Yleisurheilu: Haapala yllätti Evilän - Nezirin päivään mahtui SE ja hylkäys - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Haapala yllätti Evilän - Nezirin päivään mahtui SE ja hylkäys

Ikaalisten Urheilijoiden Eero Haapalan pitkät hypyt ovat maustaneet yleisurheilun kotimaista sisäratakautta, eikä SM-kilpailu Jyväskylän Hipposhallissa tehnyt poikkeusta.

Eero Haapala voitti miesten pituuskisan.­

17.2.2013 18:56

Haapala ponkaisi loppukilpailun neljä pisintä hyppyä ja vei mestaruuden uransa toiseksi parhaalla tuloksella 803.

- Jalat olivat herkässä kunnossa. Neljä ensimmäistä hyppyä olivat hakemista, mutta viidennellä kierroksella pääsin lähelle tavoitetta, Haapala viittasi 799 kantaneeseen, viimeistä edelliseen hyppyynsä.

- Se ärsytti sen verran, että oli pakko hypätä viimeisellä kierroksella kahdeksalla alkava tulos. Viides tosin tuntui paremmalta kuin viimeinen, Haapala totesi.

Vahvalta ja raamikkaalta hyppääjällä kesti tovi päästä sinuiksi SM-kisojen hyppypaikan kanssa.

- Vauhdinottorata oli erikoinen. Alkuosan pinta oli Novotania ja viimeiset 13 metriä nopeampaa Mondoa. Se hieman sekoitti juoksurytmiä.   Evilä uudelleen EM-rajan kimppuun

Haapala, 23, on talven mittaan ponkaissut sisäratojen SE:n 811. Se pitää hänet maailmantilastossa kolmantena. Nyt edessä on kilpailuterän viimeistely maaliskuun alussa Göteborgissa käytäviin sisäratojen EM-kisoihin.

- Hyppään torstaina Tukholmassa ja teen sen jälkeen pari tehotreeniä. Sitten alkaa herkistely EM-kilpailuihin. Karsinta on aamupäivällä. Se on vaikea kilpailu, mutta tavoite on selviytyä kahdeksan parhaan finaaliin, Haapala sanoo.

Ulkoratojen SE-mies Tommi Evilä, 32, avasi sisäratakauden Jyväskylässä ja oli toinen tuloksella 770. EM-kisojen tulosraja jäi kymmenen sentin päähän.

- Ponnistin kolmella kierroksella liian kaukaa. Jos joku niistä olisi osunut kunnolla vahan tuntumaan, olisin saattanut ylittää EM-rajan. Yritän rajaa ensi viikonloppuna nuorten SM-kilpailuissa kilpailun ulkopuolisena, Evilä kertoi.   SE-vauhtia ja vilppilähtöjä

Pikajuoksuissa nähtiin SE-vauhtia ja vilppilähtöjä. Kisojen lähetysjärjestelmä herätti keskustelua, koska se tuntui siivittävän monet liian nopeisiin reaktioihin - sallittu reaktioaika 0,10 sekuntia alittui.

Esimerkiksi Helsingin IFK:n kovavireinen aituri Jussi Kanervo siirrettiin vilppilähdön takia sivuun sekä 60 metrin aitojen finaalista että 4x200 metrin viestistä.

Pika-aitojen finaali jäi juoksematta myös Nooralotta Neziriltä. Se oli pettymys juoksijalle ja yleisölle, sillä hän ehti alkuerissä juosta SE:n 8,07.

- Onhan se ihme, että yhtä äkkiä näin moni suomalainen alkaa ottaa kansainvälisen luokan tykkilähtöjä, Neziri ihmetteli reaktioaikoja. Hänen vilppilähtönsä finaalissa näytti selvältä.

- Onneksi päätin kerrankin juosta täysillä alkuerissä. Suomen ennätys vähän lievensi pettymystä, kun en päässyt finaaliin.

SE-kyytiä liikkui myös Ella Räsänen. Hän juoksi naisten 200 metrin alkuerissä 19-vuotiaiden SE-ajan 23,84, joka koheni finaalissa 23,67:ään. Se riitti toiseen sijaan, kun Hanna-Maari Latvala vei voiton ajalla 23,32.

- Jos olisin päässyt juoksemaan 200 metrin finaalin tuoreilla jaloilla, olisi aika saattanut olla jopa 23,50, lauantaina 400 metrin SE:n juossut Räsänen tuumi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?