Kommentti: Yksi viikonloppu muutti kaiken yhdistetyssä – nousu ankeuden suosta mitalisuosikiksi - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Kommentti: Yksi viikonloppu muutti kaiken yhdistetyssä – nousu ankeuden suosta mitalisuosikiksi

Yhdistetyn täydellinen muodonmuutos tapahtui vain parissa viikossa, kirjoittaa Petri Seppä.

Ilkka Herola sai vihdoinkin sellaisen suorituksen, jollaista hän on koko alkukauden jahdannut.

3.2.2019 20:12

Ei tästä ole kuin pari viikkoa, kun yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen oli suunnilleen maailman murheellisin mies. Kukkonen ei löytänyt oikein mitään positiivista sanottavaa, kun keskinkertaisia suorituksia tuli kisa kisan perään.

Suomen ykkösässien Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen hiihto kyllä kulki, mutta kun mäessä pudottiin liki kumpuun, takamatka hiihto-osuudelle oli aina aivan liian suuri.

Ennen Klingenthalia Hirvonen ei ollut kertaakaan päässyt minuuttia lähemmäs voittajasta, Herolakin vain kerran – oltuaan 11:s Ramsaussa jouluaatonaattona.

Kun suomalaiset olivat kuitenkin ladulla järjestäen toista minuuttia nopeampia kuin kisan kärki, niin se jo kertoo, kuinka auttamattoman kauas Herola ja Hirvonen mäkiosuudella jäivät.

Alkukaudesta maailmancupissa oli nähty yli 40 suomalaissuoritusta, joukossa yksi sijoitus kymmenen parhaan joukkoon, Herolan seitsemäs sija Val di Fiemmessä.

Lähes pohjakosketus oli samaisessa Val di Fiemmen osakilpailussa tullut pariviestin kahdeksas sija! Pari Herola–Arttu Mäkiaho jäi voittajista piirua vajaat puolitoista minuuttia.

Kukkonen oli jo lähes alistunut tilanteeseen tammikuun puolenvälin jälkeen kisatun Chaux-Neuven jälkeen, kun suomalaisten sijoitukset olivat seuraavat: Herola 31:s, 24:s ja 22:s, Leevi Mutru 32:s, 33:s ja 31:s sekä Mäkiaho 44:s ja 43:s.

Viimeinen veto tuotti tuloksen

Lähes viimeisenä vetonaan Kukkonen ilmoitti, että suomalaiset jättävät Trondheimin-viikonlopun väliin ja keskittyvät harjoitteluun.

Näin tapahtui – ja tulos oli Klingenthalissa kerrassaan ällistyttävä.

Heti perjantaina mäen varakilpailussa Herola oli lupaavasti kymmenes, vain 54 sekuntia kärjestä. Hirvonenkin venytti 16:nneksi, eroa kärkeen 1.19. Suomalaiset olivat suurin piirtein minuutin lähempänä kärkeä kuin kauden aikaisemmissa kilpailuissa.

Positiivinen hyppyvire jatkui lauantaina, kun Herola oli mäkiosuuden jälkeen 14:s (eroa johtajaan 1.32) ja Hirvonen 19:s (–1.40). Silloin Herola kiiti ladulla kuin tuulispää, oli kisan nopein hiihtäjä ja nousi upeasti neljänneksi. Hirvonen oli ladulla toiseksi nopein, ja sijoitus koheni seitsemänneksi.

Oli ehkä Herolan onni, että Saksassa sääolot olivat sunnuntaina sellaiset, että mäkeen ei aamupäivällä päästy ja perjantain varakilpailu otettiin käyttöön.

Tätä ei ole tällä kaudella vielä nähty! Ilkka Herola (vas.) sai poseerata palkintokolmikossa yhdessä kisan voittajan Jarl Magnus Riiberin ja Fabian Riesslen kanssa.

Näin Herola pääsi ladulle 54 sekuntia mäkiosuuden voittajan Manuel Faisstin jälkeen, lähempänä kuin kertaakaan tällä kaudella.

Jälleen nähtiin hurja hiihto. Herola hiihti kärjen kiinni noin seitsemän kilometrin kohdalla ja yritti viimeisellä kilometrillä jopa irti muista. Loppusuoralla ainoastaan maailmancupia ylivoimaisesti hallitseva Jarl Magnus Riiber oli vahvempi.

Maaginen minuutti

Yhdessä viikonlopussa alkukauden ynnä muut -sijat vaihtuivat Herolan kakkos- ja nelostiloihin ja Hirvosen viitos- ja seiskasijoihin.

Jo kuopattu yhdistetty heräsi vahvasti Seefeldin MM-hiihtojen potentaaliseksi mitalilajiksi!

Kukkosen mukaan kaikki tämä johtui pelkästään harjoittelutauosta sekä fyysisestä ja henkisestä levosta.

On turha pohtia sitä, että Klingenthalissa eivät olleet kaikki maailmanvaliot paikalla. Riiber oli, ja hän on hallinnut yhdistetyn kisoja aivan suvereenisti. Jos pääsee puolen sekunnin päähän Riiberistä, on ihan sama, ketkä ovat mukana. Herolan sijoitus olisi ollut yhtä lailla kakkonen.

Klingenthalin ”kuolleistaherääminen” oli siinäkin mielessä erittäin tärkeää, että yhdistetyn miehet ovat ensi viikonloppuna Salpausselän kisoissa. Se on samalla MM-kenraali, ja onnistuminen Lahdessa pönkittäisi itseluottamusta entisestään.

Sekä Herolan että Hirvosen MM-menestys ratkaistaan edelleen mäkiosuudella. Voidaan puhua maagisesta minuutista: jos suomalaiset eivät jää mäkihypyssä yli minuutin päähän, mikä tahansa on maaliviivalla mahdollista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?