Usain Bolt Veikkaajan erikoishaastattelussa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Arkistojen kätköistä: Veikkaajan Usain Bolt -erikoishaastattelu

Veikkaaja-lehti tapasi Usain Boltin toukokuussa 2009 Bostonissa. Erikoishaastattelu on julkaistu Veikkaajassa 12.5. Bolt puhuu avoimesti muun muassa dopingista.

Usain Bolt. Ylivertainen mies ammatissaan.­

20.8.2009 11:00

Ollaan 21. kerroksessa Bostonin ydinkeskustan yläpuolella hotelli Intercontinentalin 550-neliöisessä sviitissä. Tunnelma on aavistuksen hermostunut, sillä illan päätähti ei ole vielä saapunut, vaikka tilaisuus on alkanut jo pari tuntia sitten.

Lopulta hissi kuljettaa juhlakalun paikalle. Noin 40-päinen toimittajajoukko kerääntyy ulko-ovelta johtavan käytävän eteen, mutta honkkelimaisen Usain Boltin pää keinuu selvästi väkijoukon yläpuolella.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n tietokannan mukaan Bolt on 193 senttiä pitkä, mutta luvusta uupuu ainakin tuuma. Rasvaton ja lihakseton olemus korostaa entisestään maailman nopeimmaksi mieheksi tituleeratun Boltin pituutta.

IAAF-datapankin 76 kiloa vaikuttaa todenmukaiselta.

Salamavalot välkkyvät ja videokamerat hurisevat. Bolt näyttää juuri siltä, mitä hän on: 22-vuotias täydestä tietämättömyydestä leivottu uunituore urheilun kansainvälinen supertähti, joka on pudotettu keskelle susilaumaa. Arkuus näkyy hänen kasvoiltaan, vaikka rento ruumiinkieli viestiikin muuta.

Jos on Bolt näky kokkareihin saapuessaan, sitä on myös juoksijan umpijamaikalainen entourage. Mukana ovat Pekingin kisojen aikainen kämppäkaveri, olympialaisten 10-ottelun yhdeksäs ja Osakan MM-kisojen hopeamitalisti Maurice Smith, 400 metrin juoksijalupaus Jermaine Gonzales, neljänneksi Pekingissä loikannut pituushyppääjä Chelsea Hammond sekä neljänneksi 400 metrin olympiaradalla aitonut Shevon Stoddart.

Pian musiikki alkaa soida kovempaa, jolloin Boltin ja kumppaneiden tanssijalka alkaa välittömästi hytkyä. Tunnelma rentoutuu, mikä on luettavissa myös Boltin kasvoilta. Bolt naukkailee olutta suoraan pullon suusta. Kun seuraavana päivänä Bolt on haastateltavana, on pakko ensin kysyä, miltä tällaiset tilanteet nuoresta miehestä tuntuvat.

- Olen pikku hiljaa tottunut siihen. Kuitenkin huomio täällä Yhdysvalloissa on pientä verrattuna siihen, mitä se on Jamaikalla. Menen minne tahansa, niin ihmiset tunnistavat minut. Kadullakin. Jokainen jamaikalainen tuntee minut, Bolt sanoo.

Bolt lausuu englantia jamaikalaisella korostuksella, mutta toisin kuin kunnon rastafarit, hänen puheenparrestaan saa hyvin selvää. Aksentti muistuttaa pikemminkin brittienglantia kuin jenkkimurretta.

Kylmädopingsota

Palataan hetkeksi edelliseen iltaan ja penthouse-sviittiin. Neljä mustaa miestä alkaa hurjan tanssiesityksen, joka koostuu lattialla päällään pyörimisestä, volttien heittelystä ja mimiikasta, jossa laulun sanoja mukamas huudetaan yleisölle.

Bolt seuraa MTV-musiikkikanavan America's Best Dance Crew -ohjelmassa esiintyneen Status Quo -bostonilaisryhmän edesottamuksia innolla, ja silmiinpistävää on, että kun show'n jälkeen miehet poseeraavat kameroille, sekä jenkkien että jamaikalaisten maneerit ovat täysin yhdenmukaiset.

Miksi se on huomionarvoista? Siksi, että Jamaikan ja Yhdysvaltojen urheilupiirien välillä on kylmä sota.

Beat your chest before the finish line Shouldn't rally make a man vexed.Them can't believe him run so fastuntil he passed the steroid test.

