Olli-Pekka Karjalainen nousemassa Euroopan mestariksi

Julkaistu:

YLEISURHEILU
Olli-Pekka Karjalainen on saamassa kaksi arvokisamitalia jälkikäteen.
Uransa ehtooseen saapunut moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen lienee vielä ennen ensi viikolla käynnistyviä Moskovan MM-kisoja sekä MM-pronssimitalisti että EM-kultamitalisti.

- Se on varsin todennäköistä, sanoo Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) hallituksessa 2003–11 istunut Ilkka Kanerva.

Karjalaisen mitalisade perustuu Helsingin MM-kisoissa 2005 otettujen dopingnäytteiden uusinta-analyysiin. Mitaleille heittäneiden valkovenäläisten Ivan Tihonin ja Vadim Devjatovskin näytteistä löytyi urheilussa kiellettyjä aineita. Tämä on nostamassa 5:nneksi sijoittuneen Karjalaisen kolmoseksi. Göteborgin EM-kisoissa 2006 Karjalainen heitti hopeaa Tihonin takana, ja valkovenäläisen tulos mitätöityy myös näistä kisoista.

Prosessi nytkähti eteenpäin torstaina, kun IAAF mitätöi valkovenäläisen kuulantyöntäjän Andrei Mihnevitshin kaikki tulokset kaudesta 2005 eteenpäin. Myös Mihnevitsh kuului kuuden urheilijan joukkoon, joka kärysi Helsingin näytteiden uudessa testissä.

- Asia linjataan IAAF:n hallituksessa lopullisesti kokouksessa MM-kisojen alla, mutta tuosta päätöksestä voi päätellä erittäin paljon. Olisi hyvin yllättävää, että muiden kohdalla meneteltäisiin jollakin muulla tavalla, Kanerva sanoo.

IAAF:n päätös mitätöi urheilijoiden tulokset myös alueellisissa mestaruuskisoissa, kuten EM-kisoissa, koska alueelliset kattojärjestöt ovat IAAF:n jäsenjärjestöjä. Sen sijaan olympiasijoitusten osalta asian päättää Kansainvälinen Olympiakomitea KOK itse.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt