Päivän suomalaiset EM-areenalla: Katse kohti moukarihäkkiä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Päivän suomalaiset EM-areenalla: Katse kohti moukarihäkkiä

Yleisurheilun ammattivalmentajan ja IS:n EM-kisa-asiantuntijan Mika Järvisen arviot suomalaisten menestysmahdollisuuksista torstain aamusessiossa EM-yleisurheilussa.

Olli-Pekka Karjalainen. Lentääkö leka?­

28.6.2012 8:54

10-ottelun toinen päivä: Sami Itani Loistava ensimmäinen päivä saa jatkoa. Aina iloinen ja katsojat huomioiva Sami on hyvässä juoksukunnossa, joka heijastelee koko tekemiseen.

Suomalaisia otteluperinteitä jatkava Itani on ennätysvauhdissa, mutta toisen päivän tekniset lajit pitää hoitaa kunnialla: ensimmäisellä suorituksella varma tulos, toisella poweria lisää, mutta rennosti, viimeisellä "kaikki peliin ja kädet ristiin".

Seiväskarsinta: Minna Nikkanen Karsintaraja on 445, Suomen ennätys 446, joten lähelle pitää päästä. Hallissa Nikkanen on tosin hypännyt 460 cm, joten resursseja löytyy. Alkukauden hypyt olleet lupauksia antavia, joten finaalipaikka täysin mahdollinen.

3 000m estejuoksun alkuerät: Sandra Eriksson Kolme vuotta vanha Sandran ennätys (9.45,50) pitää kirjoittaa uusiksi finaaliin pääsyyn, mikäli alkuerissä pidetään kovaa vauhtia. Jos erät menevät taktikoinniksi, niin ”hitaampikin” aika riittänee.

3-loikan karsinta: Aleksi Tammentie Tänä vuonna ennatyksestään (16,24) sentin päähän päässyt Tammentie tarvitsee koko kotikatsomon tuen finaaliin pääsyyn. Tehtävä on erittäin vaativa. 3-loikka on erityisesti laji, jossa ”hyvällä fiiliksellä, hurmoksella” pääsee pitkälle.

Aika isotkin parannukset ovat mahdollisia, koska hyvä suoritus kerrotaan kolmella: aktiivinen, eteenpäin suuntautunut ponnistus + eteenpäin jatkettu kakkosloikka + tasapainoinen, ”pituushyppy” hyvin säilyneestä vahdista = 15 cm + 15 cm + 15 cm = 16,69.

Kuulakarsinta: Suvi Helin Viime vuodelta olevaa ennätystä (15,96) olisi nyt hyvä työntää uudelle metriluvulle, finaalipaikkaan vaaditaan vielä enemmän.

Moukarikarsinta: Olli-Pekka Karjalainen, Tuomas Seppänen ja David Söderberg Suomi-kolmikon on parannettava kauden parhaita finaaliin pääsemiseksi, huippukunto ollut kaikilla vielä hakusessa. Terveenä talvehtineen Karjalaisen ”talviuni” olisi hyvä päättää tänään. Söderbergin kotimainen kärkitulos 76,40 ei vielä riitä, joten todennäköisyyslaskentaa käyttäen on päädyttävä yhteen suomalaiseen finaalipaikkaan.

Yleisön mylvintä auttaa moukarin lentoratoihin myös. Omat ennätykset ovat liikaa vaadittu, mutta kauden parhaita odotetaan, jo karsinnassa.

Aamusession erikoisseurannassa Miesten moukarissa kannattaa seurata myös Albaniaa edustavan Suomessa ja pitkään asuneen Dorian Collakun nykykunto, ennätys on niinkin kova kuin 76,96. Huippukuntoista, kokenutta Unkarin Kristian Parsia kannattaa pitää silmällä, tänä vuonna jo 82,28 (ennätys 82,45 vuodelta 2006).

Naisten kuulassa voit seurata Liettuan seitsenottelijaa Austra Skujutea, joka eilen hyppäsi korkeuden karsinnassa. Nyt Lontoon huippukuntoa hakeva ottelija kisaa kuulan finaalipaikasta, ennätys ottelijalle timantin kova 17,86.

Vinkkejä katselijoille stadionilla Naisten seipään karsinnassa stadionin tuulet voivat tehdä yllätyksiä. Mikäli hyppääjillä on vaikeuksia, niin seuraa tuuliviirien suuntia ja kilpakaverien / valmentajien mahdollisia tuulimerkkejä kentällä ja katsomossa.

Seuraa myös suoritusaikakelloa, aikaa ei ole paljoa odotella sopivia tuulia. Vastatuuli vs. myötätuuli vaikuttaa askelmerkkeihin ja seipään jäykkyysvalintoihin, pyörivissä tuulissa se on kuin lottoa pelaisi.

Estejuoksun alkuerissä voit vertailla esteiden ylitystekniikoita. Katso tulevatko juoksijat samalla askeleella esteelle vai joutuvatko sipsuttamaan ja jatkuuko juoksu heti esteeltä alastullessa.

Mikäli juoksija ”jarruttelee” tai ei saa juoksua jatkumaan esteen jälkeen sulavasti, niin noin 30 esteenylitystä x menetetty aika saattaa tehdä lopputulokseen sekuntien eron - sen mikä vie finaaliin tai ei.

Moukarikarsinnassa voit seurata, kuinka heittäjät suhtautuvat ja käyttäytyvät, mikäli ensimmäinen, jopa myös toinen karsintaheitto on mennyt pipariksi. Pystyykö urheilija keskittymään ja heittämään omalle tasolleen vai meneekö yliyrittämiseksi, jolloin keskittyminen häiriintyy ja tekniikka katoaa lopullisesti?

Kuulakarsinnassa lisäseuraamista saat katsomalla mitä urheilijat tekevät suoritusten välillä. Kuka vain istuu ja odottaa, kuka tekee ”kuivaharjoituksia”, kuka hakee palautetta katsomosta valmentajalta, kuka seuraa muita kilpailijoita.

Ringin ulkopuolellakin tapahtuu paljon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?