MM-tuomio: Savon saalistaja kaahaili itsensä osaksi suomalaista hiihtomytologiaa – yksi lausunto herätti kysymyksen - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

MM-tuomio: Savon saalistaja kaahaili itsensä osaksi suomalaista hiihtomytologiaa – yksi lausunto herätti kysymyksen

Suomi sai mitalitilinsä auki Oberstdorfin MM-kisoissa. IS:n raati arvioi päivän kuumat puheenaiheet MM-tuomiossa.

Ilkka Herolan ja Petter Kukkosen (pieni kuva) pitkä uurastus palkittiin.­

26.2. 22:27

Oberstdorfin MM-kisoissa vietettiin perjantaina Ilkka Herolan päivää. Savon saalistaja palautti Suomen yhdistetyn mitalikantaan ensi kerran sitten vuoden 2007.

Ilta-Sanomien raati paketoi kiihkeän päivän antimet persoonalliseen tapaansa. Raadissa ovat paikan päältä Oberstdorfista kisoista raportoiva Pekka Holopainen, ja Suomesta käsin kisoja seuraava toimittajakaksikko: Mikko Knuuttila ja Tatu Myllykoski.

Pekka Holopainen

Tähti: Ei kai tästä ole kahta sanaa! Ilkka Herola palautti yhdistetyn arvokisamitalilajiksi 14 vuoden tauon jälkeen. Niin kauan pohjoismaisten lajien mitalisaalis oli kokonaan maastohiihdon varassa.

Tarina: Yhtä itsestäänselvästi Petter Kukkonen, jonka yhdistetyn silloinen onneton, varaton lajiyhdistys Finnjumping sai 2012 jollain ilveellä uunotettua kivirekensä kiskojaksi. Lopussa kiitos seisoo.

Moka: Jos tätä nyt mokaksi voi laskea, niin Herolan laskupää ei aamulla toiminut aivan laudaturin arvoisesti, kun hän mäkiosuuden jälkeen arvioi mitalisaumansa 10 prosentiksi. Lähtökohdat olivat paljon paremmat.

Ilkka Herola onnistui mäessä paremmin kuin luulikaan.­

Tyyli: Norjan lajipäällikkö Ivar Stuan onnitteli lämpimästi Herolaa ja päävalmentaja Kukkosta. Voittajan on tietysti helppo olla nöyrä, mutta Suomea on pienessä lajissa vanhalle tasolleen kaivattu.

Yllätys: Saksa pitää maailmancupissa viiden kärjestä kolmea paikkaa, mutta jäi yllättäen ilman mitalia, vaikka Herola piti mäen jälkeen Eric Frenzeliä ja Fabian Riessleä kovimpina kultamitalisuosikkeina.

Mikko Knuuttila

Tähti: Savon saalistajaksi ristitty Ilkka Herola nousi nyt Suomen tämän hetken suurimpien urheilutähtien joukkoon. Samalla hän antoi toivoa nyt aallonpohjassa olevien suksilajien mäkihypyn, alppihiihdon ja ampumahiihdon aktiiveille. Laji voi nousta syvästäkin lamasta, kunhan löytyy pieni palavasielujen joukko.

Tarina: Yhdistetyn päävalmentajalla Petter Kukkosella on taipumusta eeppisiin kertomuksiin. Hänen antiikin Kreikkaan sijoittamansa urheiluromaani Oliivipuut eivät koskaan kuole oli tiiliskiven kokoinen järkäle. Vielä suurempi tarina oli Suomen yhdistetyn nousu takaisin maailman huipulle, jonka eteen Kukkonen teki työtä vuodesta 2012 lähtien.

Petter Kukkonen on tehnyt pitkäjänteistä työtä Suomen maajoukkueen peräsimessä.­

Moka: Viron hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jaanus Teppan täräytti päivän sitaatin ihmetellessään Seefeldin antisankareiden Andreas Veerpalun ja Karel Tammjärvin touhuja IS:lle.

– Miten voidaan dopingohjelma suunnitella niin huonosti, että ei sen avulla nouse juuri 40. sijaa ylemmäs, Teppan sanoi.

Tyyli: Suomen naisten mäkihyppyjoukkue ehti ennen oman kisansa alkua seurata Ilkka Herolan hopeahiihtoa. Mäkihyppääjät huomioivat ”Ilu” Herolan saavutuksen pitämällä kasvomaskeja, joihin oli kirjoitettu ”Hyvä Ilu”. Valitettavasti naisten oma kisa jäi yhteen kierrokseen ja yhdeksänteen sijaan. MM-kulta meni Itävaltaan.

Yllätys: Yhdistetyn joukkueen mäkipukuteknikko Janne Ahonen ehti tarjota ompeluapuaan myös maastohiihtäjä Krista Pärmäkoskelle. Ex-mäkitähti Ahonen tuunasi Pärmäkoskelle sortsimallin hiihtopuvun, jolle Oberstdorfin kevätauringon paahtamilla laduilla tulee todennäköisesti vielä käyttöä.

Tatu Myllykoski

Tähti: Hopeasankari Herola kaahaili Oberstdorfin iltapäivässä itsensä osaksi suomalaista hiihtomytologiaa. Kymmenen kilometrin hiihto-osuus oli alusta loppuun yhtä loppukiriä. Sitten irtosi vielä varsinainen loppukiri, vaikka sen piti olla Herolan heikkous.

Tarina: Herolan hopea näytti vielä alkutalvesta utopistiselta. Hyppy oli hukassa ja mies maassa. Suunta kääntyi joulukuussa Puijon ankaralla mäkileirillä, jossa tekemiseen löytyi rutiini. Paluu perusasioihin kannatti.

Moka: Herola – kyllä vain, taas – kuvaili hopeahyppyään ”lieväksi sulamiseksi”. Ladulla liekkikuviolla roihunnut suomalainen sulatti yhtä vaille kaikki. Jos hyppy oli kerran moka, mitä tapahtuu kun Herola liitelee parhaimpaansa?

Tyyli: Miesten yhdistelmäkisan mediatilaisuus oli vavahduttavaa seurattavaa. Rivissä röhnötti kolme varusmiehen näköistä kaljupäätä parturimajuri Iivo Niskanen ryhmänjohtajanaan. Vankalla sotilastaustalla operoiva Juho Mikkonen erottui joukosta jämptillä siilitukallaan.

Yllätys: Ylen Urheilustudiossa ei nähty perjantaina tuttuja, räikeitä kukkakauluspaitoja. Se yllätti, myös ahdisti. Kalle Lassilalla oli yllään tummanpuhuva neule ja Jari Mantilalla farkkupaita. Tommi Nikunen sentään yritti.

Ilkka Herola onnitteli kisan loppukirissä ratkaissutta Norjan Jarl Magnus Riiberiä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?