Lasse Virén kaatumisestaan Münchenin kisojen kympillä: Keskeyttäminen ei käynyt edes mielessä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Lasse Virén kaatumisestaan Münchenin kisojen kympillä: Keskeyttäminen ei käynyt edes mielessä

Julkaistu: 23.6.2012 12:34

Münchenin legendaarisista olympiakisoista tulee tänä kesänä kuluneeksi 40 vuotta. IS vieraili Lasse Virénin kanssa Olympiastadionilla, jossa murtui 36 vuoden kirous ja suomalainen juoksija voitti olympiakultaa.

Sankari oli tietysti Virén, jonka kaatuminen ja myyttinen nousu 10 000 metrin voittoon pysäytti urheilevan maailman ja varsinkin pienen ja sisukkaan Suomen kansan.

Ainoa, joka ei näyttänyt olleen moksiskaan, oli sankari itse. Hän pysyi juoksun jälkeen tyynenä ja arvoituksellisena. Sellainen hän on tänäkin päivänä.

- Ei minulla ole kaatumisesta selkeää muistikuvaa. Muistan vain, kun olin nurmen pinnalla, niin joku tuli samaan läjään. Toivoin, ettei tulisi päälle, sillä kisat olisivat voineet olla siinä, Virén pohdiskeli seistessään stadionin pohjalla juuri samassa paikassa, jossa hän kaatui.

Hyvävauhtinen kymppi oli edennyt 12 minuuttia ja 29 sekuntia ennen dramaattista hetkeään. Kisan ennakkosuosikki, britti David Bedford oli vetänyt letkaa junan lailla ja Virén tarkkaillut tilannetta keskivaiheilla.

Sitten vauhti hiipui, jono ruuhkautui ja yhtäkkiä karmea totuus paljastui: Virén ja Tunisian Mohamed Gammoudi kierivät nurmella keskellä takasuoraa.

Muutaman miljoonan suomalaisen sydän jätti lyöntejä väliin, mutta onneksi ei Lassen.

- Keskeyttäminen tai luovuttaminen ei käynyt missään vaiheessa mielessä. Se olisi ollut siinä.

- Se oli normaali refleksinomainen liike, että perään. Oliko ajatukset sitten järkevässä juoksussa, niin sitä ei kukaan pysty sanomaan, että mitä olisi pitänyt tehdä ja millä tavoin.

Virénin kannalta oli hyvä, että kärki ei huomannut kaatumista. Bedford ja kumppanit eivät nykäisseet, vaan jatkoivat samalla tempolla. Näin Virén onnistui kiitämään suden lailla porukan kiinni jo takakaarteessa.

- Silloin ei ollut kaikkialla tauluja, joista olisi nähnyt mitä radalla tapahtuu. Todennäköisesti kaatumista ei kukaan noteerannut.

Katso Lasse Virénin 10 000 m:n draama Münchenissä 3.9.1972 (Yle Elävä arkisto).

Lue raportti Lasse Virénin Münchenin retkestä Ilta-Sanomien juhannuslehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?