Joukkuekaverien kuittailu sisuunnutti Eero Hirvosen mitalivauhtiin – ”Pojat vähän kuittailivat, etten edes yrittänyt” - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Joukkuekaverien kuittailu sisuunnutti Eero Hirvosen mitalivauhtiin – ”Pojat vähän kuittailivat, etten edes yrittänyt”

Lahden MM-kuningas taipui upeassa loppukirikamppailussa.

Eero Hirvonen nousi palkintokorokkeelle Rukalla.

25.11.2017 18:39

Eero Hirvonen sai perjantai-iltana kuulla joukkueeltaan kuittailua, kun Saksan yhdistetyn tähti Johannes Rydzek löi hänet kirikamppailussa sijoista 19 ja 20 vain puolen sekunnin erolla.

– Pojat vähän kuittailivat, etten edes yrittänyt. Sanoin, että jos olisi hiihdetty podiumista, niin tilanne olisi ollut aivan toinen, Hirvonen naureskeli lauantaina iltapäivällä.

Tällä kertaa hän jakeli lausuntoja mitalistien lehdistötilaisuudessa, ja osat olivat vaihtuneet. Taistelu kakkossijasta päättyi Hirvosen hyväksi, kun Rydzek jäi 1,1 sekunnin päähän.

– Kyllä sekin tottelee, Hirvonen tokaisi.

Johannes Rydzek (oik.) on hävinnyt Eero Hirvoselle (vas.) taistelun kakkossijasta.

Päänahkaa ei tullut kenestä tahansa, sillä Rydzek voitti Lahdessa viime talvena kaikki neljä MM-kultaa ja on MM-historian menestynein yhdistetyn urheilija. Kun Hirvonen otti ensimmäisen maailmancupin palkintosijansa, kakkostilan Lahdessa viime tammikuussa, Rydzek oli silloinkin kolmas, mutta parikymmentä sekuntia laukaalaisen takana. Lahdessa Hirvonen myös aikanaan debytoi maailmancupissa, maaliskuussa 2015.

– Perjantain kilpailu oli mäkiloton takia huonoa mainosta koko lajille. Nyt sain mäessä vain kohtalaisen onnistumisen, mutta hiihdossa selvästi paremman. En kyllä ihan olisi uskonut, että tuo kiri riittäisi kakkossijaan. Arvelin, että joku sieltä puskisi ohi.

Vaikka lauantain suoritus nostaa Hirvosen kuumaksi suomalaiseksi olympiatoivoksi, 21-vuotias urheilija ei halua mennä asioiden edelle.

– En halua ajatella vielä olympiakisoja. Sen tiedän, että pystyn joka kilpailussa taistelemaan palkintosijoista, jos onnistun kykyjeni mukaisesti sekä mäessä että hiihdossa. Tänään onnistuin vain hiihdossa, mäen jälkeen 9. sijalta 54 sekuntia kärjestä startannut ylioppilas kertoi.

Viime vuonna nuorten MM-pronssia saavuttanut Hirvonen kävi keväästä syksyyn armeijaa talvilajien Urheilukoulussa Kajaanissa. Opiskelemaan hän ei ole vielä hakeutunut, vaan panostaa täysammattimaisesti urheiluun. Vapaa-ajallaan hän harrastaa mm. pienriistan metsästystä.

Petter Kukkonen on Suomen yhdistetyn joukkueen päävalmentaja.

Yhdistetyn joukkueen vahvuus on tiivis, päävalmentaja Petter Kukkosen huolella vaalima joukkuehenki.

– Tiimistä on ollut tähän pisteeseen valtava apu. Vuosia ollaan pyöritty samoilla leireillä poikien kanssa.

Yhdistetyn joukkueen mäkivalmennukseen on aktiivisesti osallistunut myös Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski.

– Mikan neuvoihin mäkipuolella voi todellakin luottaa, hän osaa asiansa. Lisäksi hän on tuonut tiimiin positiivista ajattelua. Mika osaa nähdä hankalat asiat kiehtovina haasteina, ja sellainen asenne tarttuu.

Hirvosta 10 sekuntia aiemmin startannut Johannes Rydzek sanoi panneensa iloisena merkille Suomen veteraani Hannu Mannisen vahvistaman nuoren joukkueen kehityskaaren.

Johannes Rydzek hävisi loppusuorataistelun Eero Hirvoselle.

– Tiesin, että Eeron kanssa tulee tiukkaa lopussa varsinkin kun minulta katkesi kilpailussa sauva. Laji tarvitsee ilman muuta vahvaa Suomea, ja nyt näyttää siltä, että teillä on loistava tulevaisuus. Rakastan kilpailemista täällä myös siksi, että yleisö arvostaa yhdistettyä, lajikulttuuri on korkealla tasolla.

Kukkonen on panostanut tiimiharjoittelussa nimenomaan loppuratkaisujen vaatimiin koviin kirikamppailuihin. Yhdistetyssä hiihdetään tyypillisesti isohkoissa ryhmissä, ja kilpailut ratkeavat vasta maalisuoralla.

– Kyllä tämä saavutus on tietysti osaltaan seurausta siitä harjoittelusta, Hirvonen myönsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?