Voiko Blade Runner voittaa olympiakultaa? "Hän ei ole robotti" - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Voiko Blade Runner voittaa olympiakultaa? "Hän ei ole robotti"

Proteesijuoksija Oscar Pistoriuksen valinta Lontoon olympialaisiin on herättänyt suurta keskustelua urheilupiireissä.

Oscar Pistorius tavoittelee Lontoosta finaalipaikkaa.­

10.7.2012 21:40

Blade Runneriksi kutsutusta Pistoriuksesta tulee ensimmäinen amputoitu juoksija, joka osallistuu olympialaisiin. Kiistan kohteeksi ovat nousseet Pistoriuksen joustavat hiilikuidusta tehdyt proteesit, joita osa tutkijoista pitää epäreiluna etuna muihin kilpailijoihin nähden. 25-vuotiaan Pistoriuksen J:n muotoiset juoksuproteesit ovat 41 senttiä pitkät ja painavat vain noin 450 grammaa kappaleelta. 

- Ei voi väittää, että hän ei hyödy siitä.  Kun hän on täydessä vauhdissa, hänen juoksunsa on tehokkaampaa kuin juoksijalla, jolla on lihakset ja luut. Hän voi liikuttaa jalkojaan nopeammin, koska ne ovat kevyempiä, urheilututkija David James kommentoi. 

Toiset tutkijat ovat kuitenkin asiasta täysin eri linjoilla. 

- On näkemyksiä, joiden mukaan hän on robotti eikä väsy. Se on kuitenkin hölynpölyä. Tutkimus aiheesta on vielä kehittymätöntä. Emme tiedä paljon, mutta tiedämme, että Pistorius ei saa kokonaisuudessa hyötyä 400 metrillä, MIT:n biomekaniikan professori Hugh Herr sanoi.

Pistorius, jonka molemmat jalat amputoitiin lapsena, on juossut proteesit jalassa 400 ennätyksekseen 45,07, joka on vajaat kaksi sekuntia Michael Johnsonin ME-aikaa hitaampi. Tällä kaudella Pistorius on juossut 45,20, joka alittaa olympiarajan.

- On kymmeniä tuhansia ihmisiä, joilla on samanlaisia proteeseja kuin minulla, mutta kukaan heistä ei pysty juoksemaan samanlaisia aikoja. Ihmisillä on omat mielipiteensä siitä, pitäisikö minun kilpailla olympialaisissa, mutta he eivät voi selittää minun aikojani, Pistorius vastaa kriitikoille.

- Minun henkilökohtainen unelmani on juosta olympialaisten finaalissa. En aio juosta vain karsinnoissa.  

Proteeseilla juoksevan Pistoriuksen menestys olympialaisissa herättää suurta mielenkiintoa.  

- Ihmiset haluavat Oscarin juoksevan ja pärjäävän hyvin. Ovatko he kuitenkaan samoilla linjoilla, jos hän oikeasti voittaa? Odotan vastaiskua, jos hän voittaa. Ihmiset pistävät suorituksen tällöin proteesien piikkiin. Hänen voitollaan olisi suuria vaikutuksia, James pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?