Yhdistetyn maajoukkue leireilee pahamaineisessa viruslingossa Tirolissa – tartunnat nousussa Itävallassa - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Suomen yhdistetyn maajoukkue leireilee pahamaineisessa viruslingossa Tirolissa – näin valmentaja selittää paikkavalintaa

Yhdistetyn maajoukkue harjoittelee Itävallassa, jonne matkustamista kehotetaan välttämään. Lääkärin mukaan riskit ovat minimoitavissa.

Päävalmentaja Petter Kukkosen (oik.) urheilijat Leevi Mutru, Arttu Mäkiaho, Eero Hirvonen ja Ilkka Herola hiovat viime kaudet kateissa ollutta hyppyvirettä mäkivalmentaja Falko Krismayrin kanssa Innsbruckissa.­

7.8. 15:45

Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen kokee puheenaiheen kiusalliseksi, koska Suomessa on viime aikoina lähestytty koronaviruskeskustelussa vastenmielistä vaihetta, jossa kansalaiset alkavat syytellä ja kytätä toisiaan.

Mutta totta on, että Kukkosen valmentama A-maajoukkue – Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Leevi Mutru, Arttu Mäkiaho ja Perttu Reponen – on 5.–9. elokuuta harjoitusleirillä Itävallan Tirolissa, joka viime talvena oli yksi Euroopan koronaepidemian lähtöpesäkkeitä.

Ulkoministeriön matkustussuosituksissa Itävalta kuuluu maihin, joihin matkustamista tulisi välttää. Maassa on ollut noin 22 000 koronatartuntaa ja noin 720 kuolemaa. Tällä hetkellä tartuntojen määrä on Itävallassa kasvussa.

Yhdistetyn urheilijat hikoilevat Innsbruckissa Bergiselin kuuluisassa mäessä joukkueeseen kesken viime kauden palkatun itävaltalaisen mäkivalmentajan, Falko Krismayrin, hoteissa.

– Falko tekee rajusti töitä poikien kanssa, ja on lähdetty rakentamaan hyppäämistä ihan alkutekijöistä asti. Ymmärrän, että Itävalta leiripaikkana voi nostaa kulmakarvoja, mutta tämä on meille ammattiurheilua, jonka tätä hyppäämiseen liittyvää osaa tällä hetkellä optimaalisimmin pystyy kehittämään täällä, Kukkonen sanoi puhelimitse.

Päävalmentajan mukaan koronatilanne on otettu huomioon joukkueen kaikessa tekemisessä lähtien matkustamisesta, ruokailuista, hygieniasta, majoituksesta, kuljetuksista ja sosiaalisista kontakteista.

– Urheilijat ja valmennus on erittäin hyvin perehdytetty koronan oireisiin, testaamiseen ja karanteeniin liittyviin ohjeisiin. Toimimme vastuullisesti, Kukkonen kertoo.

Itävallasta palaavan henkilön tulisi suositusten mukaan viettää kotimaahan tultuaan kaksi viikkoa karanteenissa. Yhdistetyn joukkue matkustaa Itävallasta leirin päätösviikoksi Italian Anterselvaan hiomaan tulevan talven hiihtokuntoon liittyviä valmiuksia. Italia kuuluu maihin, joissa koronatilanne on hallinnassa eikä maa ole Suomen viranomaisluokituksessa ”punainen”.

– Karanteeni on sikäli urheilijoille luonteva, että harjoitusleirit ovat hyvin kuormittavia ja niitä seuraavat pari viikkoa yleensäkin ollaan kotona palautumassa ja treenaamassa kevennetysti. Ihan ohjeistusten mukaan mennään, Kukkonen kertoo.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen kertoo, että häneen on ollut yhteydessä usea ulkomaanleirinsä pitopaikkaa pohtinut maajoukkue.

– Imagosta on ollut se suurin huoli eli siitä, että ammattiurheilijoiden toiminta koettaisiin vastuulliseksi. Tiukalla ohjeistuksella ja kurinalaisella toiminnalla riskit ovat minimoitavissa, kertoo Valtonen, joka luottaa myös eri maajoukkueiden valmennusjohdon terveeseen järkeen.

Kukaan ei halua ehdoin tahdoin vahingoittaa urheilijoitaan tai mainettaan tai aiheuttaa muille ihmisille tartuntavaaraa.

– Maakohtaiset karanteenisuositukset ovat tärkeitä. Urheilijoille kyse ei ole kovin ihmeellisestä asiasta, sillä kovaan kilpailukauteen valmistautuvan huippu-urheilijan elämä saattaa sivullisesta muutenkin näyttää kuin pitkältä karanteenilta. Sosiaalisia kontakteja on aika vähän, ja hygieniasta pidetään aina todella tiukasti huolta.

Pitkäaikainen päävalmentaja Petter Kukkonen kokee keskustelun maajoukkueen leirityspaikasta lievästi kiusalliseksi, vaikka riskit ovat kurinalaisella toiminnalla minimoitavissa.­

Italian-vaiheeseen yhdistetyn A-maajoukkueen leirille liittyy myös varusmiespalvelusta Urheilukoulussa suorittava Wille Karhumaa.

Päävalmentaja Kukkonen viettää leirillä 13. elokuuta isoa merkkipäivää, sillä kustannusyhtiö Docendo julkaisee silloin hänen antiikin Kreikkaan sijoittuvan romaaninsa Oliivipuut eivät koskaan kuole. Teos kertoo Alekos-nimisestä, noin 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua syntyneestä urheilijanuorukaisesta, joka harjoittelee antiikin olympiakisoja varten.

760-sivuinen, vapaa-ajalla syntynyt järkäle oli Kukkoselta kaikkineen noin vuosikymmenen mittainen rutistus. Kaikkia mehuja se ei kuitenkaan energisestä perheenisästä puristanut.

– Ei nyt mennä asioiden edelle, mutta periaatteessa tässä olisi jo toinenkin kirja erittäin hyvässä vaiheessa valmistumassa. Kirjoittaminen on upeaa hommaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?