Päivän suomalaiset EM-areenalla: löytyykö onnistujia? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Päivän suomalaiset EM-areenalla: löytyykö onnistujia?

Suomalaisia on tulessa heti EM-kisojen avauspäivänä vaikka kuinka paljon.

Emma Millard juoksee 400 metrin aitoja keskiviikkona.

27.6.2012 8:47

Seuraavassa yleisurheilun ammattivalmentajan ja IS:n EM-kisa-asiantuntijan Mika Järvisen arviot suomalaisten menestysmahdollisuuksista keskiviikon aamusessiossa olympiastadionilla.

Kymmenottelu: Sami Itani Samin pitää pystyä kohentamaan ennätystään 7 731 pistettä roimasti kärkitaisteluun, mutta aina kovaa tsemppaavaa Samia on ilo katsoa pari päivää.

Sami nähdään kiusaamassa hymy huulilla parhaita ainakin korkeushypyssä. Kauden kärkitulos 7 455 pistettä saa parannusta, hyvällä kelillä 200-300 pistettä.

100m alkuerät: Hanna-Maari Latvala Hanna-Maarin on parannettava selvästi tältä vuodelta olevaa ennätystään 11,50, mikäli mielii jatkokierroksille. Pääpaino pikaviestissä.

Korkeus: Elina Smolander Elinan kohtalo on jäädä karsintaan, mutta kovassa seurassa on hyvä parantaa tällä kaudella syntynyttä ennätystä 185cm.

400m aidat, alkuerät: Jussi Heikkilä, Oskari Mörö ja Petteri Monni Suomen kolmikon on parannettava rutkasti kauden parhaitaan, mikäli mielivät uudelleen Stadionin mondolle. Heikkilä kertoi, ettei ole niin huonossa kunnossa kuin tulokset näyttävät. Yllätystä ilmassa?

Mörön alkukausi on ollut takkuisa ja koetellut itseluottamusta, mutta nuori mies saattaisi yltyä huimaan menoon kotiyleisön mylviessä. Monnilla on samat saumat, vaikkakin ennätyksissä ennakkoon Suomen heikoin lenkki.

100m alkuerät: Eetu Rantala Vasta 19-vuotiaan Rantalan vauhti ei jatkoon riitä, mutta arvokasta arvokisaoppia nuorelle miehelle. Pääpaino pikaviestissä.

3-loikka: Kristiina Mäkelä Orimattilan 19-vuotias, pitkänhuiskea Mäkelä on tehnyt erittäin hyviä hyppyjä alkukauden aikana. Saattaa puhkaista 14 metrin rajan jo karsinnassa, mutta finaaliin sekään ei taida riittää.

800m, alkuerät: Suvi Selvenius Suvin vauhti kovassa seurassa ei riitä jatkoon, kauden parasta on mahdollisuus parantaa selvästi, mutta ennätykseen liikaa matkaa.

400m, alkuerät: Ville Wendelin Tänä vuonna juostun ennätyksenkään parantaminen ei tuo jatkopaikkaa, mutta muistetaan, että Helsingin stadionilla saattavat joskus tuulet olla tosi suotuisat isoihin ennätysparannuksiin. Pääpaino 4x400m viestissä.

Keihäskarsinta: Oona Sormunen ja Sanni Utriainen Molemmilla heittäjillä mahdoton tehtävä finaaliin, saamme odottaa vielä tovin Lillakin, Rantasen ja Ingbergin mantteliperijättäriä.

400m aidat, alkuerät: Emma Millard Emman pitäisi parantaa ennätystään roimasti jatkokierroksille, muistetaan toki 400 metrin aidatun ratakierroksen yllätyksellisyys.

800m, alkuerät: Tommy Granlund Edes Tommyn ennätysaika ei vie häntä jatkoon, mutta 800 metrillä alkuerissäkin saatetaan turvautua taktiikkajuoksuihin, joissa piilee yllätysmahdollisuus.

Aamusession erikoisseurannassa: Naisten korkeudessa huippuottelija Liettuan Austra Skujute saattaa selvittää tiensä finaaliin.  Välillä jo heittoihin keskittynyt Austra on tänä vuonna hypännyt ennätyksensä korkeudessa 191cm otellessaan Götzisissä ennätyspisteensä 6 493. Mikä ihmeellisintä, hänellä on ikää jo melkein 33 vuotta.

Mikä on maailman nopeimman valkoisen miehen alkuerävauhti 100 metrillä? Etusuoran Euroopan valtias, Ranskan 22-vuotias Christophe Lemaitre saa vastaansa mm. kivenkovat britit, joiden kotikisojen kampanjavauhtia ei ole vielä nähty kisastarteissa.

Samalle viivalle asettuvat myös Hollannin alle 10 sekunnin mies Churandy Martina (ennätys 9,93), Pohjoismaiden nopein Jaysuma Saidy Ndure on yllätyskortti vaikka mitaleille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?