Itävaltalainen junioritähti sai etunimensä jo edesmenneeltä suomalaislegendalta – ”He saivat idean MM-kisoissa” - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Itävaltalainen junioritähti sai etunimensä jo edesmenneeltä suomalaislegendalta – ”He saivat idean MM-kisoissa”

Nuorten MM-kisoissa menestynyt Mika Vermeulen kertoo mielellään etunimensä taustoista.

Mikat Vermeulen ja Myllylä. Vermeulen on syntynyt Itävallan Ramsaussa, jossa Mika Myllylä kahmi mitaleja hiihdon maailmanmestaruuskilpailussa vuonna 1999.

5.2.2017 18:52

Nuorten MM-kisojen yhdistetyssä Soldier Hollow’ssa menestyi erinomaisesti kaksi urheilijaa, joista Arttu Mäkiahon tunnistaa suomalaiseksi jo nimestä.

Henkilökohtaisessa kilpailussa Mäkiahon jälkeen hopeaa saavuttanut ja joukkuekilpailussa kultaa saaneen Mika Vermeulenin, 17, etunimi herättää kuitenkin uteliaisuuden. Varsinkin, kun poika on syntynyt 26. kesäkuuta Itävallan Ramsaussa, samassa kylässä, jonka hiihtoladuilla Mika Myllylä tuon vuoden talvella saavutti kolme MM-kultaa ja yhden hopean.

Suomen maajoukkuevalmentajat Antti Kuisma ja Petter Kukkonen kertoivat itsekin pohtineensa asiaa. Lopulta nuorten MM-kisoissa USA:ssa ollut Kuisma meni kysymään asiaa Vermeulenilta itseltään ja välitti tälle samalla Ilta-Sanomien soittopyynnön.

Vermeulen otti hämmentyneenä, mutta iloisena yhteyttä lauantaina illalla.

– Aavistuksesi oli täsmälleen oikea. Isä ja äiti vaikuttuivat Myllylän suorituksista niin paljon, että ristivät minut hänen mukaansa. Hienoa, että asia kiinnostaa Suomessa, Vermeulen kertoi.

Talviurheiluperheestä

Vermeulenin alun perin hollantilainen isänsä Vincent Vermeulen osallistui vuonna 1995 Thunder Bayn MM-kisoihin silloisen kotimaansa edustajana ja sijoittui 30 kilometrin kilpailussa 63 sijaa Myllylän taakse eli 67:nneksi. Vincent Vermeulen asettui uransa jälkeen vaimonsa kanssa Ramsauhun.

Hänen synnyinmaassaankin elää paljon suomalaisurheilijan mukaan nimettyjä poikia, ei kuitenkaan Mika Myllylän mukaan, vaan Ajax-suuruus Jari Litmasen. Vermeulenin perheen pojat Mika, Michi ja Moran ovat kaikki harrastaneet pohjoismaisia hiihtolajeja.

Itävalta on vahva yhdistetyn maa, ja sillä on tälläkin hetkellä kuusi miestä maailmancupin kokonaistilanteessa 20:n joukossa.

– En ole vielä päässyt kilpailemaan maailmancupissa. Ensi talven olympiakisat tulevat minulle hieman varhain, mutta Seefeldin MM-kisoista 2019 voin ehkä haaveilla realistisemmin, vuonna 2011 menehtyneen Myllylän urahistoriaan ja kohtaloon internetistä tutustunut Vermeulen kertoo.

Hän voitti 2015 joukkuekultaa myös nuorten olympiapäivillä, yhtenä joukkuekaverinaan mäkihyppysuuruus Heinz Kuttinin, Itävallan nykyisen päävalmentajan poika Philipp.

Itävallassa on lähes automaatio, että pohjoismaisten talvilajien superlupaukset käyvät kuuluisan Stamsin hiihtolukion. Vermeulen on poikkeus kaavaan. Hän kävi urheilupainotteisen lukion kotikulmillaan, sillä yhdistetyn harjoitusolot ovat Ramsaussa täydelliset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?