Toipuuko Tero? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Toipuuko Tero?

Tero Pitkämäen perjantaina Rooman Kultaisen liigan kilpailussa heittämä epäonninen keihäskaari pituushyppääjä Salim Sdirin kylkeen oli Pitkämäelle itselleen hirmuinen sokki. Mutta se, minkälainen vaikutus tapahtumalla on Pitkämäen loppukauteen, on hyvä kysymys.

Tero Pitkämäen epäonninen keihäskaari oli Pitkämäelle itselleen hirmuinen sokki.­

16.7.2007 7:05

Pitkämäki on elokuussa kisattavien Osakan MM-kilpailujen suurin suomalainen mitalisuosikki. Ehkä jopa ainoa.

Urheilupsykologi Juri Haninin mukaan tärkeimmäksi asiaksi toipumisprosessissa nousee Pitkämäen oma asenne tapahtunutta kohtaan.

- Asia pyörii varmasti Teron mielessä vielä jonkin aikaa ja tapahtuman vaikutukset voivat olla periaatteessa kahdenlaisia. Pahimmassa tapauksessa Roomasta voi tulla Terolle painajaismainen paikka ja joka kerta, kun hänen heittonsa suuntautuu vasemmalle, Rooman tapahtumat palaavat hänen mieleensä. Se olisi loppukauden kannalta erittäin vaarallista, Hanin näkee.

- Mutta toisaalta, jos Tero ei syytä itseään tapahtuneesta, ovat tapahtuman vaikutukset huomattavasti pienemmät ja toipuminen nopeampaa. Olisi hyvä, että hän ajattelisi itseään enemmänkin onnekkaana, että pahimmalta mahdolliselta vältyttiin. Mutta totta kai hän on seuraavissa kilpailuissa varmasti hieman varovaisempi onnettomuuden johdosta.

Pitkämäki osoitti jo perjantaina kisan aikana sekä sen jälkeen sellaista mielenlujuutta, että Hanin uskoo toipumisen olevan melko hyvää.

- Se, että Tero jatkoi perjantain kilpailua tapahtuman jälkeen, kertoo jo siitä, että hänellä on erinomaiset sopeutumiskyvyt ikäviin tilanteisiin. Se on tärkeää tässä koko prosessissa ajatellen sitä, miten loppukausi menee. Jos osaa purkaa asian mielessään oikein, tapahtuma unohtuu mielestä nopeammin.

Hanin korostaa, että toipumisprosessin kannalta tärkeässä asemassa on myös Pitkämäen lähipiiri.

- Ympäristöllä, eli hänen perheellään, valmentaja Hannu Kankaalla ja ystävillä on toki iso vaikutus Teron toipumiseen. Heidän pitää kannustaa Teroa käsittelemään tapahtunutta, jotta sen yli päästäisiin paremmin.

Pitkämäen ensimmäinen kilpailu Rooman jälkeen on jo ensi sunnuntaina Lapinlahden eliittikisoissa. Haninin mielestä nopea paluu kilpakentille on ainoa oikea keino päästä asian yli.

- Elämän ja kilpailukauden pitää jatkua alkuperäisten suunnitelmien mukaan, jotta tapahtuma ei saa liian suurta roolia hänen ajatuksissaan. Hänen ei tarvitse muistella tapahtumaa, ellei hän itse koe sitä tarpeelliseksi. Sen takia muutos kilpailukalenterissa voisi olla Terolle vain huono juttu.

Lapinlahden jälkeen Pitkämäki kilpailee seuraavaksi Kalevan kisoissa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Viikko Kalevan kisojen jälkeen vuorossa on Kuortaneen eliittikisat 12. elokuuta, joka on Pitkämäen viimeinen kisa ennen MM-Osakaa. MM-kisojen keihäskarsinta järjestetään elokuun 31. päivä.

MIKA SEPPÄNEN

Artikkeliin liittyviä aiheita

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?