Venäläisurheilija näytti keskisormea Ylen lähetyksessä, hanskassa luki Putin – selittää nyt: ”Keskisormessa eniten tilaa” - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Venäläisurheilija näytti keskisormea Ylen lähetyksessä, hanskassa luki Putin – selittää nyt: ”Keskisormessa eniten tilaa”

Vitali Ivanov kuvattiin odottamassa hyppyvuoroaan perjantain kisassa. Venäjän Svetogorskista (entisestä Suomen Ensosta) kotoisin oleva yhdistetyn urheilija kommentoi huomiota herättänyttä elettään Instagram-tilillään myöhemmin.

Julkaistu: 23.2.2019 10:50

Yhdistetyn Vitali Ivanov selittelee tv-lähetyksessä näkynyttä erikoista elettään. Nyt hän esittelee myös toista kättään Instagramissa julkaisemassaan kuvassa.

Venäjällä jatkuu kohu yhdistetyn urheilijan Vitali Ivanovin tempauksesta Seefeldin MM-kisoissa.

Ivanov esitteli kisoissa tv-kameroille keltaisia hanskojaan, joiden vasemman käden keskisormeen oli kirjoitettu latinalaisin kirjaimin V. V. Putin.

Venäjän presidentin koko nimi on Vladimir Vladimirovitsh Putin, joten epäselväksi ei jäänyt, kehen Ivanov viittasi.

Vitali Ivanovin ele kuvattiin, kun hän oli odottamassa hyppyvuoroaan perjantaisessa yhdistetyn kilpailussa.

Hämmennystä syntyi sen sijaan siitä, mitä Ivanov halusi viestillään kertoa ja miksi hän oli päättänyt temppunsa tehdä. Kun ele tuli kansainvälisen hiihtoliiton tietoon, Ivanov sai kansainväliseltä hiihtoliitolta FIS:iltä varoituksen, mutta hänen sijoituksensa (37.) jätettiin kuitenkin voimaan.

Ivanov selittää nyt tapausta omalla Instagram-tilillään, jossa hän esittelee kuvia molemmista hanskoistaan. Oikean käden keskisormessa hänellä lukee teksti Svetogorsk.

– Monet ajattelivat, että olen V. V. Putinia vastaan ja että olisin tehnyt tämän poliittisista lähtökohdista. Haluan kiistää sellaiset väitteet. Tämä ei ole mikään loukkaava ele, vaan pelkkää kunnioitusta omaa presidenttiämme ja maatamme kohtaan, Ivanov selittää Instagramissa myös englanniksi.

Ivanov on syntynyt Viipurissa ja edustaa kisoissa virallisesti Pietaria, mutta hänen kotipaikkansa on aivan Suomen rajan tuntumassa sijaitseva Svetogorsk. Kaupunki on entinen Suomelle kuulunut Enso, jonka Neuvostoliitto vei Suomelta talvi- ja jatkosotien päätteeksi.

Venäläiselle Sports.ru-julkaisulle Ivanov on kertonut vielä lisää tapauksen taustoista.

– Päätin tekstin kirjoittamisesta itse. Valitsin keskisormen siksi, että siinä on eniten tilaa, Ivanov selitti sormivalintaansa.

– Arvostan meidän presidenttiämme ja halusin näyttää kaikille, että rakastan Venäjää. Mitään poliittista viestiä en siihen sisällyttänyt.

Ivanovin mukaan oli sääli, että tv-kameroiden kuvasta syntyi mielikuva, että hän olisi nimenomaan näyttänyt keskisormea eli tehnyt niin sanotusti kansainvälisen käsimerkin.

Venäjän sosiaalisessa mediassa Ivanovin tempausta on käsitelty ahkerasti. Joidenkin kommentoijien mielestä Ivanovista on tätä menoa tulossa seuraava Venäjän parlamenttiin päätyvä urheilija.

– Luin kommentteja, joiden mukaan minun pisin hyppyni kantaa Itävallasta Venäjän duumaan. Otin sen vitsinä, Ivanov kommentoi Sports.ru:lle.

Julkisuudessa Ivanovin varoituksen syyksi on kerrottu, että FIS:in sääntöjen mukaan poliittiset kannanotot ovat kiellettyjä. Ivanov sanoi itse kuulleensa kuitenkin selityksen, jonka mukaan ongelma oli hänen kirjoittamansa tekstin koossa.

– Minulle sanottiin, että sillä koolla tekstin olisi saanut kirjoittaa vain hanskojen kämmenpuolelle. Eli muodollisesti varoitus annettiin tekstin koosta, vaikka todellisuudessa syy lienee ollut itse tekstin sisällössä, Ivanov sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?