Hannu Manninen vetäytyi taka-alalle – päävalmentaja kertoo, miten veteraanin MM-unelman kohtalo ratkeaa - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Hannu Manninen vetäytyi taka-alalle – päävalmentaja kertoo, miten veteraanin MM-unelman kohtalo ratkeaa

Hannu Manninen (vas.) on lähellä paikkaa Suomen MM-kisajoukkueessa. Päävalmentaja Petter Kukkosen (oik.) mukaan kahdella urheilijalla on vielä sanansa sanottavana.

Julkaistu: 23.1.2017 15:21

Päävalmentaja Petter Kukkonen valottaa Ilta-Sanomille Lahden MM-kisajoukkueen valintaprosessia.

Suomen yhdistetyn maajoukkue kilpaili viikonloppuna Ranskan Chaux-Neuvessa järjestetyissä maailmancupin kisoissa. Ilkka Herola oli paras suomalainen sekä lauantaina että sunnuntaina: hän oli molempina päivinä 12:s. Eero Hirvonen oli lopputuloksissa sijoilla 21 ja 14, Leevi Mutru oli kahdesti 28:s ja Hannu Manninen ylitti maalilinjan 36:ntena ja 35:ntenä.

– Kun peilataan tämän kauden suorituksia, lopputuloksiin ei voi tietenkään olla tyytyväinen. Laajemmassa perspektiivissä tilanne on kuitenkin se, että viime kaudella yhdessäkin kilpailussa nämä sijoitukset olisi otettu vastaan ilolla. Rima on hilattu nyt paljon korkeammalle, päävalmentaja Petter Kukkonen sanoo IS:lle.

Suomalaisten ongelma oli viikonloppuna mäessä, jossa joukkue antoi tasoitusta rutkasti – parhaimmillaan Hirvonen pääsi lauantain kilpailussa ladulle sijalta 20.

– Ylämäen laskeminen on se ydinongelma. Jokaisella urheilijalla laskuasento muuttuu ennen ponnistushetkeä, mikä sekoittaa ponnistuksen rytmin. Kun on takana pari hankalaa viikonloppua, rentous ja itseluottamus kärsivät, Kukkonen sanoo.

Lahden maailmancupin paluukisassaan Manninen oli mäkiosuudella 37:s. Neljänneksi nopein hiihtovauhti nosti hänet lopputuloksissa 18:nneksi.

Hiihtobaanalla sen sijaan riittää vauhtia. Herola oli molemmissa viikonlopun kilpailuissa hiihtoajoissa toiseksi nopein, sunnuntaina Hirvonen ylsi Herolan vanavedessä neljänneksi kovimpaan vauhtiin.

– Hiihtämisen osalta homma on mallillaan. Ei korjattavaa, valmentaja kuittaa.

Miten käy Mannisen?

Lähes kuuden vuoden kilpailutauolta tositoimiin palanneen Hannu Mannisen viikonloppu jätti paljon kysymysmerkkejä. Tammikuun alun paluukilpailussaan hämmästyttävästi 18:nneksi yltänyt Manninen on ollut huippuonnistumisen jälkeen vaikeuksissa: Lahden maailmancupin toisessa kilpailussa kohtalona oli karsiutuminen eikä sama ollut kaukana myöskään Chaux-Neuvessa.

Perjantain varakilpailussa Manninen oli 49:s ja vältti putoamisen vain 1,6 pisteen turvin. Lauantaina mäkiosuudelta Manninen pääsi ladulle 47:ntenä ja sunnuntaina 45:ntenä. Hiihtoajoissakaan hän ei yltänyt kärkivauhtiin (18:s ja 21:nen).

– Hannun hiihtovauhdissa ei ole mitään vikaa, mutta kun lähtee mäen jälkeen ladulle ynnä muuta sijoilla ja joutuu tekemään töitä pääasiassa yksin, hiihtoaika ei ole sitä, mihin kunto antaisi myötä.

