800 metrin ME-mies hakee ensimmäistä maailmanmestaruutta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

800 metrin ME-mies hakee ensimmäistä maailmanmestaruutta

David Rudisha pitää 800 metrin ME.tä nimissään ajalla 1.41,01.

Julkaistu: 25.8.2011 13:18

Kaksi vuotta sitten Berliinissä David Rudishan MM-kisajuoksut päättyivät välieriin.

Daegussa 800 metrin kenialainen ME-mies on mestarisuosikki ja valmis hakemaan hyvityksen edellisten MM-kisojen pettymykselle.

- Olen kokeneempi. Tunnen lajini paremmin ja itseluottamustakin on enemmän, David Rudisha sanoo.

Rudisha avaa nöyränä kolmen juoksun mittaisen MM-urakan, joka huipentuu torstaina häämöttävään finaaliin.

- Se näyttää erittäin kovatasoiselta kilpailulta. Sudanin Abubaker Kaki, Euroopan mestari Marcin Lewandowski, hallitseva mestari Alfred Kirwa Yego ja Kenian joukkueen kolmas juoksija Jackson Kivuva ovat kaikki hyvässä kunnossa, Rudisha puntaroi.

Sitten Berliinin MM-kisojen Rudisha on nousut lajinsa keulahahmoksi. Pohja menestykselle rakennettiin Länsi-Kenian ylängöillä Itenin kylän koulussa irlantilaisen papin Colm O'Connellin valmennuksessa.

Geenitkin ovat kunnossa, kun Davidin isä on viestijuoksun olympiamitalisti Daniel Rudisha.

- Näin hänen juoksevan 200 metriä vuonna 2004 ja vuotta myöhemmin katselin kun hän otti osaa kymmenotteluun. Kutsuin hänet harjoitusleirille Iteniin, ja yllätyin, kun hän pinkaisi 800 metriä maapohjaradalla 1.49 vain kuukauden harjoittelun jälkeen, O'Connell muistelee.  

Huippuvauhtia vuoristoilmassa

  Sittemmin Rudishasta kuoriutui huipputason puolimaileri. Hän kohensi 800 metrin ME:tä viime kesänä kahdesti, viimeksi 1.41,01:een Rietissä.

Kuluvan vuoden harjoittelua kiusanneen nilkkavamman kuntouduttua Rudisha, 22, on löytänyt huippuvireen sopivasti ennen MM-kisoja. Hän pinkoi Kenian mestaruukisojen finaalissa mestariksi ajalla 1.43,76.

Tulos syntyi ns. vuoristoilmassa, eli 1 600 metriä korkeudessa merenpinnasta.

Heinäkuun lopussa Rudisha tykitti Monacossa kesän kärkituloksen 1.42,61 ja pyyhälsi Lontoossa hieman myöhemmin ajan 1.42,91.

- Voitto Daegusta olisi iso asia, ja jos vielä pääsin ensi kesänä Lontoon olympialaisiin, olisin saavuttanut kaiken, Rudisha unelmoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?