Suomi on noussut yhdistetyn huipulle – päävalmentaja Kukkonen: ”Kun tulin mukaan, olimme varmaan huonoin joukkue” - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Suomi on noussut yhdistetyn huipulle – päävalmentaja Kukkonen: ”Kun tulin mukaan, olimme varmaan huonoin joukkue”

Suomi nousi sunnuntaina palkintokorokkeelle yhdistetyn joukkuekisassa 11 vuoden tauon jälkeen.

Petter Kukkonen toimii yhdistetyn maajoukkueen päävalmentajana nyt kuudetta kauttaan.­

21.1.2018 22:23

Ranskan Chaux-Neuven yhdistetyn maailmancupin viikonloppu tarjosi suomalaisille harvinaista herkkua, kun lauantain henkilökohtaisessa ja sunnuntain joukkuekilpailussa palkintokorokkeella nähtiin sinivalkoista väriä.

Lauantaina Ilkka Herola onnistui mäessä, eikä jättänyt ladulla tilaisuuttaan käyttämättä.

Myös joukkuekilpailussa Herola oli rautaa. Hän leiskautti ailahtelevissa oloissa HS118-mäessä koko joukkuekilpailun pisimmän siivun (115 metriä) ja pohjusti joukkueen loisto-onnistumisen.

Ladulla nuori nelikko Leevi Mutru, 22, Arttu Mäkiaho, 20, Herola, 22, ja Eero Hirvonen, 21, onnistuivat mainiosti ja Suomi tuli Norjan sekä Saksan jälkeen maaliin kolmantena.

Jo ennen tätä viikonloppua Hirvonen oli yltänyt kuluvalla kaudella kolmesti palkintokorokkeelle henkilökohtaisissa kilpailuissa.

Ilkka Herola (vas.), Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho ja Leevi Mutru ovat Suomen yhdistetyn uuden nousun kulmakiviä.­

Suomen yhdistetyn uuden nousun taustalla on häärinyt päävalmentaja Petter Kukkonen, 36.

– Olen kohta kuusi vuotta tätä ryhmää vetänyt. Kun tulin mukaan, olimme varmaankin huonoin joukkue, tai ainakin hyvin lähellä, Kukkonen muistelee.

Hän on tehnyt pitkäjänteistä työtä maajoukkueen peräsimessä. Chaux-Neuvessa palkintokorokkeelle noussut joukkue koostui parikymppisistä nuorukaisista.

– Kyllähän se aina ottaa aikaa rakentaa hyvä joukkue. Yksittäinen urheilija voi aina nousta vähän nopeammin huipulle.

– Nämä pojat ovat vieläkin todella nuoria. Olemme hienolla tiellä, Kukkonen sanoo.

Eero Hirvonen on kuluvan kauden maailmancupissa parhaana suomalaisena seitsemäntenä.­

– Olen yrittänyt rakentaa joukkueen niin, että tästä olisi iloa Suomen kansalle seuraavat kymmenen tai 15 vuotta. Näiden jätkien takaa on tulossa vielä hyviä junioreita, Kukkonen kertoo.

– Vielä on kuitenkin paljon töitä edessä, emme ole missään nimessä vielä tyytyväisiä. Monesti se viimeinen askel maailman huipulle on se vaativin, Kukkonen muistuttaa.

Maajoukkueen nestori Hannu Manninen, 39, ei ollut mukana viikonlopun kilpailussa. Hän liittyy joukkueen vahvuuteen jälleen ensi viikonloppuna Itävallan Seefeldissä.

Päävalmentajan mukaan jo Lillehammerissa 1994 kilpaillut lajilegenda nähdään todennäköisesti myös Pyeongchangissa.

– Jos olympiakomitea lähettää viisi urheilijaa, niin kyllä Hannu on mielestäni selvä valinta tämän nuorisonelikon lisäksi, Kukkonen sanoo.

– Aion myös asiasta OK:n kanssa keskustella, että haluan nämä viisi urheilijaa kisoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?