Topi Sukari toipuu terveys­haasteistaan Espanjassa – tällainen on heidän yli miljoonan maksanut luksus­asuntonsa

Espanjassa toipuminen on tehnyt hyvää Toivo ”Topi” Sukarille. Nyt edessä on asunnon myynti Suomessa, sillä Sukari on päättänyt luopua Turun-kodistaan.

Sukarien Espanjan luksusasunto tarjoaa mukavat puitteet rentoutumiselle.

18.3. 8:05 | Päivitetty 18.3. 11:02

Liikemies Toivo Sukari, 68, lähti maaliskuun alussa Espanjan-kotiinsa toipumaan tammikuussa tehdyistä kahdesta pallolaajennuksesta. Se oli hyvä ratkaisu, sillä pari viikkoa valossa ja lämmössä on tehnyt ihmeitä.

– Taas on virtaa. Topi on hyvässä kunnossa, pohjalta noustiin uuteen lentoon, Toivo Sukari luonnehtii puhelimessa.

– On tehnyt hyvää toipua Espanjassa, se osoittautui tosi hyväksi terapiaksi. Oli tärkeää päästä vähäksi aikaa pois kaikesta. Sain kasattua itseni kuntoon, hän lisää.

Sukarien Espanjan-kodissa kelpaa toipua.

Espanjassa kelpasi toipua, sillä yli miljoonan maksaneen uuden kodin puitteet ovat komeat. Asunto hankittiin viime syksynä. Aiemmin oli asuttu Fuengirolan lähettyvillä, mutta tällä kertaa päädyttiin vaimon Nadja Sukarin toivomuksesta Marbellan lähistölle.

– Kympin näkymät hurmasivat heti. Kun istuu kattoterassin valkoisella sohvalla, näkyy Gibraltarille asti. Huikeat näkymät, Sukari sanoo.

Uusi koti sijaitsee rinteessä olevassa talossa, jossa on kahdeksan asuntoa. Asukkaiden yhteiskäytössä on uima-allasalue, ja ylimmässä kerroksessa sijaitsevassa Sukarien asunnossa on terassilla myös oma pulahdusallas.

– Ei siinä uimaan mahdu, mutta kuumimpina päivinä virkistää käydä vedessä.

Kattoterassilla vietetään paljon aikaa.

– Siellä on grilli ja jääkaappi. Grillaan kalat ja kanat. Haluan laittaa itse ruuan, koska sillä tavalla saa terveellisempää.

Kodin terassilta aukeaa hulppea näkymä. Kuvassa Toivo ja Nadja-puoliso.

Ulkona syömistä on vähennetty Sukarin valtimotaudin takia.

– Ravintoloissa laitetaan hyvää ruokaa, mutta se maku tehdään voilla ja kermalla. Voi olla joitain mausteita kuten valkosipulia, mutta aina siellä on myös se voi tai kerma. Minulle voin ja kerman kova rasva on nyt myrkkyä.

Sukarit palasivat pari päivää sitten Espanjasta.

– Bisnespalaverit pyörivät taas, mutta entistä paljon maltillisemmin, Topi vakuuttaa.

Espanjassa hän lenkkeili päivittäin, mutta enää hän ei juokse kovaa, vaan tekee pitkiä kävelylenkkejä.

– Espanjassa kävelin yli kymmenen kilometriä kerrallaan. Ja reippaammin kuin kukaan muu. Yhden kerran joku mies meni ohi, mutta kiristin sen verran tahtia, että pääsin uudelleen hänen edelleen.

Sukari täyttää huhtikuussa 69 vuotta, eli seitsemänkymppisiä juhlitaan keväällä 2024.

Sukari ottaa tosissaan saamansa ohjeet siitä, ettei lenkkeily enää saa mennä liialliseksi rääkiksi, koska silloin se kääntyy terveyden kannalta haitalliseksi.

Hän täyttää ensi keväänä 70 vuotta, ja tarkoitus oli juosta sen kunniaksi puolimaraton.

– Tavoite oli juosta puolimaraton alle kahden tunnin, mutta enää en ole tehnyt yhtään juoksulenkkiä vaan kävelen kovaa. Se riittää ainakin tässä kohtaa.

Alkuvuoden terveyshuolet myllersivät ajatusmaailmaa, ja sen seurauksena elämään tehdään muutoksia. Niihin kuuluu Turun Telakkarannassa sijaitsevan kodin laittaminen myyntiin näinä päivinä.

