Illan suomalaiset EM-kisoissa: Räjäyttääkö OP pankin?

Julkaistu:

Yleisurheilun ammattivalmentaja ja IS:n EM-kisa-asiantuntija Mika Järvinen arvioi suomalaisten menestysmahdollisuudet lauantain iltasessiossa.
Seitsenottelu, Niina Kelo

Kahden päivän urakka päättyy, Niinan mahdollisuudet ennätyspisteisiin tai Lontoon rajaan ovat minimaaliset, muttei mahdottomat. Kovana kokeneena taistelijana hän ei jätä kotiyleisöä kylmäksi vaan juoksee 800 metriä kuin ennätys olisi haarukassa. Entisen kymmenottelija Kaj Ekmanin sanoin:  ”Voimaa ja kunniaa. Suomalaista sisua!”

3000 metrin esteet, Sandra Eriksson

Finaalissa Sandran olisi hyvä parantaa ennätystään, vauhtia riittää, mutta oma viisas vauhdinjako tuo parhaan tuloksen. Kotiyleisöllä on iso rooli, koko matkan kulkeva aalto saattaa siivittää Sandran unelmavauhtiin. 28 hyvää esteenylitystä auttaisi ennätyksen parantamista, 0,5 sekuntia per este = 14 sekuntia.

4x400m viesti, miehet

Pitkäviesti on usein yllätyksiä täynnä. Suomen joukkueen valttikorttina finaaliin pääsyyn voisi olla loistava yhteishenki ja hullun raivolla kannustava kotiyleisö. Ensimmäiset kaarteet, jotka juostaan omilla radoilla, tulee juosta puhtaasti ilman ratarikkoja, sitten hurmos päälle entisen kymmenottelijan sanoin: ”Take it to the next level”.

10000m finaali, Jarkko Järvenpää

Vauhti ei riitä kärkimiesten mukaan, mutta omalla järkevällä vauhdinjaolla tänä vuonna tehty ennätys (29:08.63) on mahdollista puristaa uudelle minuuttiluvulle. Reseptinä: samanlainen kannustus mikä siivitti Sandellsin 1500 metrin finaaliin, mutta silti ei hötkyilyä kärjen vauhtiin.

4x400m, naiset

Suomen naisten erä on kivenkova, finaaliin ei asiaa. Samoilla evästyksillä kuin miesten viestikvartetti: hyvä ehjä kokonaisuus, johon päästään yleisön tuella.

Moukarifinaali, Olli-Pekka Karjalainen

Moukarijätin omien sanojen mukaan pohje kestää heittämisen, joten taistelu alkakoon. OP:lla loistava mahdollisuus finaalin toisena heittäjänä pamauttaa muille luu kurkkuun heti avauskierroksella, paluu yli 80 metrin kerhoon ei voisi parempaan saumaan sattua.

Tärkeintä kuitenkin saada kolmella ensimmäisellä heitolla tasapainoisia suorituksia ja parantaa kauden parasta (75.15) varmistaakseen kolmelle viimeiselle kierrokselle pääsyn. Sen jälkeen heitto heitolta huippuhurmosta kotiyleisöstä, joka varmasti pakkautuu moukarihäkin lähettyville ja kannustaa parit extrametrit OP:lle.

Avain hyviin heittoihin: keskittyminen omaan tekemiseen ja rento heittäminen. Yliyrittäminen (pakottaminen) veisi moukarissa tarvittavan aktiivisen rentouden ja samalla metrit heitosta. Tekninen vinkki: pyörähdysten aikana moukarin vauhtia kiihdytetään niin kovaksi kuin mahdollista, mutta suoritusta pitää hallita koko ajan. Muutoin varsinaisesta heittovaiheesta ei tule tasapainoista, oikeasuuntaista ja oikein ajoitettua.

Suomalaisten lisäksi kannattaa seurata stadionalla tänään


Viekö Hollannin Churandy Martina 200 metrin mestaruuden ja pysyykö mies radalla? Välierässä pikakiiturilla oli suuria vaikeuksia Olympiastadionin haasteellisessa kaarteessa.

Tuleeko 4x400 metrin viesteissä ratarikkoja vai ovatko juoksijat oppineet läksynsä?

Naisten seipäästä on tulossa erittäin tasainen kisa, taktikoinnilla saattaa olla todella suuri merkitys. Väliinjättämisiä, korkeita aloituskorkeuksia jne. Stadionin tuulia sanotaan oikukkaiksi, mutta huipputaiteilijat klaaraavat nekin, sen osoitti myös miesten seiväskarsinnan parhaat.

Naisten pika-aidat on myös usean neidon kauppa, finaalissa mitalit ratkaistaan henkisellä puolella. Paras keskittyjä, hermojen kurissa pitäjä vie potin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt