Norjalainen supertalentti pilasi Hannu Mannisen kisan: ”Vaikealta näyttää” - Yhdistetty - Ilta-Sanomat

Norjalainen supertalentti pilasi Hannu Mannisen kisan: ”Vaikealta näyttää”

Norjan Jarl Magnus Riiber on uskomattomassa hyppyvireessä.

Julkaistu: 7.1.2017 7:19

Perjantain hyppyolosuhteet tuottivat vaikeuksia Hannu Manniselle ja monelle muulle. Se oli norjalaisen Jarl Magnus Riiberin vika.

Yhdistetyn suomalainen lajilegenda Hannu Manninen palasi perjantaina lähes kuuden vuoden tauon jälkeen koviin kansainvälisiin kisoihin.

Lahden maailmancupin varakilpailu päättyi olympiavoittajan osalta lievään pettymykseen. Hyvässä harjoitusvireessä ollut Manninen hyppäsi Lahden suurmäestä vain 90 metriin selviytyen niukasti lauantain ja sunnuntain kisaan.

Varakilpailun jälkeen Manninen valitteli ennennäkemättömän hiljaista hyppyvauhtia.

Hannu Mannisen paluu koviin kansainvälisiin kisoihin ei mennyt perjantaina täysin odotusten mukaan.

– En ole ikinä hypännyt noin hiljaisella vauhdilla. Hidas vauhti aiheuttaa ponnistusvaiheessa tunnottomuutta, Manninen kertoi STT:n mukaan.

Samaa harmitteli moni muu hyppääjä kuten lajin nykyiset suomalaistoivot Eero Hirvonen ja Ilkka Herola.

”Taso on aivan mieletön”

Hyppääjät saavat syyttää hitaista vauhdeistaan 19-vuotiasta norjalaista Jarl Magnus Riiberiä – tai oikeastaan tämän ylivoimaista hyppykuntoa. Riiber liitää hyppyristä niin pitkälle, että Lahden kisajärjestäjät joutuivat pudottamaan ylämäen vauhdit alas.

– Norjan nuori kaveri Riiber laittaa vaatimustason todella kovaksi. Mäkihypyn maailmancupistakaan ei löydy montaa häntä parempaa hyppymiestä. Me hypätään tällä hetkellä mäkihyppääjien vauhdeilla. Taso on aivan mieletön, Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen sanoi perjantain kisan jälkeen Ilta-Sanomille.

Riiber oli varakisan ykkönen 123,5 metrin hypyllään. Perjantai-iltapäivän harjoituksissa norjalainen liiteli peräti 133 metriin. Kukkosen analyysi Riiberin nykykunnosta oli muiden kannalta karu.

Jarl Magnus Riiberin (kuvassa) hyppykunto on Suomen päävalmentajan Petter Kukkosen mukaan aivan ylivoimaista.

– Tähän asti lajia hallinneilla urheilijoilla ei ole lähimainkaan mahdollisuuksia haastaa Norjan poikaa. Hän on niin hyvässä kunnossa ja sellainen lahjakkuus tuohon hommaan.

– Mietin, miten häntä voisi haastaa, mutta aika vaikealta näyttää.

Kukkonen kuitenkin korosti, että viime kaudella myös epäonnisista sattumuksista tunnetuksi tulleen Riiberin loistovire on tehnyt lajille hyvää.

– Toisaalta se on ihan mukavaa. Pitkään ollaan menty samoilla linjoilla eli saksalaiset ovat olleet ihan ylivoimaisia. Nyt pakka on aika hyvin sekaisin.

Riiber (kesk.) nautti menestyksestä myös yhdistetyn kesäkisoissa.

Yhdistetyn maailmancupissa Lahdessa on lauantaina ja sunnuntaina mukana seitsemän suomalaista: Eero Hirvonen, Ilkka Herola, Hannu Manninen, Leevi Mutru, Arttu Mäkiaho ja Matti Herola.

Suomalaisten suurimmat odotukset kohdistuvat Hirvoseen ja Herolaan, mutta päävalmentaja Kukkonen piti tavoitepuheet maltillisina.

– Suurin tavoite on, että koko joukkueen tasoa saadaan vietyä pienin askelin eteenpäin. Totta kai parhailta urheilijoilta, kuten Hirvosen Eerolta ja Herolan Ilkalta voi aina odottaa top10-sijoituksia ja superpäivän sattuessa podiumpaikkaa.

TV2 näyttää lauantain kisan. Mäkiosuus alkaa klo 10.30 ja hiihto 14.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?