Kommentti: Veridopingiakin tehokkaampaa huijauskeinoa katsotaan häikäilemättä läpi sormien – Suomen päävalmentaja puhuu täyttä asiaa korruptiosta - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Kommentti: Veridopingiakin tehokkaampaa huijauskeinoa katsotaan häikäilemättä läpi sormien – Suomen päävalmentaja puhuu täyttä asiaa korruptiosta

Jos hiihdossa saisi puolentoista minuutin hyödyn suoritusta keinotekoisesti parantamalla, joutuisi kilpailukieltoon. Yhdistetyssä se on täysin mahdollista ja jopa suositeltavaa ilman riskiä rangaistuksesta, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Kiekonheitossa dopingtuomiot laittoivat arvokisamitalistit uusiksi. Yhdistetyssä puvuilla huijaamisesta ei juuri rangaistuksia jaella.­

4.12.2020 6:01

Yhdistetyn päävalmentajasta Petter Kukkosesta on moneksi. Antiikin Kreikkaan ja Ateenaan mies tutustui perusteellisesti, kun vuosikausia kirjoitti järkälemäistä esikoisteostaan Oliivipuut eivät koskaan kuole (Docendo).

Jo antiikin urheilijat heittivät kiekkoa, ja Ateenan olympiakisoissa 2004 limpunviskely olikin asiaankuuluvasti puhutuimpia urheilumuotoja. Miesten kilpailun alun perin voittanut Unkarin Robert Fazekas oli tunkenut peräsuoleensa kielletyistä aineista puhtaalla virtsalla täytetyn kondomin, josta yritti valuttaa dopingnäytteensä. Tarkkasilmäinen dopingvalvoja huomasi asian, ja Fazekas oli äkkiä entinen olympiavoittaja.

Kiekonheitolla ja yhdistetyn hiihdolla ei äkkiseltään ole paljon yhteistä, mutta kannattaa pohtia syvemmin päävalmentaja Kukkosen sanomaa. Dopingin määritelmä on urheilusuoritusta parantavan, kilpailusäännöissä kielletyn aineen tai menetelmän käyttö. Fazekasin tapaus oli kiistaton: testaustilanteen manipulointi ja tuolloisten sääntöjen mukainen kahden vuoden kilpailukielto.

Kun yhdistetyn urheilija tunkee mittaustilanteessa alushousunsa täyteen pesusieniä, mitä rakenteellisessa korruptiossaan piehtaroivan Kansainvälisen hiihtoliiton mittaaja ei ”huomaa”, tapahtuu seuraavaa. Hän lentää liitovarjomaisella puvullaan Rukan suurmäessä noin 140 metriä siinä missä omia mittojaan ujosti tiskiräteillä kohentanut Eero Hirvonen 130 metriä. Pisteytyksessä eroa tulee hiihtoaikaan lähes puolitoista minuuttia 10 kilometrin matkalla.

Kun Kukkonen Rukalla messusi Yle Urheilulle, että moisia eroja ei millään kemiallisella dopingilla voi saavuttaa, monen kulmakarvat kohosivat. Mutta Kukkonen puhui täyttä totta: kyse on noin kuuden prosentin hyödystä. Sellaista ei käytännössä voi saavuttaa edes veridopingilla.

Ja tässä on se ero: mäkipuvun kokoa määrittävän mittaustilanteen huijaaminen ei ole rangaistavaa, vaikka siinä päivänselvästi käytetään urheilusuoritusta keinotekoisesti parantavaa menetelmää. Veridopingista tulee lähtökohtaisesti neljän vuoden kilpailukielto.

Ai niin: Fazekas jäi kiinni, koska dopingtestaajalla on oikeus nähdä testattavan sukupuolielimet. Mäkipuvun parametrejä mittava henkilö voi vain ihmetellä miesten pulleita etumuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?