Kommentti: Tie tähtiin on vain mainoslause – muistatko yhtään TVOF-laulajaa vuosilta 2014–2016?

Julkaistu:

TVOF
Kolmen edellisen The Voice of Finland -kauden kaikki kilpailijat ovat hautautuneet unohduksiin – voittajista lähtien. Mutta itse ohjelma on sentään viihdyttävä, kirjoittaa uutispäällikkö Mika Seppänen.
Tie tähtiin alkaa tästä.

Näin juhlavin sanoin on Nelonen markkinoinut The Voice of Finlandin kuudetta (!) tuotantokautta juontaja Heikki Paasosen suulla. Iskulause on sykähdyttävä ja hyvin vaikuttava. Se synnyttää valtaisia odotuksia tulevasta.

Mainoslause antaa olettaa, että tulevien kuukausien aikana The Voice of Finland synnyttää Suomen artistitaivaalle lukuisia uusia tähtiä, joiden nimet iskostuvat suomalaisten mieliin vuosikausiksi.

Joulunpyhinä televisiossa esitetty erikoisjakso antoi iskulauseelle myös hieman katetta, sillä The Voice of Finland Special muistutti, että Saara Aalto, Krista Siegfrids, Jesse Kaikuranta, Evelina ja Antti Railio ovat kukin kilpailleet ohjelmassa vuosia sitten ja nousseet sen myötä tunnetuiksi artisteiksi.

Mutta ollaanpa ihan rehellisiä. Karu totuus nimittäin on, että tuossapa ne TVOF-historian kaikki tunnetut artistit oikeastaan ovatkin. Jotkut viiden edelliskauden kilpailijat ovat toki julkaisseet vuosien saatossa yksittäisiä albumeja ja sinkkuja, mutta listojen kärkisijoille he eivät ole musiikillaan nousseet. The Voice of Finland ei missään nimessä ole tie tähtiin.

Erityisen pimeältä tuo tie näyttää, kun selaa edellisen kolmen tuotantokauden kilpailijalistoja. Emma Schnitt, Jussi Kari, Jennie Storbacka, Jesper Anttonen, Ilari Hämäläinen, Meri Vahtera, Ilona Gill, Jani Klemola... Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Muistatko heitä lainkaan? Ja edellä mainitut ovat sentään kaikki olleet kilpailun finalisteja.

Vuosien 2014–2016 tuotantokausista ei ole ponnahtanut yhtäkään edes väliaikaista hittiartistia, vaan kaikki kolmen edelliskauden kisaajat ovat hautautuneet unohduksiin sen jälkeen, kun TVOF-ruutuaika on päättynyt. Edes voittajat tai suurimmin kisassa hehkutetut laulajat eivät ole saaneet laulu-uraansa kunnolla käyntiin, saati menestyneet.

Julkisuudessa läpikulkumatkalla

Kolmannen tuotantokauden voittaja Siru Airistola (kuvassa) julkaisi helmikuussa 2015 esikoisalbuminsa Solmut, mutta levy ei noussut lainkaan viralliselle albumilistalle. Sitä ennen hän osallistui vuoden 2015 Uuden Musiikin Kilpailuun, mutta siinä hän putosi jatkosta jo alkuvaiheessa.

Sirun levytyssopimus Universal Musicin kanssa päättyi debyyttialbumiin. Helsinkiin muuttaneen laulajan tuorein musiikillinen elonmerkki on hänen omakustanteisesti joulukuussa julkaisema single Läpikulkumatkalla, joka on osa tämänvuotista Koko Suomi tanssii -kampanjaa. Silti näyttää vahvasti, että Siru on ollut musiikkimarkkinoilla vain, noh, läpikulkumatkalla.

Samana vuonna TVOF-finaaliin yltänyt Tuuli Okkonen osallistui vuosi sitten UMK:hon, mutta ei sijoittunut finaalissa kärkisijoille. Sen jälkeen Okkonen on keikkaillut sekä soolona että cover-yhtyeensä kanssa, mutta uusia kappaleita häneltä ei ole tullut. Eikä ole odotettavissakaan, sillä Okkonen on siirtynyt vastikään äitiyslomalle.

Vuoden 2015 voittaja Miia Kosunen sen sijaan ei ole vieläkään julkaissut esikoisalbumiaan. Kosuselta on tullut julki tähän mennessä kolme singleä, joista viimeisin Äänet revontulten julkaistiin joulukuussa juuri Tarja Turusen kanssa tehtyjen joulukonserttien alla.

Joulun jälkeen Kosusen keikkakalenteri näyttää keikkamyyjänsä Dex Viihteen verkkosivujen perusteella miltei tyhjää. Muhkeaäänisen Kosusen ura ei siis ole ottanut odotettua askelta, vaikka laulaja onkin lupaillut sosiaalisessa mediassa uutta musiikkia. Viime keväänä Kosunen kertoi työskentelevänsä edelleen osa-aikaisesti kampaajana.

Hallitsevan The Voice of Finland -voittajan Suvi Åkermanin ura on niin ikään lähtenyt liikkeelle hyvin hiljalleen. Åkerman on julkaissut kaksi singleä ja konsertoinut Tarja Turusen ja Miia Kosusen rinnalla joulukonserteissa, mutta toistaiseksi läpimurtoa ei ole tapahtunut.

Nyt on näytön paikka

Ironista on, että edelliskausien kisaajista kevään aikana eniten ruutuaikaa tv:ssä saakin todennäköisesti Kiia Kullberg, joka pääsi toissa vuonna kilpailussa live-lähetyksiin saakka. Kiian kasvot vilahtavat tammi–helmikuussa tv-ruudussa kymmeniä kertoja, sillä hän ohjaa kilpailijoita lavalle Ääni ratkaisee -vaiheessa ohjelman tuotanto- ja musiikkiassistentin roolissa.

Onkin aiheellista toivoa The Voice of Finlandilta ja vuoden 2017 voittajalle levytyssopimuksen tarjoavalta Universal Musicilta ryhtiliikettä, jotta kauniit mainoslauseet tiestä tähtiin muuttuisivat todeksi. Nyt viimeistään on näytön paikka. Muutoin puheet TVOF:sta tähtitehtaana ovat täysin tuulesta temmattuja ja perustelemattomia.

Lohdullista sentään on, että tänä vuonna ohjelmaan on tullut ennätysmäärä hakemuksia ja ohjelman tähtivalmentajat ovat hehkuttaneet kisan tasoa hurjan kovaksi. Jälkimmäinen lause tosin kuullaan The Voice of Finlandin yhteydessä tammikuun alussa ihan joka ikinen kevät, joten siitä ei kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Mutta avausjakso on silti varsin lupaava, ainakin viihteen kannalta. On nainen nimeltä Karkki, on sympaattisen hurmaava 16-vuotias muusikonalku Arttu, partaansa ahkerasti tuunaava lifestyle-bloggaaja A-J sekä lempeästi laulava jyväskyläläinen Tiina.

Tarja Turusen tähtivalmentajana korvannut Anna Puu tuo lisäksi ohjelmaan viehättävää valoa ja nuorekkuutta, kun hän pienentää tähtivalmentajien keski-iän niukasti alle 45 vuoden rajapyykin!

TVOF ei siis ole tie tähtiin, mutta miellyt­tävä musiikkiohjelma se on. Sekään ei ole nyky-tv:n ohjelmatarjonnassa itsestäänselvyys.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt