Olli-Pekka Karjalaisella tiedossa värikäs kesä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Olli-Pekka Karjalaisella tiedossa värikäs kesä

Moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalaisen kesä pursuaa haasteita. Tärkein niistä ajoittuu juhannuksen tienoille, jolloin moukarimestarin perheen pitäisi kasvaa esikoislapsella.

O-P Karjalainen odottaa lapsen syntymää ja MM-kisoja.

11.5.2009 16:07

- Lapsen syntymän pitäisi ajoittua kesä-heinäkuun vaihteeseen. Siinä vaiheessa mennään sen asian ehdoilla. Kilpailukauden päätavoite on MM-kisoissa, pienestä kevätflunssasta toipuva Karjalainen kertoo.

Helsingissä asuvan heittäjän pidemmän tähtäyksen suunnitelmissa elokuiset Berliinin MM-kisat ovat välietappi. Uran todellinen maali siintelee vähän kauempana.

- Päätin syksyllä, että ura jatkuu vielä seuraavat neljä vuotta eli Lontoon olympialaisiin asti.Karjalaisen päätöksen taustalla oli monta asiaa. Yksi niistä on viime vuoden maaliskuuhun asti kiusannut selkävaiva, joka söi harjoittelusta tehoja monta vuotta.

- Jos harjoittelu jää huonoksi useita vuosia peräkkäin, se ei myöskään korjaannu yhdessä kaudessa. Jos nyt saisi kaksi tai kolme kautta peräkkäin harjoiteltua hyvin, sitten olisi mahdollista tavoitella niitä todella kovia tuloksia, Karjalainen linjaa.

80 metriä taas realismia

Todella kovat tulokset ovat 29-vuotiaan Karjalaisen mittarilla sellaisia kuin hänen vuonna 2004 heittämänsä Suomen ennätys 83,30. Elokuussa Berliinin MM-kisoihin huipentuvalla kaudella hänen toiveissaan on palata 80 metrin heittoihin ensi kertaa sitten EM-hopeavuoden 2006.

- 80 metrin tuloksiin on kaikki mahdollisuudet, Karjalainen kuvaa kuntonsa kehitystä.

Karjalainen sai selkävaivat talttumaan konsultoituaan asiantuntijoita Suomessa ja Suomen ulkopuolella. Jos ongelmassa oli jotakin positiivista, se opetti Karjalaisen kaivamaan esiin huippukunnon kauden ykköskisaan lähes olemattomalla harjoittelulla.

- Vuoden 2005 MM-kisoihin aloitin punttiharjoittelun noin kuukausi ennen kisoja, Karjalainen muistelee kotikisaa, jossa hän oli viides tuloksella 78,77.

Berliinin MM-kisakunnon rakentamista Karjalainen on terästänyt kahdella pidemmällä leirillä: moukarit ja punttisalin levytangot saivat kyytiä kevättalvella Portugalissa ja hiljattain päättyneellä leirillä Chula Vistassa Kaliforniassa, Yhdysvaltain olympiakomitean harjoituskeskuksessa.

- Kroppa oli sinne mennessä ehkä vähän turhan jumissa. Siksi pisimmät heitot jäivät heittämättä, mutta hyvää tasaista harjoitusta tuli tehtyä. Puitteiltaan ehkä paras paikka, jossa olen harjoittelut, Karjalainen muistelee Kalifornian reissua.

Eliittikisat kisakalenterin runkona

Karjalaisen kesän kilpailuohjelma kiertyy lähes kokonaan kotimaisten kisojen ympärille.

- Olen mukana kaikissa Eliittikisoissa, ja niiden ympärille rakentuu myös koko kilpailuohjelma. Niissä on aina ollut hyvää vastusta, Karjalainen sanoo.

Harjoittelun, tulevan isän roolin ja valtiotieteen opintojen lisäksi Karjalaisen aika kuuluu nykyisin myös moottoripyörän sarvissa. Kipinän sytytti valmentaja Arto Rinta-aho.

- Eihän sitä voi olla innostumatta, kun Artolla on aina ollut pyöriä ja hän tuntee ne. Leirilläkin hänellä on usein moottoripyörälehtiä mukana, Karjalainen myhäilee.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?