Keihäskersantti Mannio hakee räjähtävyyttä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Hyvästit hitaille jaloille?

Haastaako Ari Mannio vihdoin tosissaan Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen?

Ari Mannio tikkaa keppinsä kelissä kuin kelissä 81:n ja 83 metrin väliin. Se huippu kuitenkin puuttuu.

30.5.2014 16:49

Ari Mannion harjoittelua Kuortaneen urheiluopistolla pitkään seurannut olympiavoittaja Tapio Korjus sanoi joskus, että Mannio voisi heittää kymmeniä kertoja putkeen keihäänsä 82 metriin. Kauden 2014 alku tukee Korjuksen sanoja sikäli, että Mannio on kahdessa kilpailussaan heittänyt 82,47 ja eilen Orimattilassa 81,84.

Normimielikuvaa Manniosta tukee sekin, että 26-vuotias lehtimäkeläinen on profiloitunut alkukauden heittäjäksi. Viime kesänä hän menetti aivan kalkkiviivoilla Moskovan MM-paikan Teemu Wirkkalalle.

Orimattilan tulos oli alle 10 lämpöasteessa ja tihkusateessa heitettynä vähintään tyydyttävä.

- Nyt Ari on sellaisessa kunnossa ominaisuuksien puolesta, että Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen eivät välttämättä voita häntä edes parhaimmillaan, kilpailua heittopaikan takaa seurannut valmentajaisä Tapio Mannio lupasi.

Hän uskoo vakaasti, että Mannio vihdoin rikkoo ennätyksensä 85,70, joka täytti jopa häkellyttävästi juuri viisi vuotta.

Viestit peräti lähes yhdeksän viikon leirirupeamilta Etelä-Afrikasta ja Portugalista kertoivatkin, että Mannio panosti erityisesti heikkouteensa: hitaisiin jalkoihin.

- Räjähtävän voiman lisääminen jalkoihin oli harjoituskauden painopistealue, heittäjä kertoi.

Ennen leirikauden alkua Mannio kävi hetken aikaa töissä. Hän koulutti kersanttina alokkaita Lahden varuskunnassa. Mannio on muutaman vuoden saanut palkkaa puolustusvoimilta, ja toinen kevään Portugalin-leireistäkin meni työnantajan piikkiin.

Orimattilassa ei keli suosinut: lämpöä oli alle 10 astetta ja tihkutti vettä.

Mannio saavutti EM-pronssia 2012 ja edusti Suomea Lontoon olympiakisoissa samana kesänä. Vuonna 2011 hän varmisti Daegun MM-paikkansa Turun Kalevan kisoissa, joissa voitti tähän mennessä ainoan aikuisten SM-kultansa tuloksella 85,12.

Viime kesänä Turussa lensi kesäkuussa rajuun myötätuuleen 84,65. Paavo Nurmi Gamesiin 25. kesäkuuta Mannio lähtee selvällä ennätystavoitteella.

- Turusta on tullut mieluisa paikka heittää.

Ulkomaanleireillä Mannio harjoitteli mm. maailmantilaston kärkimiesten Ihab Abdelrahmanin ja Ryohei Arain kanssa. Kumpikin on saanut runsaasti suomalaista valmennusapua. Japanilaisen ja egyptiläisen heittäjän hyötyminen Suomen lajiosaamisesta ei Manniota haittaa.

- Hyvä vaan, että laji kansainvälistyy. Kunhan eivät arvokisoissa voita meitä, hän naurahti.

Alkavana kesänä pelkoa ei ole, sillä ohjelmassa ovat vain EM-kisat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?