Tero Pitkämäki palasi Suomen mestariksi

Julkaistu:

Tero Pitkämäki kaivoi Kajaanin kosteanhelteisessä kelissä heittoonsa mestaruusvireen, joka häneltä on puuttunut kahdessa edellisessä Kalevan kisojen keihäänheiton finaalissa.

- Oikea tunnelma löytyi helposti. Se oli hyvä porkkana, kun ei ole muutamaan vuoteen voittanut mestaruutta, Pitkämäki myhäili.

Pitkämäen edellinen mestaruus on vuodelta 2007. Nyt hän tuli finaaliin takanaan perjantainen Tukholman Timanttiliigan kilpailu, josta tuli kesän ensimmäinen voitto. Kainuuseen hän saapui myöhään lauantai-iltana.

- Aamulla kävin uimassa, että vähän virkistyisin, ja sitten oli lähtö kentälle. Siellä kroppa ei ollut niin väsynyt kuin miltä se tuntui, Pitkämäki tuumi.

Pitkämäki avasi kisan reilun 81 metrin heitolla ja repäisi voiton tuoneen 85,19 toisellaan. Voittoheittoa edelsi Teemu Wirkkalan 83,88, joka syntyi toisella perättäisellä heitolla, kun Wirkkalan ensimmäistä heittoa ei saatu mitattua.

- Teemu kiritti hyvin, Pitkämäki kiitteli.

Barcelonan EM-kisojen pronssi kesän toisella 86 metrin ylityksellä, Tukholman kisan voitto (84,41) ja Suomen mestaruus reilun 85 metrin heitolla kertovat, että Pitkämäen kuntokäyrä on nousussa. Nyt puuttuu vain teknisesti nappiin mennyt heitto.

- Uskon, että kauden paras tulos (86,92 ) tästä vielä paranee. Nytkin kolmas heitto olisi voinut olla pitkä, mutta lipsahti hieman käsistä, Pitkämäki muisteli.

Kajaanissa, kuten muissakin syyskesän kisoissa Pitkämäki on heittänyt aavistuksen maksimivauhtia hitaammasta vauhdista.

- Kiristin hieman vauhtia tähän kisaan, ja tarkoitus on kiristää sitä jatkossa kisa kisalta.

Wirkkala hakee yhä ennätystä

Mestaruutta puolustaneen Wirkkalan parhaaksi jäi 83,88, joka toi hopean. Antti Ruuskanen oli kolmas heitettyään 81,13.

- Nyt ei tullut yhtään teknisesti hyvää heittoa, Wirkkala harmitteli.

Wirkkalan heittoja kiusasi tuttu tekniikkavika. Hän kaatuu heiton lopussa eteenpäin, eikä saa lantiota kunnolla vetovaiheen tueksi.

- Se taas aiheuttaa sitä, ettei yläkroppaan saa kunnon kiristyksiä, Wirkkala tuumi.Pitkämäen tapaan Wirkkala on syyskesän kisoissa väläytellyt kuntoaan, joten hänen toiveissaan on heittää pitkälle vielä tänä kesänä.

- Yli vanhan ennätyksen (87,23) pitäisi pystyä heittämään, Wirkkala sanoo.

Pitkämäki ja Wirkkala kilpailevat seuraavan kerran lauantaina Lontoossa Timanttiliigan osakilpailussa. Sen jälkeen kaksikko on tositoimissa 27.-28. elokuuta Helsingissä käytävässä Suomi-Ruotsi-maaottelussa.

Ruuskanen heitti karsinnassa lupaavasti 82,51, mutta hiipui finaalissa kolmanneksi.

- Ensimmäinen heitto (80,30) tuntui hyvältä. Sitten yritin rytkäistä toisella (81,13), mutta sen jälkeen katosivat tehot. Keli oli kuuma, hikoilin paljon, ja energiat loppuivat.

Ari Mannio oli vaisutasoiseksi jääneessä kilpailussa neljäs (79,30), Jarkko Koski-Vähälä viides (76,98) ja toissa vuoden mestari Tero Järvenpää kuudes (75,19).