Pekingin olympiakisojen jälkeen Jamaikalla taajaan soitettu radiohitti tiivistää koko asian.Michael Johnson sohaisi muurahaispesää kiinnittämällä huomiota Boltin ylivoimaan jo Pekingissä.

Mutta todellisen Mainilan laukauksen ampui Carl Lewis Sports Illustratedin verkkosivujen haastattelussa. Hän listasi miehet, jotka ovat juosseet satasen alle 9,8 sekunnin: Ben Johnson, Justin Gatlin, Tim Montgomery, Tyson Gay, Asafa Powell ja Bolt.

Kuudesta kaksi on antanut positiivisen näytteen ja yksi tuomittu Balco-laboratorion selvitysten myötä.

- Kun minulta kysytään Boltista, sanon, että hän voi olla kaikkien aikojen urheilija. Mutta jos joku juoksee yhtenä vuonna 10,03 ja seuraavana 9,69, etkä kyseenalaista sitä, olet hölmö. Piste, Lewis muotoili.

Myrsky nousi Karibianmerellä välittömästi. Kun sama jenkkiläinen urheilulehti kärtti juoksupiirien vaikuttajien haastatteluja Jamaikalla, vastaukset olivat tylyjä. Usainin isä Wellesley Bolt kävi todella kuumana.

- En ymmärrä, miksi minun pitäisi antaa haastattelu amerikkalaisille, hän sanoi Sports Illustratedin toimittajille, mutta pehmeni hivenen sen jälkeen.

Isä-Bolt, kuten kovin moni muukin jamaikalainen, on ollut aina sitä mieltä, että dopingin käyttö on nimenomaan amerikkalainen ilmiö. Hän on myös kantanut huolta siitä, ettei aineita anneta Boltille sabotaasi mielessä.

- Olen aina sanonut Usainille, ettei hän pyytäisi ruokaa edes huonepalvelusta, vaan menisi alas syömään, Wellesley kertoi opastaneensa poikaansa.

Kumma kyllä, d-aihe ei ole lainkaan arka Usainille.

- Minua se ei häiritse lainkaan. Ymmärrän täysin, miksi ihmiset puhuvat dopingista, kun urheilussa on ollut sitä niin paljon. Olen sanonut tämän aikaisemmin ja sanon sen uudestaan: olen puhdas ja uskon, että myös muut jamaikalaiset ovat puhtaita. Mitä puhtaampaa urheilu on, sitä parempi, sillä muuten katsojat katoavat, Bolt sanoo ja katsoo silmiin.

Bolt on sitä mieltä, että jamaikalaisjuoksijoiden ylivoima johtuu perimästä. Hän uskoo teoriaan, jonka mukaan huippusprintterit ovat vahvimpien orjien jälkeläisiä.

"Pössäytinehkä kahdesti"

Suomalainen sananlasku kalikasta saavasta ja älähtävästä koirasta ei päde ainakaan Boltiin. Häneltä löytyy ymmärrystä jopa Lewisille.

- Itse asiassa hänellä on pointtia siinä, mitä hän sanoo, sillä vuosien varrella hyvin moni rataa juossut on tehnyt sitä aineissa, Bolt sanoo.

Hänellä on antaa selvitys myös ennätyksen paranemiseen.

- Vuosi ennen olympialaisia pidetyissä MM-kisoissa olin heikko. Kun katsoimme suorituksiani nauhalta, niin tajusimme, missä vika on ja pohdimme, miten sen voi korjata. Kun keksimme sen, keskityimme pelkästään suoritukseni korjaamisen, Bolt kertoo työstään valmentajansa Glen Millsin kanssa.

Bolt juoksee Berliinin MM-kisoissa vielä 100 ja 200 metriä, mutta harkitsee myös 400 metriä Lontoon olympialaisiin. Bolt on saanut toistakymmentä stipenditarjousta amerikkalaisista yliopistoista. Hän on kuitenkin Asafa Powellin tapaan päättänyt pysyä kotimaassaan.

- Ensinnäkin vihaan kylmyyttä. Toiseksi en halua lähteä pois kotoa äitini luota. Kun lähdin ensimmäisen kerran Kingstoniin opiskelemaan, palasin parin viikon päästä, kun minun tuli ikävä äitiäni. Olen aina ollut lähellä äitiäni, Bolt sanoo hieman yllättäen.

