Keihään yllätysvalinta Sampo Lehtola: MM-kisat eivät käyneet mielessäkään - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Keihään yllätysvalinta: MM-kisat eivät käyneet mielessäkään

Lappeenrannan Eliittikisojen voittoheitto käynnisti onnitteluviestien ja puheluiden tasaisen virran keihäänheittäjä Sampo Lehtolalle.

Sampo Lehtola poseerasi kotitalonsa edustalla.

15.8.2011 22:08

Maanantaina oli mediarumban vuoro.

- Kolme-neljä tuntia tässä on oltu haastatteluissa ja tiistaina on tulossa muutama lisää, Sampo Lehtola kertaa poseerattuaan medialle kotitalonsa edustalla ja kotikentällään Lapinlahdella.

Lehtolaa viestitulva ja mediakiireet eivät kiusaa. Ostravassa heinäkuussa 22-vuotiaiden EM-kisoissa heitetty kuudes sija ja Lappeenrannassa lauantaina syntynyt ennätys 83,77 ovat täyttäneet kauden tavoitteet. Kaikki muu, kuten yllätysvalinta Daegun yleisurheilun MM-kisajoukkueeseen, ovat bonusta.

- En ajatellut Daegua Lappeenrantaan mennessä, eivätkä MM-kisat käyneet mielessä sen heiton jälkeenkään, Lehtola muistelee.

Huippuonnistuminen nosti Lehtolan Ari Mannion ja Tero Pitkämäen seuraksi MM-ryhmään ja pudotti Antti Ruuskasen varamieheksi. Ruuskasen pudottamisesta syntynyt poru ei Lehtolaa kiusaa.

- Lappeenrannan heiton jälkeen minulla oli parempi tilastotulos kuin muilla (Ruuskasella ja Jarkko Koski-Vähälällä), ja näköjään nuorten arvokisamenestykselläkin oli painoarvoa, Lehtola arvioi valintaansa.

- Ymmärrän kyllä Anttia. Hän on karsiutunut aikuisiällä niin monista kisoista.  

"80 metriä oli mörkö selässä"

  Lehtola, 22, itse ehti karsiutua yhteensä kolmesti junioreiden ja nuorten arvokisoista ennen kuin pääsi Ostravan kisoihin. Siellä hän sinnitteli karsinnasta viimeisenä finaaliin, jossa nousi silloisella ennätyksellään 78,50 kuudenneksi.

- Kyllä minä nyt odottelen lisää pitkiä heittoja, Lehtola linjaa syyskesän tavoitteitaan.

Insinööriksi Kuopiossa opiskeleva heittäjä on yleisurheilut pienestä pitäen, mutta harrasti 16-vuotiaaksi asti myös kilpahiihtoa.

17-vuotiaiden SM-kisoista heitetty mitalin sai hänet jättämään muut yleisurheilulajit ja keskittymään keihäänheittoon. Lahjakkuuden ensimmäistä 80 metrin ylitystä ehdittiin odottaa hyvä tovi.

- Ehkä se 80 metriä oli sellainen mörkö selässä. Ei pystynyt rentoon suoritukseen, kun sitä odotti itse ja sitä odottivat muut, Lehtola sanoo. Lappeenrannassa kaikki napsahti kohdalleen.

- Siinä heitossa vauhti ja rytmi olivat hyviä, ja minusta oli tärkeää sekin, että viimeisessä ristiaskelhypyssä jäi sellainen tunne, että on aikaa, ja pääsin tälläämään lopun hyvin, Lehtola muistelee.  

Pitkämäen ja Kankaan neuvoilla

  Daegussa ensi viikolla alkavissa MM-kisoissa Lehtola kisaa ensi kertaa elämässään aikuisten arvokisoissa. Hän ottaa ensimmäisen kerran mittaa myös kuuman kosteaan ilmastoon ja useiden tuntien aikaeroon sopeutumiseen.

- Tero Pitkämäellä ja lajivalmentaja Hannu Kankaalla on kokemusta tuon suunnan reissuista. Heiltä olen kysellyt, että miten edetä. Alkuun kannattaa ottaa rauhassa ennen kuin lähtee huiskimaan, Lehtola tietää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?