– Hölmöä ehkä sanoa näin, mutta Hannun ensimmäinen kisa oli liian hyvä. Sanoin ennen Lahden avauskisaa, että 15. sija olisi mahdollinen huippupäivänä, mutta rehdisti ajattelin arkipäivän tasoksi sijoja 30:n tuntumassa, Kukkonen sanoo.

MM-näytöt annettu

Yhdistetyn MM-miehistö nimetään 6. helmikuuta, jota ennen maailmancup jatkuu Itävallan Seefeldissä (kolme henkilökohtaista kilpailua) ja Etelä-Korean ensi talven olympiamaisemissa Pyeongchangissa (viesti ja henkilökohtainen kilpailu).

Mannista ei kuitenkaan nähdä enää maailmancupin ympyröissä, vaan vuoden 2007 maailmanmestari ja vuoden 2002 joukkuekilpailun olympiavoittaja on antanut jo lopulliset MM-näyttönsä.

38-vuotias Hannu Manninen on voittanut urallaan yhdeksän arvokisamitalia.

Kukkonen kertoo, että Suomi lähettää Lahden MM-kisoihin viiden urheilijan joukkueen ja nimeää yhden kotiin jäävän varamiehen.

– Kun tuloksia katsoo, niin ei tarvitse olla kummoinen ennustaja sen suhteen, että ilman sairastumisia ja loukkaantumisia Herola, Hirvonen ja Mutru ovat MM-miehityksessä sataprosenttisen varmasti.

– Hannu ja Arttu (Mäkiaho) ovat näyttönsä antaneet. Heiltä löytyy maailmancupista top 20 -sijoitus (Manninen 18:s, Mäkiaho 19:s), mikä tekee pelin hengestä selvän: jotta edellä mainittu viiden nippu muuttuisi, on pystyttävä lyömään pöytään näitä parempia tuloksia, Kukkonen kertoo.

MM-joukkueeseen maailmancupin kautta pyrkivät vielä Mikke Leinonen ja Jussi Salo, jotka osallistuvat Herolan, Hirvosen ja Mutrun kanssa Seefeldin kisoihin. Lisäksi Leinonen täydentää viestinelikon Pyeongchangin kisaviikonloppuna.

Leinonen on ollut maailmancupissa parhaimmillaan 14:s, tosin kolme vuotta sitten. Salolta cupin pisteet puuttuvat.

Jatkossa Ahosen puvulla?

Kukkosen mukaan Mannisen mäkivireen löytämiseen haetaan lääkkeitä varustepuolelta.

– Hannu on hypännyt alkukauden normaalia kireämmällä puvulla. Jatkossa hän hyppää isommalla puvulla, ja puvunleikkaukseen tehdään pieniä muutoksia. Lisäksi nykyisen rinnalle haetaan verrokkipukua, jonka tekee Janne Ahonen.

Hannu Mannisen hyppykunto on arvoitus.

– Mäkisukset menevät myös vaihtoon, siteitäkin muokataan hieman. Nämä ovat pieniä muutoksia, mutta huippu-urheilussa niilläkin on väliä, Kukkonen muistuttaa.

Vaikka Mannisen hyppykunto ei ole vakuuttanut kisoissa, harjoitukset ovat valmentajan mukaan menneet odotettua paremmin.

– Olisin huolestunut, jos en olisi nähnyt Hannulta harjoituksissa todella hyviä hyppyjä. Hän on pystynyt hyppäämään Lahden normaalimäessä hyvin lähelle Herolan ja Hirvosen tasoa, Kukkonen kertoo.

1) Eric Frenzel, Saksa 944 pistettä 2) Johannes Rydzek, Saksa 930 3) Fabian Riessle, Saksa 721 4) Akito Watabe, Japani 489 5) Björn Kircheisen, Saksa 466 6) Jörgen Graabak, Norja 356 7) Mario Seidl, Itävalta 315 8) Eero Hirvonen, Suomi 296 9) Espen Andersen, Norja 277 10) Ilkka Herola, Suomi 252 ... 32) Leevi Mutru, Suomi 71 ... 44) Arttu Mäkiaho, Suomi 15 ... 46) Hannu Manninen, Suomi 13