Jos kerran vihaat kylmää säätä, mikä on pahin paikka missä olet ollut?

- Helsinki, Bolt sanoo oitis ja viittaa vuoden 2005 hyytäviin MM-kisoihin.

- Helsinki oli todella vaikea paikka minulle. Yksi kisa jouduttiin jopa siirtämään ukkosmyrskyn takia. Se sotki minun juoksuni kokonaan, kun kisasin ensimmäistä kertaa niin kylmässä säässä. Se oli kamalaa.

Bolt oli Helsingissä 200 metrillä kahdeksas ajalla 26,27.

Dopingspekulaatioissa on muistettava, että Bolt on ollut superlahjakkuus teini-iästä asti. Hän juoksi 12-vuotiaana 400 metriä tasan 52 sekuntiin. Neljä vuotta myöhemmin ratakierrokseen ei kulunut enää kuin 45,35 sekuntia. Ja 17-vuotiaana hän juoksi 200 metriä ensimmäisen kerran alle 20 sekunnin; 19,93.

Bolt ei ollut ainoa jamaikalaissprintteri, joka paransi huimasti ennätystään 2008. Naisten satasen olympiavoittajan Shelly-Ann Fraserin ennätys putosi kesäkuun 2007 numeroista 11,31 10,85:een 12 kuukaudessa.

Kun Jamaika ei kuulu Karibian valtioiden yhteiseen testauspooliin, on epäilijöillä reilusti kuteja lippaassa.

- Kun tavoittelet mahtavuutta, sen voi tehdä kahdella tavalla. Voit mennä piikille tai sitten voi tehdä töitä sen eteen, Fraserin valmentaja Stephen Francis myöntää.

Ja jamaikalaiset vannovat, että tulos on tehty työllä.

- Ja kovalla työllä. Olen harjoitellut paljon, Bolt sanoo.

Kovaa harjoittelua on tasapainotettu stressittömyydellä. Bolt ei ole esimerkiksi juuri katsonut, mitä suuhunsa panee. Pekingissä hän piipahti kisojen välissä muun muassa Mäkkärillä. Mutta todellinen lempiruoka on porsaanliha ja luomujamssi, jota hänen tätinsä Lilly valmistaa kotikylässä Trelawnyssä.

Olisiko kyseessä Boltin salainen ase?

- Niin, itse asiassa valmentajani on alkanut nyt kiinnittää huomiota ruokavaliooni. Minun pitäisi esimerkiksi kilpailujen alla syödä jotain sellaista kuin pastaa, Bolt sanoo.

Jenkkien suuri nimi Pekingissä oli kahdeksan kullan ja seitsemän ME:n Michael Phelps. Hänenkin tähtensä himmeni, kun kuva vesipiippua imevästä uimarista tuli julki. Bolt kommentoi tapausta myöntämällä itsekin pössäyttäneensä dullaa nuorempana.

- Mutta sitä en sanonut, että kaikki jamaikalaiset tekevät niin. Minulta kysyttiin, kun puhuttiin siitä - mikä hänen nimensä nyt on?

Michael Phelps.

- Aivan. Michael Phelpsiin liittyen minulta kysyttiin, olenko kokeillut sitä. Sanoin kyllä. Kun olin nuorempi, kokeilin polttaa. Mutta siinä ei olisi mitään järkeä, että olisin sanonut jokaisen jamaikalaisen tekevän niin. En voi puhua jokaisen jamaikalaisen puolesta.

Mutta kokeilit siis vain kerran?

- No ehkä kahdesti.

Se oleellinenkysymys

Jätetään doping ja muut aineet. Itse asiassa kun juttelee Boltin kanssa hetken, sitä haluaa uskoa vielä puhtaaseen huippu-urheiluun. Sviitistä ilta jatkuu satamassa, johon odotetaan maapallon kiertävän purjehduskilpailun Volvo Ocean Racen veneitä etapilta Rio de Janeirosta.

Boltin tossusponsori Puma on kyhännyt kisakylään punaisista konteista myymälän ja baarin hybridin, ns. Puma cityn. Bolt viihtyy seurueineen vain hetken VIP-vieraiden terassilla, kunnes vaihtaa taviksien joukkoon hökkelin katolle.

