Yrittäjä ja enkelisijoittaja Noora Fagerströmin uuden Mentorin oppitunti -podcastin tuoreessa jaksossa istuu vieraana soolouralle Sunrise Avenuesta siirtynyt laulaja Samu Haber.
Haber ja Fagerström keskustelevat muun muassa mielenterveydestä, tunteista ja terapiasta. Haber kertoo avoimesti uupumustaipumuksestaan. Haber avaa, että hän rakastaa musiikkialaa, mutta siinä on kaksi vahvaa puolta: alalla on turhauttavaa, jos mitään ei tapahdu eivätkä kappaleet lähde lentoon, mutta sitten, kun niistä tulee hittejä, alkaa hurja ralli.
– Tämä on hurjaa siinä vaiheessa, kun tulee hitti, liput menee hulluna ja kaikki haluaa sua tosi paljon, mikä on imartelevinta, ihaninta ja parasta ikinä, Haber kuvailee podcastissa.
Haber esitti soolohittejään UMK-finaalissa Turun Logomossa helmikuussa.
Hän jatkaa, että usein muusikkona puolet urasta menee ”tuskaiseen” työntekoon ja keikkojen haalimiseen, mutta myös menestymisellä on vaaransa.
– Siinä vaiheessa, kun ”kelkka kääntyy liusuun”, eli lähtee menemään hyvin, täytyy pitää kieli keskellä suuta, ettei tartu viinipulloon useana arki-iltana viikossa.
Fagerström jatkaa todeten, että alkoholiin turvautuminen musiikkipiireissä vaikuttaa olevan aika yleistä. Haber toteaa, että nykyään pulloon tarttuminen on toki harvinaisempaa kuin ennen, mutta hektinen ja kova ala on täynnä herkkiä ihmisiä.
– Itsekin olen ihan älyttömän herkkä. Itse näkee itsensä ison suurennuslasin alla ja elää hassussa omassa kuplassaan ja voi olla pulassa omien tunteidensa kanssa, Haber toteaa.
Haber kertoo, että mitä enemmän tulee kokemusta, sitä helpommin alaa kestää. Hän purkaa kiirettä ja ahdistusta myös urheiluun. Sunrise Avenuen jättäminen on tuonut hänen elämäänsä myös rauhaa, vaikka samalla bändi oli yksi parhaimmista asioista hänen elämässään.
– Nykyään ei ole samanlaisessa ympärivuotisessa Sunrise Avenue -kuplassa. Se oli ulkomailla kiertämistä 300 päivää vuodessa, Haber toteaa lisäten, että samalla täytyi tehdä uusia biisejä, muistaa urheilla ja pitää itsestään huolta ja ylläpitää parisuhteita, jos mahdollista.
Noora Fagerström luotsaa Suplassa uutta Mentorin oppitunti -podcastia.
– Nykyään on kivempaa. Olen paljon kotona, ehtii käydä lätkäpeleissä ja moottoripyöräilemässä ja välillä olla tekemättä mitään.
Haber tekee myös hätkähdyttävän paljastuksen terapiasta. Hän kertoo, ettei todennäköisesti ”olisi tässä”, jos ei olisi käynyt viimeisen viiden vuoden ajan säännöllisesti keskustelemassa ammattilaiselle.
– Aluksi se ei ollut niin siistiä... Terveisiä kaikille neljälle terapeutille, kenen kanssa sain jutskailla, Haber toteaa viitaten avautumisen alun vaikeuteen.
Haber toteaa vältelleensä monia vuosia terapiaan menoa, ja uskotteli itselleen kaiken olevan hyvin. Lopulta hän uskaltautui vastaanotolle, ja varsinkin viimeisen 1–2 vuoden ajan keskusteleminen on tuntunut innostavalta ja mielenkiintoiselta.
– Onneksi se on nykyään niin normaalia, ja siitä on sentään kaikki häpeä pois.
Fagerström lisää, että terapia on paras tapa satsata itseensä myös ennaltaehkäisevästi.
– Kannattaa ennaltaehkäistä tulevaa uupumusta tai masennusta, käy juttelemassa ja oppii ymmärtämään itseään.
Ilta-Sanomat ja Supla kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.