Eero Hirvonen leiskautti komean siivun mutta jätti hiihto-osuuden väliin – päävalmentaja myhäili: ”Taas heräsi toive mitalista” - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Eero Hirvonen leiskautti komean siivun mutta jätti hiihto-osuuden väliin – päävalmentaja myhäili: ”Taas heräsi toive mitalista”

Ilkka Herola ei päässyt jahtaamaan Eero Hirvosta hiihto-osuudella.

Julkaistu: 16.2.2019 16:54

Yhdistetyn maajoukkue viimeisteli MM-kuntoaan Jyväskylässä.

Yhdistetyn SM-kisoissa Jyväskylässä ei nähty odotettua kilpailua lajin suomalaistähtien Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen välillä. Jälkimmäinen pakkasi suksensa voitettuaan mäkiosuuden ja jätti Herolan sujuttelemaan rauhassa mestaruuteen.

Flunssasta hiljalleen toipuvan Hirvosen ratkaisu oli viisas. Matka MM-Seefeldiin alkaa heti sunnuntaina, joten turhaa riskiä ladulla ei kannattanut ottaa.

Vaikka jännitys jäi puuttumaan, kokonaiskuva muodostui positiiviseksi. Merkittävin syy tähän oli juuri Hirvosen hyppyvire.

Isäntäseura JHS:n Hirvonen ponnisti Matti Nykäsen mäestä vakuuttavasti, paremmallaan 106 metriä. Suoritukset nostattivat mitalitoiveita myös päävalmentaja Petter Kukkosen silmissä.

– Taas heräsi toive mitalista, Kukkonen myönsi kysymykseen Herola–Hirvonen-duon mahdollisuuksista parisprintissä.

– Mutta miksei myös muilla matkoilla. MM-kisoissa unohdetaan, mitä kauden aikana on tapahtunut, ja yllätyksille on aina sauma. Mahdollisuuksia on, jos kaikki osuu kohdalle.

Juuri mäkihyppy on tuottanut tänä talvena vaikeuksia suomalaisille yhdistetyn miehille. Joukkueen mäkivalmentaja Jarkko Saapunki on toisaalta iloinen siitä, homma alkaa vihdoin toimia. Mutta mitalilla on toinenkin puoli.

– Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Mutta vielä kun voisi siirtää MM-kisoja viikolla eteenpäin. Fiilis on vielä vähän epävarma, Saapunki mietti.

Petter Kukkosella on ollut viime aikoina hieman aihetta hymyyn.

Jarkko Saapunki toivoisi hieman lisäaikaa ennen MM-kisoja.

Hyppyvireen kaivaminen esiin ei ole ollut helppoa. Vikaa kun on ollut niin miehissä kuin välineissäkin. Mutta kummassa enemmän, siinä pulma!

– Johtopäätösten tekeminen on ollut aika hankalaa. On vaikea testata välineitä, jos hyppy ei ole kunnossa. Ja toisaalta oikeiden välineiden löytyminen tukee teknistä tekemistä, Saapunki pyöritteli muna vai kana -teemaa.

– Vikaa voi olla joko suksissa, monoissa tai siteissä. Ja niistä saadaankin jo monta eri kombinaatiota.

Suurin ongelma liittyy kuitenkin koko suomalaiseen mäkihyppyyn. Saapunki puhuu 10–12 vuoden takamatkasta.

– Ei ole ollut tähtiä, joita seurata. Nuorista on hitaampaa kasvattaa huippuja.

Kukkonen katsoo tulevaisuuteen luottavaisena.

– Viime vuodet ovat osoittaneet, että meillä on ihan hyvä sapluuna ja lahjakkaita urheilijoita, Kukkonen sanoo, mutta ihmettelee samalla tuloksia.

– Tänä talvena on harjoiteltu hiihtoa vähemmän ja mäkeä enemmän. Onhan se vähän outoa, että hiihto on mennyt ylös ja mäki alas.

Ilkka Herolan vire on parantunut roimasti viime aikoina.

Herolalle Jyväskylän-kisa oli puhtaasti valmistava harjoitus. Tilanne ei olisi kummemmin muuttunut, vaikka edessä 18 sekunnin päässä olisi ollut Hirvosen selkä.

– Avaavaa harjoitusta olisi silloinkin tehty. Vaikea olisi kuitenkin ollut saada Eeroa kiinni, sillä tämä on niin helppo latu, Herola mietti kuuden kierroksen ja yhteensä kymmenen kilometrin matkaa.

– Päästiin siihen mitä haluttiin. Välillä hiihdin kovempaa, välillä rennommin. Hyvin jaksoin tiukkoja kiekkoja loppuun asti.

Herola hyppäsi itse Laajavuoressa vain koekierroksen ja kisan. Koko joukkueen nousujohteinen vire antaa Herolalle uskoa Seefeldiin.

MM-kisoihin lähtevistä yhdistetyn miehistä kokonaan poissa oli Leevi Mutru, joka on Hirvosen tapaan toipumassa flunssasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?