Muistatko Samppa Lajusen? Julkisuudesta kadonnut olympiavoittaja tekee nykyään miljoonabisnestä - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Muistatko Samppa Lajusen? Julkisuudesta kadonnut olympiavoittaja tekee nykyään miljoonabisnestä

Olympiavoittaja Samppa Lajunen keskittyy nyt sijoitusbisnekseen.

Samppa Lajunen voitti Salt Lake Cityssä kolme olympiakultaa 2002. Aktiiviuran jälkeen menestystä on tullut sijoituspuolelta.­

24.5.2018 9:05

Se saavutus hakee edelleen vertaistaan – kolme olympiakultaa yksissä talvikisoissa! Hetki oli historiallinen.

Samppa Lajunen teki Salt Lake Cityn yhdistetyssä mattinykäset 2002. Lajunen voitti kultaa niin normaalimatkalla, sprintissä kuin joukkuekilpailussakin.

Jyväskyläläisurheilijan jättipotin taustalta löytyi ennen kaikkea pedanttisuus, joka näkyi päivittäisessä harjoittelussa tinkimättömyytenä. Hän omistautui unelmalleen joka solullaan, tuhansien ja taas tuhansien treenituntien kera.

Tänään Lajunen, 39, ansaitsee leipänsä kokonaan toisenlaisessa ammatissa. Siinä ei hiki juuri virtaa.

– Nykyään liikun pääasiassa vain työn lomassa. Lähinnä erilaisissa kiinteistökatselmuksissa, joissa saan ravata rappusia portaikosta toiseen, Lajunen kertoo.

– Aikani ei kerta kaikkiaan tunnu riittävän aktiivisempaan liikkumiseen.

Lajunen on pysynyt lähes tyystin poissa julkisuudesta sitten vuoden 2004, jolloin hän lopetti kilpailemisen. Hän oli tuolloin vasta 24-vuotias ja yksi lajinsa kirkkaimmista tähdistä.

Samppa Lajusella on arvokisoista 13 mitalia, joista viisi olympialaisista.­

Nyt hän kertoo IS:n haastattelussa elävänsä uudenlaista unelmaansa.

– Kolme viime vuotta olen pyörittänyt omaa asuntosijoitusrahastoani ja hallinnointiyhtiötäni, jotka olivat suuri unelmani jo nuoruudessa. Sijoitusbisneskipinä syttyi siinä 17-vuotiaana, Lajunen sanoo.

– Sijoitus- ja rahoitustoiminta alkoi kiinnostaa ehkä siksi, että olen aina tykännyt kovista haasteista, jota tämä ala ehdottomasti tarjoaa. Siinä pystyy asettamaan riman korkealle samalla tavalla kuin urheilussa, ja siinä myös joutuu tekemään hartiavoimin töitä tavoitteiden yli päästäkseen.

Alkuvaiheessa Lajusen sijoitustoiminta oli pientä, luonnollisestikin. Tuolloin 17-vuotiaana hän voitti yhdistetyn maailmancupin lajihistorian nuorimpana urheilijana.

– Harrastuksesta kaikki lähti, Lajunen korostaa.

– Piti miettiä, mihin panisin maailmancupista tulleita rahoja.

Nyt kauppatieteiden maisteri johtaa perustamaansa sijoitusyhtiötä Samla Capital Oy:tä, jonka osaomistaja hän myös on. Vuonna 2015 alkunsa saaneella yhtiöllä on asuntorahoitusyhtiö Samla Toimitilat Ky:n kautta kiinteistösijoituksia kymmenellä eri paikkakunnalla.

– Meillä on yhteensä 40 miljoonan euron edestä sijoituksia, pääasiassa Kehä III:n ulkopuolisissa kasvukeskuksissa.

– Rahat tähän toimintaan tulevat suomalaisilta sijoittajilta, joita on yhteensä noin sata. Lisäksi sitä tulee suomalaispankeilta, Lajunen selvittää.

– Näillä varoilla ostamme kiinteistöjä, kehitämme niitä ja vuokraamme eteenpäin.

 

Pohjalaisen mukaan Samla Toimitilat Ky on ostamassa Vaasan vanhan linja-autoaseman kupeessa sijaitsevan suojellun Saunatalon kolmella miljoonalla eurolla Vaasan kaupungilta. Lajunen ei kiistä tietoa.

– Meillä on aiempia sijoituksia Vaasassa ja pian mahdollisesti myös uusia. Näistä uusista en oikein vielä uskalla kommentoida mitään, koska en ole varma, mitkä tiedot ovat julkisia ja mitkä eivät, hän ruotii.

Samla Toimitilat teki uusimpien Kaupparekisteriin ilmoitettujen tilinpäätöstietojen (31.12.2016) mukaan yli 300 000 euron positiivisen tuloksen. Samla Capital Oy on myös ollut vahvasti voitollinen.

– Nyt Suomen kiinteistöbisneksessä eletään noususuhdannetta – voidaan puhua sekä ostajan että myyjän markkinoista. Kun tasapaino on hyvä, kauppa käy vilkkaasti, yhteensä 13 arvokisamitalia saavuttanut Lajunen linjaa.

– Tässä työssä pääsee näkemään läheltä oman kätensä jäljen. Olen todella onnellinen nykyiseen elämäntilanteeseeni.

Samppa Lajusta ei ole urheiluvuosiensa jälkeen paljon julkisuudessa nähty. Lajunen saapui kuitenkin vaimonsa Hannan kanssa Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä 2017.­

Samppa Lajunen

Syntynyt 23.4.1979 Turussa. Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Entinen yhdistetyn tähtiurheilija, joka voitti kolme olympiakultaa Salt Lake Cityssä 2002. Yhteensä 13 arvomitalia, joista viisi tuli olympiatasolla. Voitti yhdistetyn maailmancupin 17-vuotiaana historian nuorimpana urheilijana.

Lopetti uransa vain 24-vuotiaana vuonna 2004 Suomen mestaruuteen.

Johtaa nykyään sijoitusbisnesyhtiö Samla Capital Oy:tä sekä asuntosijoitusrahastoa Samla Toimitilat Ky:tä. Tekee yhteistyötä noin sadan sijoittajan kanssa. Kiinteistösijoituksia kymmenellä eri paikkakunnalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?