– Hintapyyntö on 2,25 miljoonaa. Neliöhinnaltaan se saattaa olla Turun kallein, mutta meren päällä sijaitsevassa asunnossa on hienot näkymät sekä merelle että puistoon. Muilla samassa talossa olevilla asunnoilla ei ole puistonäkymää.

Espanjan-kodissa viihtyvä Sukari laittaa nyt Turun-kotinsa myyntiin.

Vaikka Turun-koti myytäisiin nopeastikin, Sukarilta löytyy asunnoksi tilava huvila Kustavissa.

– Emme me kodittomiksi jää. Tulemme olemaan myös paljon Espanjassa.

Näin kaavaillaan tällä hetkellä, mutta suunnitelmiin voi tulla myös muutoksia.

– Olemme Nadjan kanssa vähän arvaamattomia, koska teemme välillä päätöksiä aika spontaanisti.

On mukavaa suunnitella taas tulevaa, kun terveyshuolet ovat väistyneet.

– Tuntuu hyvältä olla taas voimissaan, Topi myöntää.

Sukarille tehtiin tammikuussa kuuden päivän sisällä kaksi pallolaajennusta. Vointi romahti ensimmäisen pallolaajennuksen jälkeen niin rajusti, että liikemies kiidätettiin kaksi kertaa ambulanssilla sairaalaan. Turun yliopistollisessa sairaalassa päätettiin tehdä toinen pallolaajennus.

– On ollut rajua fyysisesti, mutta myös henkisesti, kun ei ole tietoa, mikä tämän kaiken lopputulema oikein on. Nyt on tärkeintä selviytyä, Sukari summasi tuolloin IS:lle.

Erilaisia lääkkeitä Sukarin pitää ottaa, osaa toipilasajan, osaa myös jatkossa.

– Kehokin varmaan vasta totuttelee tähän lääkesatsiin, Sukari pohti helmikuussa.

Toivo ja Nadja Sukari menivät naimisiin vuonna 2019.

AIEMMIN lähes lääkkeittä selvinneelle miehelle lääkityksistä tuli arkea, kun hän joulun jälkeen sai tietää sairastavansa sepelvaltimotautia. Sen hoitokeinoihin kuuluu lääkkeiden lisäksi pallolaajennus, jolla estetään tukkeutumia aiheuttamasta sydämelle hapenpuutetta.

Kaikki ei mennyt kuitenkaan suunnitelmien mukaan. Sukari kertoi tilanteestaan IS:lle helmikuussa. Sukarille tehtiin pallolaajennus keskiviikkona 11. tammikuuta yksityissairaalassa Helsingissä. Hän pääsi illaksi kotiin. Torstaina ja perjantaina vointi tuntui kohenevan, kunnes lauantaiaamuna alkoi tapahtua. Sängystä oli vaikea päästä ylös.

– Yläpaine lähenteli kahtasataa ja alapainekin oli reilusti yli sadan. Otin nitrosuihkeen ja toisenkin, ehkä kolmannenkin. Sitten meni taju.

Vaimo Nadja Sukari soitti ambulanssin. Turun yliopistollisessa sairaalassa tehtiin koko päivä tutkimuksia, mutta kun mitään selittävää ei löytynyt, Sukari kotiutettiin.

Sunnuntaiaamuna sama uusiutui. Verenpaineet olivat pilvissä. Taas mentiin ambulanssilla sairaalaan, jossa kului koko päivä. Varmuuden vuoksi täysin syömättä, jos olisi tullut tarvetta toimenpiteisiin. Yöksi Sukari siirrettiin TYKSin sydänkeskukseen.

– Aamulla tehtiin toinen pallolaajennus. Samaan vasempaan valtimoon laitettiin lisää stenttejä. Nyt niitä taitaa olla siellä viisi, Topi toteaa.

Sukari tietää, että pallolaajennuspotilaista suurin osa toipuu ilman ongelmia. Hän on pysynyt haasteista huolimatta koko ajan toiveikkaana.

– Ei voi jäädä vaan sohvalle makaamaan ja lopettaa kokonaan elämistä. On uskottava, että toivun kuntoon, hän vakuutti IS:lle helmikuussa.

Juttua muokattu 18.03. kello 11:00. Korjattu kuvatekstistä Sukarin ikä ja otsikkoa täsmennetty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?