Sanni Utriainen heitti oman ennätyksensä

Julkaistu:

Suomen naiset urheilivat perjantaina neljä lajivoittoa Ruotsin kuutta vastaan yleisurheilumaaottelun avauspäivänä.

Kotijoukkueella jäi lauantaiksi kirittävää 18 pistettä, jotta Ruotsin vuodesta 2001 jatkunut voittotahti kääntyisi viimein.

Tilastojen perusteella toinen kilpailupäivä on Ruotsin, joten suomalaisten nousu maaotteluvoittoon olisi yllätys. Helsingin Olympiastadionilla nähtiin kuitenkin perjantaina useita hyviä suomalaishetkiä.

Yksi iloisimmista oli maaottelun ensikertalaisen Sanni Utriaisen venyminen keihäskisan voittoon. Suomalaisten paraatilajissa ei annettu naapurin juhlia, vaikka Annika Petersson pitkään uhittelikin. Utriainen paiskasi neljännellä kierroksella 55,37 ja kiskaisi vielä seuraavalla heitollaan ennätyksensä 57,26.

- Yleisö antoi voimaa, Utriainen kiitti antaumuksellista kannustusta.

- Ennätysheitto ei ollut teknisesti täydellinen, sillä otin askelmerkkiä niin paljon taakse, että viivaan jäi vielä varaa.

Utriaisen ennätys parani 57 senttiä. Edellinen ennätys syntyi heinäkuussa Kanadassa hänen heittäessään 19-vuotiaiden maailmanmestariksi.

Nikkanen lähellä SE:tä

Seiväshyppääjä Minna Nikkanen oli hilkulla kuorruttaa kolmannen maaotteluvoittonsa Suomen ennätyksellä. Turkulaisen kolmas yritys 447:stä oli hieno.

- Loppujen lopuksi siitä tuli ihan hyvä kisa. Pohkeet kramppasivat verryttelyssä, ja jos kyseessä olisi ollut jokin muu kilpailu kuin maaottelu, en olisi hypännyt, Nikkanen kertoi.

Nikkanen oli lähellä SE-lukemia jo Kajaanin Kalevan kisoissa, ja häntä jäi hiukan harmittamaan yrityksen epäonnistuminen. Kilpailu kuvasi hyvin Nikkasen kautta: tasaisuutta on riittänyt, mutta tulospiikki on jäänyt puuttumaan. 440 on ylittynyt kahdesti, mutta viimevuotinen SE 446 on jäänyt rauhaan.

Utriaisen ja Nikkasen lisäksi suomalaisnaisista ylsivät lajivoittoihin lappeenrantalaisurheilijat: Elina Torro kolmiloikassa ja Ilona Ranta 400 metrin aitajuoksussa. Torro häpesi huonoa tulostaan 12,97, mutta lauantain pituudessa on varaa parantaa.

Ranta taisteli aidoissa ajan 58,19, mutta kaivattu kaksoisvoitto uupui niukasti. Emma Millard merkittiin kisan kolmanneksi samalla ajalla 59,01 kuin toiseksi sijoittunut Ruotsin Frida Persson.

Söderberg kiekossa 17. voittoon

Ruotsin Anna Söderberg vei kiekkoringissä 17. maaotteluvoittonsa heitettyään 58,85, mutta suomalaisetkin kisasivat mainiosti. Sanna Kämäräinen jäi ennätyksestään vain viisi senttiä ja oli toinen 56,14:lla.

- Kisa näytti, että varastossa on vielä. Pitää olla iloinen jokaisesta hyvästä hetkestä urheilussa, Kämäräinen jutteli ja arveli heittävänsä vielä pari kolme kisaa syyskesällä ennätysjahdissaan.

Ruotsin menestyksekkäimmät naisten lajit olivat kuitenkin juoksuja. Sinikeltaiset ottivat kisapäivän aluksi Carolina Klüftin johdolla 100 metrillä odotetun kolmoisvoiton.

- Voittoa tärkeämpää oli kolmoisvoitto, vahvisti Klüft, joka juoksi roimassa, 2,9 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötäisessä ajan 11,60.

Kolme sinikeltaista kiri kaikkien suomalaisten edelle myös naisten 10 000 metrillä ajan 33.54,50 juosseen Isabellah Anderssonin johdolla. Myös ratakierros kulki ruotsalaistahtiin Helene Bourdinin (53,64) tahdittamana.