Yhdistetyn uusi valmentaja sai Suomesta vastustamattoman tarjouksen – ”Ei kiitos Puolalle, Etelä-Korealle ja Sveitsille” - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Yhdistetyn uusi valmentaja sai Suomesta vastustamattoman tarjouksen – ”Ei kiitos Puolalle, Etelä-Korealle ja Sveitsille”

Yhdistetyn uusi itävaltalaisvalmentaja Falko Krismayr innostui mäkihypystä Matti Nykäsen ansiosta.

Yhdistetyn maajoukkueen valmennusryhmä muuttui, kun mäkivalmennuksen avuksi palkattiin itävaltalainen Falko Krismayr.­

7.2.2020 15:26

Kun itävaltalainen Falko Krismayr, 40, perjantaina veti Suomen yhdistetyn maajoukkueelle ensimmäistä kertaa mäkiharjoituksia, miehet hyppäsivät uudelle valmentajalle pyhässä paikassa: Lahden urheilukeskuksessa.

– Täällä voitin 17-vuotiaana kaksi Continental-cupin osakilpailua. Lisäksi Suomella oli tärkeä osa siinä, että ylipäätään kiinnostuin mäkihypystä, Krismayr kertoi Ilta-Sanomille.

Krismayr, 40, on entinen mäkihyppääjä ja valmentaja, joka on viimeiset vuodet toiminut yrittäjänä hyvinvointivalmennus- ja verkostomarkkinoinnin yrityksessään. Hän korvasi Suomen maajoukkueessa mäkivalmentajan tehtävää aiemmin hoitaneen Jarkko Saapungin.

Kahdeksanvuotiaana pikkupoikana Krismayr katseli vanhempiensa kanssa Calgaryn olympiakisojen mäkihyppyä, jossa yksi mies eli Matti Nykänen oli kolmine kultamitaleineen ylitse muiden.

Matin karisma

Juuri hieman yli vuosi sitten menehtyneen Nykäsen karisma houkutteli Seefeldin lähistöllä Tirolissa varttuneen pojan mäkeen, jossa aktiiviura päättyi parikymmentä vuotta sitten.

Helmikuussa 1997 Krismayr pääsi kilpailemaan nuorten MM-kisoihin, juurikin vuoden 1988 olympiamaisemiin Kanadan Canmoreen.

Hän saavutti pronssia joukkuekilpailussa mm. sittemmin suurhyppääjäksi jalostuneen Wolfgang Loitzlin kanssa. Henkilökohtaisessa kilpailussa tuli samanvärinen mitali; hopeaa hyppäsi Hautamäen veljeksistä Jussi.

– Lopetin Itävallan liitossa valmennustyöt 2015. Sen jälkeen olen sanonut ei kiitos Puolalle, Etelä-Korealle ja Sveitsille. Jos tämä tarjous ei olisi tullut nimenomaan Suomesta, en olisi lähtenyt, Krismayr sanoi.

Tyylikäs Falko-etunimi soittaa varttuneiden mäkihypyn ystävien kelloja. Itäsaksalainen Falko Weissflog hyppäsi vuonna 1978 nimenomaan Lahden suurmäessä MM-pronssia tiukassa kilpailussa Tapio Räisäsen ja Krismayrin maanmiehen Alois Lipburgerin takana.

Mäkikotkan nimi

Krismayr katselikin eilen Lahden betonia tunteellisessa tilassa.

– Vanhempani antoivat minulle tämän etunimen nimenomaan Falko Weissflogin ansiosta. Minulla oli äidinpuoleisten isovanhempien kautta paljon sukua DDR:ssä.

Itäsaksalainen mäkikotka innoitti aikanaan myös itävaltalaista muusikkoa, jo edesmennyttä Falcoa, kun tämä keksi itselleen taiteilijanimeä, jolla nousi maailmanmaineeseen 1980-luvulla.

Valmentajana Krismayr on työskennellyt Itävallan ja Saksan maajoukkueissa. Itävallassa hän toimi yhdistetyn päävalmentajana 2009–15.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?