Yleisurheilu: Tero Pitkämäki kilpailusta: "Onneksi Antti Ruuskanen potki sen verran persuuksille" - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Pitkämäki kilpailusta: "Onneksi Ruuskanen potki sen verran persuuksille"

Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen osoittivat Kuortaneen Eliittikisoissa, ettei Suomessa puhuta keihäänheitosta turhaan niin paljon.

Tero Pitkämäki (oik.) sai Kuortaneella hyvän vastuksen Antti Ruuskasesta (kesk.). Andreas Thorkildsenin (vas.) heitto oli puolestaan hakusessa.­

3.8.2013 19:16

Kaksikko otti tasokkaan kilpailun kärkitilat tavalla, joka enteilee menestystä myös Moskovan MM-kisoissa elokuun puolivälin jälkeen.

Pitkämäki voitti kilpailun kelpo tuloksella 86,13. Ruuskanen otti toisen tilan kauden parhaallaan 85,70. Tärkeintä oli kuitenkin tapa, jolla tulokset syntyivät.

Ruuskasen ajoitus oli jo lähes täydellisesti kohdallaan, mutta tukijalka oli aavistuksen pehmeä heittohetkellä. Pitkämäki teki vaikutuksen vastaamalla viidennellä kierroksella Ruuskasen johtoheittoon.

- Oli vähän vaikea kilpailu. Ajoitus ei oikein toiminut, kun edellinen kilpailu oli mondolla ja nyt heitettiin tartan-pinnoitteelta, Pitkämäki kertoi.

- Onneksi Ruuskanen potki sen verran persuuksille, että sain vähän yritystä viimeisiin heittoihin.

Pitkämäen paras heitto kääntyi hieman pystyyn. Viimeinen yritys lähti edelleen vihaisemmin, mutta vielä rumemmin kohti taivasta.

- Se viimeinen lipsahti sormista, mutta yritystä siinä oli, Pitkämäki myönsi.  

Valmentaja herätti Ruuskasen

Pitkämäki ilmoittautui MM-kisojen mitaliehdokkaaksi, mutta nimesi suosikiksi Tshekin Vítezslav Veselýn. Ruuskanenkin kuuluu mitaliehdokkaisiin, mutta hän muistutti karsinnan kavaluudesta.

- MM-kisoissa pitää olla hereillä alusta lähtien. Jo karsintaan pitää asennoitua kuin omaan kilpailuun. Eli tässä vaiheessa on turha mitään mitaleita miettiä, Ruuskanen korosti.

Kuortaneella Ruuskanen moitti itseään nimenomaan uneliaasta alusta. Keihäs lähti tällä kertaa hyviin korkeuksiin, mutta kunnon tulos syntyi vasta viidennellä yrityksellä.

- Alussa heitoissani ei ollut tehoja. Käynnistelin siinä konetta. Valmentajan (Aki Parviainen) piti katsomosta sitten herätellä, Ruuskanen tunnusti.

Ruuskanen ei paljastanut, millä sanoilla häntä komennettiin vihaisempiin vetoihin.

- Tässä on nyt sen verran lapsia paikalla… Sanotaan, että Aki kannusti minua keihästermein, Ruuskanen kertoi nimikirjoituksia odottavien lasten keskeltä.

Ruuskanen paiskasi vielä viimeiselläänkin 84,19.

- Loppuun tuli kaksi hyvää vetoa, hän myhäili.

MM-edustajien perässä varamiehen paikalle jäänyt Ari Mannio heitti neljänneksi tuloksella 82,57. Suomen kolmas MM-edustaja Teemu Wirkkala ei heittänyt Kuortaneella.

Ruotsin Kim Amb oli Kuortaneella kolmas tuloksella 83,36.

Olympiavoittaja Keshorn Walcott oli viides ja kaksinkertainen olympiavoittaja Andreas Thorkildsen kuudes. Norjalainen Thorkildsen oli kilpailun jälkeen harvinaisen vakava.  

Sormunen myöhästyi näytössään

Erinomaisissa oloissa suomalaiset riehaantuivat tekemään joukolla kauden parhaitaan. Keihäänheittäjä Oona Sormunen paransi ennätyksensä yli 60 metrin tuloksella 60,56. Sanni Utriainen sijoittui toiseksi ennätyksellään 59,35. Sormusen tulos on kauden kotimainen kärkitulos ja Moskovan MM-rajaa parempi.

David Söderberg pyöräytti moukariringistä kotimaisen kärkituloksen 75,67, ja Tuomas Seppänen kohensi kauden parhaansa 74,14:ään.

Miesten pika-aidoissa Joona-Ville Heinä alitti 14 sekunnin rajan ja kohensi kauden parhaansa aikaan 13,94. Hän jäi omasta ennätyksestään viisi sekunnin sadasosaa.

Naisten korkeushypyssä Suomen mestari Laura Rautanen kohensi ennätyksensä 186:aan.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?