EM-kisojen avajaiset vetivät Senaatintorille väkeä - katso kuvagalleria - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

EM-kisojen avajaiset vetivät Senaatintorille väkeä - katso kuvagalleria

Yleisurheilun EM-kisat Helsingissä tuotiin jo ensi hetkillä väkevästi Olympiastadionin ulkopuolelle.

26.6.2012 21:35

Tiistain poikkitaiteellinen ja leppeän ilta-aurinkoinen avajaisjuhla nähtiin, kuultiin ja koettiin Helsingin ytimessä, perinteikkäällä Senaatintorilla.

HumppaAvanti!-yhtyeen solisteiksi oli pyydetty ja saatu osaajia musiikin eri sektoreilta. Lähtökohtaisestihan vaikkapa oopperalaulaja Matti Salminen, reggaemuusikko Jukka "Silkkii" Poika ja rap-artisti Asa ovat musiikkitalon eri kerroksista, mutta monikymmentuhantinen juhlaväki piti siitä, että EM-avajaistarjonnasta löytyi lupsakkaasti jokaiselle jotakin.

Senaatintorillla oli EM-avajaisissa musiikin ja muun taiteen lumoissa hyvin runsaasti naisia ja tyttöjä. Toriutelun perusteella humauksessa suosioon noussut Jukka Poika oli tuohon suurin syy. Torilla tiistaina olleet saattoi täysin perustellusti jakaa kolmeen ryhmään: EM-kisoihin jo tulleet urheilukatsojat, musiikkidiggarit ja muuten vaan hengailijat.

Ilmaistilaisuuksia ylipäätään kaivattiin nykyistä enemmän ja EM-kisajärjestäjät saivatkin kiitosta avoimesta kokeilusta. Joskin toki yksi vastarannan kiiskikin löytyi. Muuan ikämies oli sitä mieltä, että avajaiset kuuluu pitää siellä missä urheillaan - Olympiastadionilla siis.

EM-yleisurheilu tulee ilmavasti Olympiastadionilta ulos koko viikon ajan. Tapahtumatorilla stadionin kupeessa jaetaan palkinnot ja kuunnellaan Michael Monroeta ja muita musiikkiosaajia. Eikä tuon katsota olevan perinteiseltä urheilulta pois. Torikeskustelujen mukaan musiikki on mojova lisä perinteikkäässä urheilutapahtumassa.  

Väriä ja tunteita

Tuomiokirkon portailta tilannetta seuranneet kutsuvieraat katsoivat tarkkaan dramaturgi Kari Heiskasen ohjaamaa värikylläistä ja omaperäistä Odysseus-tyylittelyä, jonka aihekeskiössä olivat oletetut tapahtumat urheilukatsomossa. Heiskasen Urheilu on leikkiä - ulkoilmaesityksessä limittyi luontevasti näytelmällisyys, musiikki ja tanssi. Ammattitanssijoiden lisäksi mukana liikehti satakunta vapaaehtoista tanssijaa ja voimistelijaa. Ulkoilmaesityksen koreografia oli Reija Wäreen käsialaa. Esityksen musiikista vastasivat Tommi Lindell, Sami Kuoppamäki ja Jussi Jaakonaho.

Avajaisillan perinteisestä puheosuudesta huolehtivat Suomen Urheiluliiton ja EM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Antti Pihlakoski, Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sekä Euroopan yleisurheiluliiton puheenjohtaja Hansjörg Wirz. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kunnioittivat tilaisuutta läsnäolollaan.

Kymmenettuhannet seurasivat EM-kisojen avajaisia Senaatintorilla.­

Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio olivat myös paikalla.­

Ooperalaulaja Matti Salminen esiintyi avajaisissa.­

Lavalla esiintyi myös Reggae-artisti Raappana.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?