Toni Wirtanen laukoi suorat sanat TVOF-pestistä – tajusi tuomarin tuolin käännyttyä harmillisen totuuden joistakin kilpailijoista

Julkaistu:

TVOF
Wirtasta ärsyttää, että musiikissakin pitää olla ykkönen, kakkonen ja kolmonen.
Nuori Toni Wirtanen olisi haistattanut pitkät The Voice of Finlandin kaltaiselle laulukilpailulle. Vuosikymmeniä myöhemmin hän on yksi ohjelman tähtivalmentajista.

– Tämä ei olisi kiinnostanut minua millään tavalla. Olisin halveksinut tätä. Mutta maailma on nykyään vähän toisenlainen, Wirtanen sanoo.

Wirtasen mukaan yhä sitkeästi television kykykilpailuja ylenkatsovat muusikot ovat hävinneet sotansa aikapäiviä sitten.

– Lähdin mukaan, koska pyydettiin. Kaikkea pitää tehdä ja onhan television tekeminen ihan helvetin hauskaa, mies toteaa.

Wirtasen lisäksi The Voice of Finlandin tähtivalmentajina nähdään tuttuun tapaan Anna Puu, Redrama ja Olli Lindholm. Valmentajaporukan uusi kasvo kertoo tuovansa ohjelmaan paljon uutta.

– Se, mitä tästä ohjelmasta on puuttunut oikeastaan aina, on ammattitaito, näkemys ja lahjakkuus. Nyt on saatu sitäkin.


Laulukilpailun erikoinen formaatti pääsi yllättämään musiikkialan ammattilaisen heti alkumetreillä. Ohjelman Ääni ratkaisee -vaiheessa kävi nopeasti selväksi, että kokelaan laulutaito on vain puoli totuutta.

– Tuolin kääntäminen kadutti todella usein. Siellä oli tyyppejä, joista käännyttyään tiesi, ettei tästä tule koskaan tähteä. Se on kuluttajien syy. Toisaalta, ollaanhan minä ja Ollikin tähtiä, laulaja heittää.

 


Vaikka Wirtanen lähti mukaan laulukilpailun valmentajakaartiin, häntä sapettaa se, että musiikkia tarkastellaan yhä enemmän sijoitusten kautta.

– Mua ärsyttää se, että musiikistakin on tehty urheilua. Kaikki halutaan typistää saakelin numeerisesti mitattaviksi asioiksi. Toivoisin, että ihmiset näkisivät sen järjestyksen taakse ja pystyisivät näkemään jotain ohjelmissa esiintyvissä tyypeissä.

– Tällaisen ohjelman rakenteeseenhan on kirjoitettu, että joku sen voittaa, vaikka kaikki olisivat ihan paskoja. Se paska on kuitenkin paskaa voitosta huolimatta. Tai vaihtoehtoisesti, jos siellä onkin kymmenen hyvää, joista yksi voittaa, se ei tarkoita, etteikö ne yhdeksän muuta olisi saatanan hyviä. Voittamisen käsite on niin häilyvä, mies summaa.

Mies kertoo olevansa ohjelmassa ”ytimenkalastelumatkalla”.

– Tuonne voi tulla tyyppejä, jotka valmiiksi kuvittelevat olevansa jotain. Mä aion kaivaa niistä ytimen esiin. Ajattelen valmennettaviani bonsaipuina. Niiden kasvattaminen on haastavaa, mutta niillä on rajattomat mahdollisuudet.

Millaisia valmennusmetodeja aiot käyttää?

– Olen ajatellut tarjota raippaa ja vähän porkkanaa. Henkisiä innoittajiani valmentamisessa ovat 1800-luvun loppupuolen preussilaiset upseerit.

The Voice of Finland alkaa Nelosella perjantaina 5. tammikuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt