Anssi Koivuranta, 30, katosi vuosiksi julkisuudesta – elämä muuttui radikaalisti: asuu nyt suomalaisille tutulla lomasaarella

Ammatti vei Anssi Koivurannan Välimeren lomasaaren asukkaaksi.

Anssi Koivuranta ylsi urheilu-urallaan maailman huipulle yhdistetyssä ja mäkihypyssä. Nykyään Koivuranta työskentelee lentäjänä ja pitää Mallorcaa tukikohtanaan.

9.5.2019 7:01

Kun Anssi Koivuranta lopetti urheilu-uransa 2015, sekä yhdistetyssä että mäkihypyssä menestynyt nuori mies ei jäänyt laakereilleen. Hän hakeutui heti lentäjäkoulutukseen, valmistui liikennepilotiksi ja on nyt noin vuoden kuljettanut matkustajia maailman suurimpiin lentoyhtiöihin kuuluvan irlantilaisen Ryanairin palkkalistoilla.

Päättyneenä talvena työnantaja esitti kahden pikkupojan isälle tarjouksen:

– Tukikohtakenttäni on Palma de Mallorca, josta lennämme kymmeniin kohteisiin Euroopassa. Logistisesti totesimme järkeväksi, että muuttaisin Mallorcalle. Saaren loistava sää ei ollut huono vetovoimatekijä sekään, Baleaarien lomakohteen pääkaupungin kupeeseen maaliskuussa asettunut Koivuranta kertoo.

Palman kenttä on Espanjan kolmanneksi vilkkain. Sen vuotuinen matkustajamäärä on lähes 30 miljoonaa.

Kun Ilta-Sanomat haastatteli Koivurantaa, perhe eli puoliso Sanni Koivuranta ja pojat Viljo ja Eino olivat tulleet kyläilemään. Suomen-koti sijaitsee vaimon kotikulmilla Ylöjärvellä.

– Onkin harmi, ettei Ryanair tällä hetkellä operoi Tampere–Pirkkalan kentälle, matkustajia usein Saksan jättikentiltä kuten Münchenistä, Frankfurtista ja Düsseldorfista lentävä ex-urheilija sanoo.

Koivurannan työtahti on viisi päivää töitä ja neljä vapaata. Perheen yhteiselo on tällä hetkellä pendelöinnin varassa. Kauaskantoisempia ratkaisuja tehdään myöhemmin. Sanni Koivuranta ei ole työelämässä, vaan lasten kanssa kotona.

– Vuokrasin 100 metrin päässä rannasta tilavan asunnon. Elämänlaatu vaikuttaa korkealta, mutta minulla on vielä kuherruskuukausi menossa.

Mallorca oli takavuosina suomalaisten hittikohde, mutta Koivuranta on kuullut kotimaanmurretta saarella harvoin. Brittien ja saksalaisten keskuudessa Mallorca on huudossa.

Innostui opiskelusta

Kun Koivuranta lensi konetyyppinsä Boeing 737-800:n kelpuutuskoulutukset, hän asui opintojen ajan Englannissa ja Hampurissa.

– Urheilu-uran jälkeen mietitytti, miten pystyn opiskelemaan pitkän tauon jälkeen paneutuneesti ja intensiivisesti. Hyvin se onnistui. Aikataulut ja itsekuri ovat urheilusta tuttuja, ja kun aihe kiinnostaa, niin opiskelu maistuu.

Työkuviot lennättivät Anssi Koivurannan Mallorcalle. Kuva vuodelta 2015.

Muista tunnetuista yhdistetyn ex-urheilijoista ilmailualalla työskentelevät myös maailmanmestari–olympiamitalistit Hannu Manninen ja Tapio Nurmela.

Nykyammatissaan Koivuranta seuraa myös uutisia lentoturmista ja niiden syistä. Viime sunnuntaina Moskovassa kuoli yli 40 ihmistä hätälaskun sytyttämässä palossa.

– Erilaisia kriisitilanteita varten meitä harjoitutetaan ja testataan säännöllisesti. Ohjaamossa on aina oltava skarppi ja valpas. Lentotaitojen lisäksi täytyy tuntea koneen tekniikka riittävällä tasolla. Ei se toki ole mikään diplomi-insinöörin taso.

Kun perhe viettää nyt isän vapaapäivät Mallorcalla, suunnitelma on selvä:

– Olen kuullut, että täällä on runsaasti ihan mielettömän hienoja paikkoja. Nyt lähdetään vuokra-autolla ihailemaan niitä.

Anssi Koivuranta

Syntyi 3.7.1988 Kuusamossa

Seura Kuusamon Erä-Veikot, valmentajia uralla mm. Ali Koivuranta, Tuomas Virtanen, Jani Klinga.

Saavutuksia: Olympiakisoista yksi yhdistetyn pronssimitali (2006), MM-kisosta kulta ja pronssi (2007). Maailmancupissa 25 palkintosijaa ja 7 voittoa. Vaihtoi 2010 mäkihyppyyn jossa mm. Innsbruckin osakilpailun voitto mäkiviikolla 2013–14 ja Sotshin olympiakisoissa henkilökohtaisissa kilpailuissa 11:s ja 12:s. Ainoa, joka voittanut maailmancupin osakilpailun sekä mäkihypyssä että yhdistetyssä.

Perhe: Puoliso Sanni Koivuranta (os. Leinonen), entinen MM-tason alppihiihtäjä. Pojat Viljo (synt. 2016) ja Eino (2018). Ammatti liikennelentäjä, asuu työnsä vuoksi Mallorcalla ja muu perhe Ylöjärvellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?