Vakava sairaus nujersi Conny Karlssonin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Vakava sairaus nujersi Conny Karlssonin

Suomen yleisurheiluväki sai eilen ikäviä uutisia kauden kynnyksellä. EM-hallikisoissa lupaavasti kuudenneksi työntänyt Conny Karlsson, 31, on sairastunut paksusuolen tulehdukseen, ja hänen uransa on ohi.

Conny Karlssonin ura huippu-urheilijana on ohi.

20.4.2007 11:34 | Päivitetty 21.4.2007 7:45

Karlsson on sairastanut paksusuolen tulehdusta vuodesta 2003. Sairauteen liittyvässä kontrollitähystyksessä paksusuolesta löytyi syöpävaaran paljastaneita solumuutoksia. Karlssonia hoitava lääkäri, dosentti Martti Färkkilä HYKS:n sisätautien gastroenterologian klinikalta arvioi, että leikkaus on tehtävä pian. Sitä ei voi siirtää kesän kilpailukauden jälkeiseen aikaan.

- Kyseiseen suolistosairauteen liittyy merkittävästi kohonnut paksusuolisyövän riski. Karlssonilla todettiin maaliskuussa tehdyn kolonoskopiatutkimuksen yhteydessä otetuissa näytteissä useassa kohtaa ns. graavi dysplasia eli paksusuolen syövän esiaste. Löydös edellyttää verrattain kiireistä leikkausta, jossa joudutaan poistamaan koko paksusuoli, Färkkilä kertoo.

Mittavan leikkauksen jälkeen urheilu-uran jatkaminen ei Karlssonin mukaan ole käytännössä mahdollista.

- Leikkauksessa voi olla paljonkin komplikaatioita. Yleensä sitä seuraa ammatista riippuen noin 2-4 kuukauden sairausloma. Vasta noin kahden vuoden kuluttua leikkauksesta on toipunut siihen kuntoon, missä on lopun elämäänsä. Tärkeintä on, että sitten sairas suoli on pois ja olen terve, Karlsson sanoo.

Atiiviuran päättyminen on karvas pettymys 31-vuotiaalle Karlssonille. Tunnetta korostaa se, että ura päättyy juuri, kun tammisaarelainen sai useamman sairastelun ja loukkaantumisten vaivaaman kauden jälkeen itsensä hallikaudeksi loistokuntoon. Harjoittelu kohti elokuisia MM-kisoja oli hyvässä vauhdissa.

- Tein elämäni parhaan työntötreenin ennen kuin lähdin Helsinkiin kuulemaan tutkimuksen tuloksia. Sillä reissullakin oli treenikassi mukana. Tarkoitus oli mennä Myllypuroon tekemään harjoitus. Pettymys on kova myös siksi, ettei itse tunne olevansa sairas, Karlsson kertailee.

Nousi huipulleEdmontonin MM-kisoissa

Suomenruotsalainen Karlsson nousi kansainväliselle huipulle Edmontonin MM-kisoissa 2001, kun hän yllättäen työnsi kisoissa kahdesti oman ennätyksensä (karsinnassa 20,72, loppukilpailussa 20,78) ja sijoittui seitsemänneksi.

Kaudella 2003 Karlsson työnsi vielä Pariisin MM-kisoissa, mutta alkoi kärsiä pahoista vatsavaivoista, jotka jälkiseuraamuksineen torpedoivat hänen uraansa vuosia.

Hän joutui heinäkuussa 2003 sairaalahoitoon kovien vatsakipujen takia. Vatsavaivojen syyksi paljastui sappitiehyen tukkeuma, joka esti sappinesteen normaalin virtauksen.

Vaiva operoitiin syöttämällä suun kautta sappitiehyeeseen muoviputki, jonka ansiosta sappineste alkoi virrata normaalisti. Hän on kärsinyt myös useimpia työntäjiä riivaavista selkä- ja sormivaivoista.

Vanha vaiva on vaatinut säännöllisiä kontrollikäyntejä lääkärillä pari kertaa vuodessa.

Puhunut vahvastidopingia vastaan

Karlsson on profiloitunut ennen kaikkea tekniikkatyöntäjäksi, jonka olemus on ollut hoikempi ja sporttisempi kuin muun työntäjäkaartin enemmistön. Tammisaarelainen harrasti pitkään myös salibandyä sarjatasolla.

Karlssonista tuli viime kesänä Suomen mestari sen jälkeen, kun Ville Tiisanojan suoritus Jyväskylän Kalevan kisoissa hylättiin dopingrikkeen takia. Urallaan aktiivisesti antidopingin puolesta puhunut Karlsson sanoi tuolloin langenneesta kilpakumppanistaan suorat sanat julkisestikin eikä ollut riemuissaan siitäkään, että EM-hallikultaa maaliskuussa Birminghamissa voitti kertaalleen kärynnyt slovakki Mikula Konopka.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?