Uutuuskirja: Samppa Lajunen joutui kauheaan tilanteeseen – kesäilta toi 12-vuotiaan eteen hengen­vaarallisen yllätyksen

Petter Kukkonen muistelee Samppa Lajusen kanssa tekemäänsä mäkiharjoitusta, joka olisi voinut päättyä todella huonosti.

Salt Lake Cityssä 2002 kolme olympiakultaa voittanut Samppa Lajunen oli poikaiässä ex-päävalmentaja Petter Kukkosen parhaita urheilukavereita.

21.2. 6:40

Suru oli suuri, kun vasta 16-vuotias tyttö menehtyi helsinkiläisen Herttoniemen hyppyrimäen alastulorinteessä loppukesällä 2015. Tyttö laski istualtaan muovitettua alastulorinnettä huomaamatta sen poikki vedettyä teräsvaijeria. Osuma kovassa vauhdissa vaijeriin surmasi tytön.

Nyt yhdistetyn hiihdon pitkäaikainen päävalmentaja, vuonna 2022 työstä vetäytynyt Petter Kukkonen muistelee samassa mäkikeskuksessa tapahtunutta episodia, jolla olisi voinut olla todella dramaattiset seuraukset – ja suomalaista olympiahistoriaakin olisi kirjoitettu toisella tavalla. Kukkoselta ilmestyi tiistaina valmentajaelämäkerta Pettymyksen anatomia (Docendo).

Lue lisää: Yhdistetyn suomalaisvalmentaja Petter Kukkonen aloitti armottoman itseruoskinnan – urheilijat kiittävät ja ylistävät

Kukkonen, 41, ja häntä kaksi vuotta vanhempi Samppa Lajunen olivat aikanaan hyviä urheilu- ja seurakavereita Lieksan Hiihtoseurassa. 1990-luvun alussa Lajunen oli mukana, kun Kukkonen matkusti isänsä kanssa pääkaupunkiseudulle sukulaisiin. Samalla oli tarkoitus käydä harjoittelemassa Herttoniemen juniorimäissä.

Herttoniemen mäkikeskus on merkittävä osa Suomen mäkihyppyhistoriaa.

– Myöhäisen illan vuoksi järjestävän tahon edustajia ei näkynyt, mutta sateinen kesäilta tarjosi mahdollisuuden hyppäämiseen, kun alastulorinteen muovit pysyivät luistavina, Kukkonen kirjoittaa.

Hänen sittemmin jo edesmennyt isänsä ei tarkistanut alamäen kuntoa ennen kuin kädenheilautuksella laski Lajusen juniorimäen ränniin.

– Kurvipaikalta Samppa huusi, etten saisi seurata häntä, koska alamäen poikki oli vedetty teräsriimu. Se oli samainen riimu, tosin pienen mäen puolella, johon tyttö kuoli paria vuosikymmentä myöhemmin. Miten suomalaista olympiahistoriaa olisikaan kirjoitettu, jos Sampan hyppy ei olisi kantanut riimun yli? Kukkonen pohtii kirjassaan.

Lue lisää: Olympiavoittaja Samppa Lajusen firma hallinnoi 155 miljoonan euron omaisuutta – kertoo nyt menestyksensä salaisuuden

Ilta-Sanomat pyysi Kukkosta tarkentamaan, mitä Lajuselle olisi voinut tapahtua, jos hän olisi törmännyt riimuun alastulonsa jälkeen tai laskeutunut sen päälle.

– No ainakin jalat paskaksi. Ja ura ohi 12-vuotiaana.

Samppa Lajusen sijoitusyhtiö urakoi Helsingin Kruununhaassa sijaitsevaan arvokiinteistöön loistohotellia.

Poikien mäkiharjoitus päättyi siihen. Kukkonen voitti sittemmin kaksi nuorten MM-kultaa, mutta Lajusesta tuli suomalainen urheilulegenda.

Hän voitti Salt Lake Cityssä 2002 kolme olympiakultaa ja Naganossa 1998 kaksi hopeaa. MM-kisoista Jyväskylään asettunut Lajunen saavutti 1997–2003 kahdeksan mitalia.

Nykyään Lajunen on varakas sijoitusyhtiön osaomistaja ja perustaja, joka mm. remontoi Helsingin Kruununhaassa sijaitsevasta arvokiinteistöstä loistohotellia. Hän vahvisti Ilta-Sanomille Kukkosen kuvaaman tapahtumainkulun Herttoniemessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?