Varoituksen saanut valmentaja Petter Kukkonen: ”Pukukikkailusta on tullut uusi normaali ja eräänlainen alakulttuuri” - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Petter Kukkonen kertoi totuuden mäkihypyn pukuhuijauksesta ja sai varoituksen – pitää kiinni näkemyksestään: ”Tämä on niin arka aihe”

Petter Kukkonen pitää kiinni näkemyksestään, vaikka Kansainvälinen hiihtoliitto nuhteli suomalaisvalmentajaa lajin maineen tahraamisesta.

Petter Kukkonen ei pidä nykyisestä kalsarihämmingistä hyppypukujen mittauksen yhteydessä.­

18.12.2020 16:52

Yhdistetyn päävalmentajana vuodesta 2012 toiminut Petter Kukkonen, 39, on ollut vähälumisen talven puhutuin urheiluhahmo. Kukkonen varasti show’n Rukan maailmancupin yhteydessä kertomalla näkemyksensä lajia riivaavasta kaksinaismoraalista.

– Kaikki maajoukkueet rikkovat sääntöjä, mutta kukaan ei uskalla puhua asiasta avoimesti, Kukkonen sanoo ja viittaa kikkailuun mäkiosuudella käytettävien hyppypukujen kanssa.

Kukkonen kertoi avoimesti, että myös suomalaiset ovat turvautuneet vilppiin saadakseen hyppypukuun enemmän kantopinta-alaa. Lieksalaislähtöisen valmentajan kollegat eivät innostuneet Kukkosen suorapuheisuudesta. Varsinkaan yhdistetyn mahtimaat eivät halua keinuttaa venettä, jossa lajiväki kyyristelee koronan keskellä.

– Tämä on niin arka aihe, ettei kukaan halua puhua julkisesti, vaikka kahden kesken voidaan puhua rehellisesti, Kukkonen kertoo puhelimitse Ramsausta, jossa maailmancup jatkuu parin viikon tauon jälkeen.

Kilpailutauon aikana Kansainvälinen hiihtoliitto käsitteli Kukkosen kommentteja. Suomesta asian käsittelyyn osallistui professori Lauri Kettunen, joka toimii SHL:n mäkihypyn ja yhdistetyn puheenjohtajana.

Prosessin jälkeen FIS päätyi antamaan Kukkoselle varoituksen, koska hän oli julkisuuteen antamilla lausunnoilla vahingoittanut lajin mainetta. Kettusen mukaan asiassa on kaksi puolta.

– Olemme pahoitelleet asiaa FIS:lle, koska ”Pede” (Kukkonen) on esittänyt asioita, joista meillä ei ole näyttöä, Kettunen sanoo.

Toisaalta hän puolustaa Kukkosta, koska tämä nosti esiin julkisen salaisuuden.

– Pukujen mittauksen suorittamisessa on eroja. Joku menee mittaukseen Prismasta ostetuilla tavallisilla alushousuilla, kun toinen voi teettää varta vasten muokatut alushousut.

Jälkimmäisissä kalsareissa sukuelin laskeutuu siististi haarojen väliin ja venyttää kangasta. Kettusen mukaan hyppääjä voi tällaisten housujen ansiosta saada jopa neljän sentin lisäedun puvun pinta-alaan.

Ilmiö ei ole uusi, mutta siihen ei ole haluttu puuttua. Kukkonen aloitti valmentajan uransa Vuokatin urheiluopistolla vuonna 2005.

– Puvuista on keskusteltu siitä lähtien. Falun MM-kisoissa 2015 asia leimahti esille, mutta sen jälkeen on ollut hiljaisempaa, Kukkonen kertoo.

Häntä tilanne harmittaa, koska nyt kaikki eivät ole samalla viivalla.

– Koska mittaustilanteet ovat erilaisia eri maissa, se näyttäisi avaavan mahdollisuuden jopa kilpailumanipulaatiolle.

Kettusen mukaan asia ymmärretään myös FIS:ssä.

– He kysyivät meiltä, miksi Suomi ei ole ottanut asiaa aikaisemmin esille.

Kukkonen toivoo järjestön katsovan peiliin. Hänen mukaansa FIS:n henkilökunnan velvollisuutena on korjata kilpailua vääristävä käytäntö.

– Nyt jää nähtäväksi, toimivatko he velvollisuutensa edellyttämällä tavalla.

Suomalaiset aikovat tuoda oman esityksensä sääntöihin FIS:n varustekomitean kokouksessa keväällä 2021.

– Koska meillä ei ole todisteita, ei ole muuta mahdollisuutta kuin tehdä yhteistyötä FIS:n kanssa, Kukkonen sanoo.

Lajin mahtimaat eivät ole olleet asiassa aloitteellisia, koska he ovat hallinneet lajia.

– Jännällä tavalla tilanne on näytetty hyväksyvän, Kukkonen miettii.

Suomalaisvalmentaja ei halua syyllistää urheilijoita eikä joukkueita, mutta ihmettelee, miten nykytilaan on päädytty.

– Pukukikkailusta on tullut uusi normaali ja eräänlainen alakulttuuri, Kukkonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?