Tusinoittain bostonilaisia tunnistaa miehen ja haluaa kuvata itsensä Boltin seurassa. Herra, joka välttämättä haluaa tehdä Boltin oman, jousimiestä muistuttavan To the world -poseerauksen, aiheuttaa muutaman hymyn, kun miehen etusormi huitoo miltei Boltin nenää.

Musiikki on iso osa jamaikalaista elämää. Bolt heittää dj-keikkaa Kingstonin Quad-klubilla. Niinpä hän siirtyy Bostonissakin pian levylautasten ääreen.

- Mutta en soittanut mitään, sillä en käytä vinyyliä. Keskustelimme vain dj:n kanssa reggaesta, Bolt sanoo seuraavana päivänä.

Kun nyt haastateltavana on todellakin Usain Bolt, on aivan pakko kysyä se paljon puhuttanut kysymys.

Miksi lopetit juoksemisen kesken satasella Pekingissä?

- Olin niin innoissani voitosta. En lähtenyt sinne rikkomaan ennätyksiä, vaan voittamaan.

Kaduttaako nyt jälkeenpäin?

- Ei.

Itse asiassa koko polemiikki Boltin tuuletuksesta satasen loppumetreillä on turhaa. Juoksu on analysoitu alusta loppuun, ja Bolt oli nopeampi kuin kukaan ennen jokaisella kymmenellä metrillä 60:stä eteenpäin. Siis silloinkin, kun hän juoksi rinta ylhäällä kädet levällään.

Tuntuiko sinusta missään vaiheessa Pekingissä, että matkan varrella saattaa mennä useampi ennätys rikki?

- Kun selvisi, että pääsen 200 metrin välieriin, sanoin kämppäkaverilleni, että jos rikon ennätyksen jossakin, se tapahtuu Pekingissä. Rata siellä oli todella hyvä ja nopea. Päätin, että kun kerran näin on, niin aion myös yrittää sitä.

Idolienkohtaamisia

Usain Bolt vaihtoi yleisurheiluun teini-ikäisenä krikettivalmentajansa neuvosta. Luultavasti Bolt olisi menestynyt lajissa kuin lajissa, mutta pikajuoksun asema Jamaikalla on vahva.

- En ottanut juoksua vakavasti alussa. Lukion viimeisellä luokalla valmentajani sanoi, että voisin tehdä lajista uran ja ansaita sillä rahaa. Kun tajusin, että olen todella hyvä, päätin, että miksi ei, kannattaa ehkä yrittää, Bolt sanoo.

Pääsiäisen aikoihin Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa käytävät Champs-kisat keräävät katsomoon 35 000 innokasta. Mutta Boltin itsensä mielestä hänen rentoutensa on lähtöisin nuorten MM-kisoista 2002, jolloin hän voitti 200 metriä ajalla 20,61.

- Se oli kovin paikka tähänastisessa elämässäni. Kisat olivat Jamaikalla, ja olin silloin 15-vuotias. Muistan kuinka pelkäsin ennen finaalia. Sen jälkeen, kun voitin kotiyleisön edessä, joka huusi nimeäni, päätin, että voin juosta missä vaan tuntemattomien ihmisten edessä. Se rikkoi jään lopullisesti, Bolt selittää.

Pekingin jälkeen Bolt on esiintynyt milloin missäkin. Bostonissa hän kävi heittämässä avausheiton Red Soxin ja Yankeesin välisessä baseball-ottelussa ja paiskaamassa muutaman näyttävän donkin Celticsin treeneissä.

Mutta kun hän pyysi valmentajaltaan Millsiltä lupaa jäädä katsomaan idoliaan Kevin Garnettia ja Celticsin ensimmäistä pudotuspeliottelua, vastaus oli tyly.

- Ei. Hän sanoi, että minun on palattava harjoittelemaan, Bolt naureskelee.

Jälkeenpäin ajateltuna korismatsi olisi voinut olla parempi vaihtoehto. Bolt ajoi tieltä Pumalta olympialaisten jälkeen saamallaan BMW M5 -autolla, mutta selvisi lievin vammoin. Sanotaan vielä se, että kumpikaan kyydissä olleista naisista ei ollut hänen tyttöystävänsä.

Puma harkitsee, ostaako Boltille uuden bemarin.

Usain Bolt. Ylivertainen mies ammatissaan.­

Usain Bolt. Ylivertainen mies ammatissaan.­

Usain Bolt. Ylivertainen mies ammatissaan.­

Usain Bolt. Ylivertainen mies ammatissaan.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?