Tuplamestari Lewis Koririlta jää Ruotsi-ottelu väliin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tuplamestari Lewis Koririlta jää Ruotsi-ottelu väliin

Kalevan kisojen kestävyysjuoksun tuplamestari Lewis Korir ei vahvista Suomen maajoukkuetta elokuun lopussa kilpailtavassa yleisurheilun Ruotsi-ottelussa.

Lewis Korir ei saa juosta Ruotsi-ottelussa.­

2.8.2009 17:31

Suomen urheiluliitto on päättänyt olla valitsematta hänet joukkueeseen, vaikka Turun Urheiluliiton kenialaisjuoksijalla on osallistumisoikeus kilpailuihin Suomessa.

- Maajoukkueen valitsee Urheiluliiton valmennuksen johtoryhmä. Se on kysynyt ennakkoon SUL:n hallitukselta, voiko se olla esittämättä Koriria joukkueeseen. Mistään rasismista ei ole kyse, vaan siitä, että etsimme yhteistä pohjoismaista linjaa edustusoikeuksiin, SUL:n puheenjohtaja Antti Pihlakoski kertoi Espoossa.

Pihlakoski myöntää, että SUL:n edustuskelpoisuussäännöissä on aukkoja. Koririn edustusoikeutta on kritisoitu, koska hän ei käytännössä asu vuoden ympäri Suomessa, vaan on lähinnä kesätyöläinen juoksijana.

- Maistraatista saa aika helpolla paperin siitä, että asuu maassa, mutta myöhemmin passissa ei ole merkintöjä siitä, että oikeasti on täällä, Pihlakoski arvioi.

SUL:n järjestövaliokunta tutkii, miten edustuskelpoisuussäännöt olisi syytä jatkossa linjata. Yleisurheilussa ei haluta mennä siihen, että esimerkiksi Kalevan kisoissa juoksujen kärkisijoja miehittäisivät afrikkalaiset ostomiehet.

Pihlakosken mielestä oikean linjan löytäminen on kuitenkin vaikeaa. Kansalaisuuden edellyttäminen on hänen mielestään liian tiukka vaatimus, sillä Suomen kansalaisuuden saaminen on pitkä prosessi.

- Jos esimerkiksi maahanmuuttajaperheen lapsi on urheillut koko ikänsä suomalaisessa seurassa, mutta hänellä ei ole Suomen kansalaisuutta, niin olisi aika kovaa olla antamatta hänelle edustusoikeutta Suomessa. Urheilu kun on yksi kotouttamisen väline, Pihlakoski vertasi.

Maaotteluasussa ovat aiemmin kilpailleet ulkomaalaistaustaisista muun muassa juoksija Wilson Kirwa ja nykyisin kiekonheittäjä Frantz Kruger. He saivat maaottelupaikan siinä vaiheessa, kun he selvästi osoittivat aikovansa jatkossa asua Suomessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?