Tommi Evilä: Ei tähän ketutukseen kuole - olen järki-ihminen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tommi Evilä: Ei tähän ketutukseen kuole - olen järki-ihminen

Tommi Evilä tihrusti tuomarin kanssa tarkkaan ensimmäisen, yliastutuksi tuomitun loikan jälkiä vahasta.

Julkaistu: 20.8.2009 22:11

Pekingin olympialaisten karsinnassa 17:s, Berliinin MM-kilpailuissa 14:s. Pituushyppääjä Tommi Evilä ei ole saanut kaksien edellisten arvokilpailujen karsintakilpailuissa esiin kuntonsa ylärajoilla olevaa suoritusta.

- Ukko on yhtä isoa kysymysmerkkiä ja aina vaan tulee uusia kysymyksiä, Evilä puntaroi kokemustaan Berliinin olympiastadionilla.

Torstain karsinnassa tamperelainen osoitti kuitenkin olevansa hyvä kilpailija, sillä 801 kantanut paras venytys lähti lankulta kolmannella eli viimeisellä yrityksellä. Hankalassa ja henkisesti haastavassa paikassa tehty tulos on Evilän tämän kauden kolmanneksi paras.

- Koko kauteen peilaten 801 karsinnassa oli ihan hyvä. Arvokisoissa tuloksilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, vain sijoituksilla, vuoden 2005 MM-pronssimitalisti totesi realistisesti.

Ennen viimeistä karsintahyppyään Evilä oli kaukana finaalipaikasta 784:n tuloksellaan. Pääsy 12 parhaan joukkoon ratkesi lopulta mahdollisimman niukasti. Evilä oli 801 hypänneen kolmikon huonoin, kun vertailukohdaksi otettiin toiseksi parhaat hypyt. Kreikan Louis Tsatoumas venytti toiseksi parhaallaan 798, Kiinan Jinzhe Li 792 ja Evilä 784.

- Jos tällainen tasatulosratkaisu on jotain uutta näissä ympyröissä, niin tämmöisen alan pioneeri en haluaisi olla, Evilä vastasi kysymykseen, muistaako hän, että näin tiukille on menty aiemmin arvokisoissa.

Karsinnan parhaan hypyn venytti ennakkosuosikki, Yhdysvaltain Dwight Phillips (844). Finaalista karsiutuneisiin kuului Evilän lisäksi muun muassa Saksan Sebastian Bayer, joka venytti talvella hallissa hirmuisen 871.

"Vietävästi tämä syö"

Vaikka Evilän katse ja elekieli paljastivat ankaran pettymyksen finaalihaaveen haihduttua taivaan tuuliin, tamperelainen pystyi analysoimaan tekemisiään kohtalaisen rauhallisesti.

- Ei tähän ketutukseen kuole. Olen järki-ihminen. Kyllä tämä vietävästi syö, mutta tämä on vain urheilua, Evilä sanoi.

Evilälle jäi kohtuullisesta tuloksesta huolimatta kuitenkin mietittävää. Miksi kolmen kierroksen karsinnat ovat hänelle niin vaikeita, ja yleensä paras tulos tulee vasta kilpailussa, jossa saa hypätä kuusi kertaa.

- Tänään ensimmäinen hyppy oli paras, mutta jotenkin se saatiin yliastutuksi. Toinen oli sitten jo valmistautumista kolmanteen, koska tiesin, että jos se (karsintaraja) ei ensimmäisellä mene, niin sitten pitää hypätä kolme kertaa, Evilä kertasi.

Kolmatta hyppyään Evilä piti aivan hyvänä "vetona", ja askel osui lähes täydellisesti lankulle. Sentti jäi vain uupumaan.

Valmentaja-isä Juhani Evilä ei huomannut poikansa hypyissä mitään suurta virhettä. Vauhtijuoksu kulki hyvin.

SE tavoitteeksi Göteborgissa

Evilän usean hypyn "tarpeeseen" nähden heinäkuun lopun Kalevan kisat oli kuviossa poikkeus. Evilä teki Espoossa hyvän sarjan, jossa sen paras leiskautus 819 syntyi jo toisella kierroksella. Berliinissä hän ei kuitenkaan pystynyt samaan.

- Näissä kisoissa on pikkuisen eri meininki kuin Kalevan kisoissa, Evilä vertasi.

Loppukesän tavoitteekseen Evilä asetti Suomen ennätyksensä parantamisen. Hän teki nykyisen SE:n 822 viime vuonna Göteborgissa kutsukilpailussa. Samalla areenalla kilpaillaan runsaan viikon kuluttua Ruotsi-ottelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?