Yhdistetyn urheilijaa varoitettiin keskisormen Putin-tekstistä – venäläisvalmentaja kitkeränä: ”Trumpista tai Merkelistä ei olisi sanottu sanaakaan” - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Yhdistetyn urheilijaa varoitettiin keskisormen Putin-tekstistä – venäläisvalmentaja kitkeränä: ”Trumpista tai Merkelistä ei olisi sanottu sanaakaan”

Venäjän yhdistetyn valmentaja tukee Putinin nimeä keskisormessaan esitellyttä Vitali Ivanovia. Keskisormi näkyi suomalaiskatsojille Ylen lähetyksessä.

Yhdistetyn kilpailija Vitali Ivanov esittelee hanskaansa, jonka keskisormeen on kirjoitettu Putin. Ivanov asuu Svetogorskissa, entisessä Suomen Ensossa.­

23.2.2019 16:04 | Päivitetty 23.2.2019 17:49

Venäjän yhdistetyn joukkueen valmentaja Aleksandr Svjatov on antanut kaiken tukensa Vitali Ivanoville, joka sai Seefeldin MM-kisoissa varoituksen esiteltyään tv-kameroille Putin-tekstillä varustettuja hanskojaan.

– Vitalik teki hienosti. Tuen häntä kaikin tavoin, Svjatov sanoi Sports.ru-julkaisulle.

– Jos amerikkalainen olisi kirjoittanut Trumpin nimen tai saksalainen Merkelin nimen, kukaan ei olisi sanonut heille sanaakaan. Mutta meitä pitää tukahduttaa, Svjatov valitti venäläismedialle.

Ivanovin vasemman hyppyhanskan keskisormessa luki V. V. Putin ja oikean käden keskisormessa Svetogorsk. Hän esitteli kohun jälkeen molempia hanskojaan Instagram-tilillään ja selitti julkisuuteen tehneensä kaiken kunnioituksesta Vladimir Putinia ja kotikaupunkiaan kohtaan.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS antoi Ivanoville varoituksen, koska poliittiset kannanotot eivät ole urheilijoiden asusteissa sallittuja.

Valmentajan mukaan kukaan joukkueessa ei tiennyt etukäteen Ivanovin tempauksesta. Ivanovin itsensä mukaan hän valitsi tekstin kirjoituspaikaksi keskisormen yksinkertaisesti siksi, että siinä oli eniten tilaa kirjaimille.

– Me olemme ylpeitä omasta maastamme ja omasta presidentistämme. Kannatan hänen mielipidettään kansalaisen asemassa. Keskisormi on tietenkin eri asia, mutta mitään negatiivista sivumerkitystä eleellä ei ollut, Svjatov selitti Ivanovin tukena.

Venäjän hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Aleksei Baranov vahvisti myös Sports.ru:lle, että Ivanovin tempaus on otettu hyvällä mielellä vastaan joukkueen sisällä.

– Mitään jännitettä ei ole. Kaveri ilmaisi oman mielipiteensä, ja me joukkueessa kasvatamme urheilijoita rakastamaan omaa maataan ja olemaan siitä ylpeitä, Baranov sanoi.

Baranovin mukaan joukkueelle on tullut myös paljon kannustusta venäläisiltä faneilta, joiden mukaan Ivanovin tempaus oli oikein tehty.

Venäjän mäkihyppyliiton johtaja Dmitri Dubrovski on kuitenkin sitä mieltä, että FIS:in antamalle varoitukselle oli perusteet.

– Tapahtunutta voi arvioida monella tavalla. Ja jo se, että teksti on sijoitettu keskisormeen antaa mahdollisuuden erilaisille tulkinnoille.

Dubrovskin mukaan tilanne olisi pahimmillaan voinut johtaa jopa Venäjän joukkueen sulkemiseen pois MM-kisoista.

– Varoitukselle oli peruste. Varsinkin, kun urheilija esitteli tekstiä useita kertoja kameralle, minkä vuoksi sitä pidettiin poliittisena iskulauseena. Vaikka hänellä ei tällaista tarkoitusta ollutkaan.

Venäjän joukkueen sisällä Ivanoville ei ole tulossa rankaisutoimia.

Artikkelin kuvatekstiä korjattu 23.2.2019 kello 17.49. Vitali Ivanovin hanskaan oli kirjoitettu Putin eikä Yle, kuten kuvatekstissä ensin virheellisesti sanottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?