Yhdistetty on ainoa olympialaji, jossa kisaavat vain miehet – naiset mukana jo seuraavissa kisoissa? - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Yhdistetty on ainoa olympialaji, jossa kisaavat vain miehet – naiset mukana jo seuraavissa kisoissa?

Naisten yhdistetty on todennäköisesti mukana seuraavissa olympialaisissa. Suomessa lajilla on joukko harrastajia.

Toistaiseksi vain miehet ovat kisanneet olympialaisissa yhdistetyssä.­

6.3.2018 7:24

Naisten yhdistetyssä on erikoinen tilanne. Lajilla on vain kourallinen harrastajia koko maailmassa, mutta silti sen olympiastatus on käytännössä taattu.

Jos kaikki menee Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n suunnitelmien mukaan, naisten yhdistetty tulee MM-ohjelmaan Oberstdorfissa vuonna 2021 ja olympiaohjelmaan Pekingissä vuotta myöhemmin.

Suomessakin on parikymmentä yhdistettyä harrastavaa tyttöä, joista 13 harjoittelee Hiihtoliiton valmennusryhmässä Juha Viholaisen ja Antti Kuisman valmennuksessa. Vanhimmat ryhmäläiset ovat 16-vuotiaita, ja heille on realistinen tavoite olla mukana, kun naisten yhdistetty on ensimmäistä kertaa arvokisojen ohjelmassa.

– Kyllä se on realistista. Pikkuisen nopeasti tulee aikataulu, mutta pyritään että saadaan suomalaisia mukaan. 2019 on jo Vuokatissa nuorten MM-kisat, tavoitteena on olla siellä mukana, Viholainen kertoo.

Antti Kuisma lopetti oman yhdistetyn kilpauransa keväällä 2008. Hän voitti olympiapronssia Torinon viestissä 2006.­

Ennen 2010-lukua harvat yhdistettyä harrastavat tytöt kisasivat samoissa sarjoissa poikien kanssa. Viimeisen viiden vuoden aikana on alettu järjestää myös tyttöjen sarjoja, ja tälle kaudelle FIS perusti tyttöjen yhdistettyyn Continental cupin. Suomalaistyttöjä ei näissä cup-kisoissa ole ollut mukana.

– Kyllä sitä on mietitty, mutta taso on ollut vielä sellainen että ei ole lähdetty mukaan. Yhdistetyn tytöt ovat nyt kolme vuotta olleet poikien kanssa leireillä. Ensi vuonna sitten Continental cupiin, jos kehitys jatkuu samanlaisena, Viholainen arvioi.

Tulevista arvokisamahdollisuuksista on Viholaisen mukaan ollut ryhmässä puhetta.

– Ryhmässä on kaksi vanhempaa tyttöä, joilla on enemmän harjoitusvuosia takana. He ovat varmaan ensimmäisiä, jotka pääsevät kisoihin.

Taistelua tiedossa

Kun naisten nyrkkeily pääsi olympiaohjelmaan Lontoossa 2012 ja naisten mäkihyppy Sotshissa 2014, yhdistetystä tuli ainoa olympialaji, jossa kisaavat vain miehet. Syynä tähän on lähes olematon naisharrastajien määrä, mikä taas johtuu siitä, että mäkihyppy on monia muita lajeja sitkeämmin nähty miesten lajina.

– Mukavaa, että se on kumoutumassa ja saadaan tyttöjä lajin pariin, Viholainen sanoo.

Julia Kykkäsellä, 23, on kokemusta siitä, millaista on olla uuden lajin tienraivaaja Suomessa. Kykkänen on kiertänyt mäkihypyn naisten maailmancupia alusta asti.

– Ei se mitään helppoa ole. Kyllä saa taistella, että saa naismäkihyppyä eteenpäin, Kykkänen toteaa.

Hän harrasti itsekin yhdistettyä poikien sarjoissa 13-vuotiaaksi asti. Kaikilla mäkihyppyä harrastavilla tytöillä pidetään myös hiihto mukana ohjelmassa ennen kuin vanhempana voi erikoistua pelkkään mäkeen.

– Tuosta yhdistetyn tyttöryhmästä varmaan osa siirtyy mäkipuolelle, Kykkänen arvioi ja muistuttaa, että niukkojen resurssien takia tie huipulle on kivinen.

– Se on tytöistä itsestä kiinni, haluavatko he taistella sen eteen, että menestyy. Tämä ei ole helpoin laji siihen.

Julia Kykkänen on suomalaisen naismäkihypyn tienraivaaja.­

Keski-Euroopassa enemmän harrastajia

Arvokisastatuksen lähestyessä Suomella on naisten yhdistetyssä pieni takamatka muutamiin muihin lajin suurmaihin verrattuna.

– Keski-Euroopassa tietysti harrastajamäärät ovat isompia, sieltä on helpompi poimia lahjakkaita urheilijoita, Viholainen sanoo

Hän lisää, että Suomenkin tilanne on kohtalaisen hyvä.

– Tytöillä harrastajamäärät kasvavat koko ajan, kun pojilla se pysyy aika lailla samassa. Sen suhteen on positiivista.

Kykkänen kaipaa lisää resursseja naismäkihyppyyn

Ainoana suomalaisena naisten maailmancupia kiertävän Julia Kykkäsen mielestä naisten mäkihyppy kärsii Suomessa erittäin niukoista resursseista. Rahapula on vaivannut myös miesten mäkihyppyä, mutta naisilla tilanne on erityisen haastava.

– Ei siihen oikein panosteta, vaikka onkin tyttöryhmä. Alkuun näytti siltä että panostetaan, mutta nyt viimeisen vuoden aikana on näyttänyt, että menee huonompaan suuntaan, Rasnovista Romaniasta tavoitettu Kykkänen kommentoi STT:lle.

Kykkänen kertoo vetäneensä tälläkin kaudella pari harjoitusleiriä omilla rahoillaan.

Julia Kykkänen oli Pyeongchangin olympiamäessä 23:s.­

Isoveljensä innostamana mäkihypyn pariin ajautunut Kykkänen arvioi, että lajin arvostukseen vaikuttaa sen saama medianäkyvyys. Naisten mäkihyppy on hänen mielestään jäänyt Suomessa pienelle huomiolle.

– Muualla on parempi tilanne, esimerkiksi Japanissa naiset ja miehet ovat mäkihypyssä tasavertaisia. Myös esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa panostetaan naisiinkin.

Kykkänen pitää hieman outona, että mäkihypystä tuli myös naisten laji niinkin myöhään. Esimerkiksi maastohiihdossa miesten ja naisten kisojen kiinnostavuudella ei ole ollut eroa enää pitkään aikaan.

Maailmancupissa Kykkänen on sijalla 27, kun kolme kisaa on vielä hyppäämättä. Lauantaina hän saavutti Rasnovissa kauden parhaan tuloksensa hyppäämällä 15:nneksi. Pyeongchangin olympialaisissa Kykkänen oli 23:s.

– Ei sinällään mikään kovin hyvä fiilis jää tästä kaudesta. Tuntui ettei oikein saanut kropasta kaikkea irti, en ehkä ihan palautunut kunnolla töistä. Hypätään nyt kausi loppuun ja katsotaan, mikä sitten on meininki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?