt olisi ollut koston aika.

»Loistavia ennustajia Kuopiossa», Pitkämäki nauroi.

Vuonna 2011 Urheiluliitto pudotti MM-joukkueesta ensin Antti Ruuskasen, joka kuitenkin valitti Urheilun oikeusturvalautakuntaan ja sai paikan Sampo Lehtolan kustannuksella täysin kestävin perustein. Vetoomuksen laati – Marko Ahtiainen.

Jos Ruuskanen olisi nyt pudonnut kisoista, uusi valitus ei olisi ollut ihme. Hän kuitenkin selvitti vaikean tilanteen mestarillisesti ja pelasti samalla valmennusjohtaja Kemppaisen takamuksen.

Urheilusanomat 32/2014

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?