Bolt haitaksi leimatusta kieroutumastaan: "Ehkä siitä onkin hyötyä"

Usain Boltilla on tänä iltana mahdollisuus tehdä yleisurheiluhistoriaa.

Usain Bolt. Skolioosi hidastaa? Liian pitkä? Liian paras!

Lontoossa jo 100 metrin kisan voittanut jamaikalainen tikkaa illalla 200 metrin finaalissa. Jos siitäkin lohkeaa ykköstila, hänestä tulee ensimmäinen sprintteri, joka on onnistunut saalistamaan tuplakultaa peräkkäisissä olympialaisissa.

Se olisi harvinaisen kova suoritus, etenkin kun monien mielestä Bolt on jo tähän mennessä uhmannut jopa fysiikan lakeja ME-ajoillaan ja ylipäänsä nousemalla pikajuoksun huipulle.

Bolt kärsii skolioosista eli selän ja selkärangan kieroutumasta. Boltin selkä kieroutuu oikealle ja hänen vasen jalkansa on sen vuoksi oikeaan verrattuna tavanomaista lyhyempi.  Sen lisäksi 195-senttisen Boltin kropan ei pitäisi soveltua parhaalla mahdollisella tavalla pikajuoksustartteihin.

Mutta niin vain Bolt on lajinsa kruunattu kuningas. Miksi? Siihen ei Bolt osaa itsekään vastata.

- Kukaan ei ole kyennyt selittämään, miksi olen niin nopea, Bolt sanoo The Sunin mukaan.

- Ehkä minä olen luonnonoikku, ehkä skolioosista onkin jopa hyötyä... en minä oikein tiedä. No, on minut koottu sitten miten tahansa, se toimii.

Vuosien varrella, etenkin ennen nousuaan maailman aateliin, Bolt sai usein kuulla, ettei hänestä voi tulla kunnollista pikajuoksijaa. Silloin hän sai tukea parhaalta ystävältään N.J. Walkerilta.

- Kun ihmiset sanoivat hänen olevan liian pitkä sprintteriksi, minä kerroin hänelle, että se on potaskaa. Kun hän ajatteli, ettei välttämättä voi juosta selkäongelmansa vuoksi, minä pyysin häntä olemaan positiivinen. Olin varma, että hän pääsee noista asioista yli - ja niin hän pääsikin, Walker muistelee The Sunin mukaan.

Nykyisin Boltin kritisointi kuulostaa täysin tuulesta temmatulta. Sen verran ylivoimainen hän on viime vuosina lajissaan ollut. Ja tänä iltana ylivoima uhkaa jatkua, kun maailman parhaat ovat samalla viivalla 200 metrin finaalissa.

Ennakkoon kuumin kysymys ei ole se, voittaako Usain Bolt, vaan se, tekeekö hän uuden ME-ajan. Kenties 19 sekunnin rajakin alittuu? Vastaukset saadaan tänä iltana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?