The Voice of Finland -kilpailija Joli, 20, ehti viettää äitinsä kanssa päivän huvipuistossa – musertava suruviesti tuli pian sen jälkeen

The Voice of Finlandin livelähetykset alkavat tänään. Illalla tulessa ovat Olli Lindholmin ja Redraman tiimit. Tunteikkaiden balladien tulkitsija Joli Malki kuuluu illan suosikkeihin.

Äiti kannusti Joli Malkia aina laulamaan.

5.4.2019 10:18

Syyrialainen Joli Malki, 20, lauloi itsensä suomalaisten sydämiin tämän kauden The Voice of Finlandin ensimmäisessä jaksossa. Syyriasta Ruotsin kautta Suomeen muuttanut Malki omisti koskettavan tulkintansa Adelen Million Years Ago -kappaleesta edesmenneelle äidilleen.

Äiti menehtyi syöpään puolitoista vuotta sitten.

Nuori laulaja on oppinut, että jokaista hetkeä pitää vaalia. Ei hän olisi uskonut huikatessaan ”vi ses” (nähdään) äidilleen, että kerta jäisi viimeiseksi.

Malki oli viettänyt neljä päivää aiemmin mukavan päivän yhdessä äitinsä ja ex-miehensä kanssa Gröna Lundin huvipuistossa Tukholmassa, jossa Malkin muu perhe yhä asuu. Pari oli ollut lähdössä huvipuistoon, ja haimasyöpää sairastava äiti päätti lähteä mukaan.

– Äiti oli hyvin tuskissaan, mutta sanoi, että ehkei hän koskaan enää saa tilaisuutta, joten hän tulee kanssamme. Ja meillä oli oikein mukavaa.

 

Kun pari palasi takaisin kotiinsa Jyväskylään, muutaman päivän päästä soi puhelin. Äidin kunto oli romahtanut, ja hänet oli viety sairaalaan. Seuraavana päivänä tuli musertava suruviesti. Malki lähti ex-miehensä kanssa saman tien matkaan.

– Halusin nähdä äitini viimeisen kerran. Se kuuluu perinteisiimme. Mutta kun menin katsomaan äitiäni, panikoin, huusin ja itkin, miksi tämä tapahtuu minulle. Oli hyvin vaikeaa menettää oma äiti, hän sanoo hiljaa.

– Tai ylipäänsä on hyvin vaikeaa menettää läheinen. Esimerkiksi se, mitä Ollille tapahtui. Se tuntui ihan uskomattomalta. En pystynyt käymään koulua, menin kaverin luokse yöksi ja itkin koko viikon.

Joli Malki saa ennen lähetystä tukea isältään, joka valaa uskoa tyttäreensä.

Malki kuvailee äitiään maailman hienoimmaksi ihmiseksi. Äidin nimi Sabah merkitsee arabiaksi aamua. Äiti rakasti tyttärensä laulamista ja kannusti aina tätä.

– Äitini sanoi, että pidä pääsi pystyssä, ole ylpeä itsestäsi äläkä luovuta.

Malki muistuttaa, että perhe on aina lopulta se, joka eniten merkitsee.

Ennen jokaista The Voice of Finland -esitystään Malki soittaa isälleen Ruotsiin. Isän sanat rauhoittavat häntä.

– Isäni sanoo, että olet vahva eikä sinulla ole mitään pelättävää. Olet vain oma itsesi ja Jumala on kanssasi.

Joli Malkin äiti Sabah serkun häissä 18 päivää ennen kuolemaansa.

Monet syyrialaiset ovat kirjoittaneet Malkille kokevansa tämän laulavan heidän surustaan. Nuori laulaja pitää sitä kunnia-asiana, vaikkei olekaan asunut Syyriassa sitten lapsuutensa. Hän ymmärtää hyvin, mitä he ovat joutuneet kokemaan.

Malki laulaa mieluiten hitaita ja tunteikkaita kappaleita. The Voice of Finlandin livet alkavat perjantaina. Olli Lindholmin ja Redraman tiimit ovat ensimmäisenä tulessa. Malki kuuluu Redraman tiimiin, joten hän esiintyy näin ollen ensimmäisessä livejaksossa.

Kappalestaan laulaja paljastaa sen verran, että kyseessä on nopea kappale, joka muistuttaa häntä ex-miehestään ja siitä, mitä he kokivat suhteessaan.

Äiti kannusti Jolia laulamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?