[Mainos] Aiotko vaihtaa autoa? Näin valitset oikean rahoituksen - ALD Yksityisleasing - Ilta-Sanomat
Mainos: ALD Yksityisleasing

Aiotko vaihtaa autoa? Näin valitset oikean rahoituksen

Kuvituskuva
Julkaistu: 24.10.2018 10:25

Auton voi maksaa monella tapaa.

Uutta autoa hankkiva törmää rahoitusviidakkoon: maksutapoja on monia. Eri rahoitusmuotoihin kannattaa tutustua.

– Rahoitusratkaisuista puhutaan monilla nimillä, ja niiden sisällöt ovat hyvin erilaisia. Vaihtoehtoja kannattaa vertailla huolellisesti, jotta löytää itselleen sopivimman, sanoo myyntiryhmän päällikkö Petri Nikunen ALD Yksityisleasingistä.

Yksityisleasing on yhä suositumpaa, mutta automarkkinoilla tätä melko uutta termiä käytetään välillä väärin. Yksityisleasingsopimuksella auto vuokrataan pitkäaikaisesti omaan käyttöön, ja esimerkiksi osamaksurahoitus on eri asia kuin yksityisleasing.

Helppo yksityisleasing

Jos auton hankkii yksityisleasingillä, käsirahaa ei tarvita eivätkä leasingsopimuksen maksusuunnitelman viimeiset laskut ole muita suurempia. Sopimukseen sisältyvät aina myös kaikki auton ylläpitoon liittyvät kustannukset, kuten renkaiden vaihdot ja uusinnat.

– Kuskin huolehdittavaksi jäävät ainoastaan tankkaus, auton pesu ja vuotuiset käyttömaksut. Vakuutuskin kuuluu osaksi sopimusta, ellei halua ottaa omaa vakuutusta, Nikunen kertoo.

Yksityisleasingsopimuksessa ylikilometreille ja sopimuksen purkamisesta tulevalle maksulle on ilmoitettu hinta jo sopimusta tehdessä, joten luvassa ei ole yllätyksiä. Sopimuksen päätyttyä auto palautuu joka tapauksessa yksityisleasing-yritykselle, eikä auton arvo sopimuksen päättyessä ole vuokraajan vastuulla.

Auton arvo putoaa nopeasti

Perinteisessä osamaksusopimuksessa auto rahoitetaan lainarahalla, ja lainan vakuutena toimii hankittava auto. Käsiraha on tyypillisesti 10–40 % auton uushankintahinnasta ja sopimusaika viisi vuotta. Nykyään ovat yleistymässä jopa kuuden vuoden sopimukset, joissa autoon sitoudutaan vielä pidemmäksi aikaa.

Kannattaa huomata, että uuden auton arvo putoaa ensimmäisen neljän vuoden aikana noin puoleen. Auton arvon alenemisesta ei joudu kärsimään, kun valitsee yksityisleasingin. Tänä vuonna markkinoilla ovat yleistyneet leasingtuotteet, joissa autoon tai rahoitukseen ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa ja auton vaihtaminen on helppoa.

Osamaksusopimuksia on myös jäännösarvollisina, ja niiden ehdot tulee lukea tarkkaan. Sellaisessa kuukausilyhennys voi näyttää edulliselta, mutta sopimuksen loppuun jätetään viimeinen, aiempia suurempi maksuerä. Tästä maksuerästä vastaa joko autoilija tai autoliike. Pahimmillaan auton arvo ei riitä kuittaamaan jäljellä olevaa lainaa, jos autoilijan maksettavaksi jäävä viimeinen erä on suurempi kuin auton arvo sopimuskauden päättyessä.

Jäännösarvolliset sopimukset voi olla myös vaikea katkaista. Jos esimerkiksi kolmen vuoden sopimus halutaan päättää vuoden kohdalla, voi ainoa tapa päästä autosta eroon olla maksaa jäljelle jäänyt lainaosuus.

Yksityisleasing on selkeä ja helposti omaan budjettiin sovitettava ratkaisu, josta ei aiheudu yllättäviä kustannuksia. Palvelu kattaa kaikki auton ylläpitoon liittyvät kulut, kuten huollot, renkaiden vaihdot, sijaisauton ja 24/7 tiepalvelun. ALD Yksityisleasingin sivuilla voit vertailla helposti eri autorahoitusmuotoja ja etsiä itselle sopivan vaihtoehdon.

Lue myös: