Kirja tuo esiin Vesa-Matti Loirin kipeät perhe­suhteet – yksi asia hävetti taiteilijaa vielä vuosien jälkeen

Tuomas Marjamäen kirja Tuttujen kesken Vesku piirtää esiin Vesa-Matti Loirin levottomasta elämästä erottuvan kuvion, jossa aina yksi hänen lapsistaan jäi syrjään taiteilijan uuden elämän tieltä. Tätä hän myöhemmin katui, mutta sai kokea toimintansa seuraukset traagisesti.

Vesa-Matti Loiri (1945–2022) oli kolmesti naimisissa ja sai yhteensä viisi lasta. Heistä kaksi on kuollut.

15.3. 6:15

– Kaikki mun tekeminen ja satsaaminen on aina perustunut siihen, että sais helpommin. Kyllä mua on aina kiinnostanut rakkaus. Leikkikoululaisesta asti.

Näin Vesa-Matti Loiri muotoili toimittaja Tuomas Marjamäelle vuoden 2010 tienoilla.

Loiri oli elämänsä aikana naimisissa kolme kertaa. Liittojen aikana syntyi viisi lasta. Muita eri mittaisia suhteita oli lukemattomia liikenainen Lenita Airistosta malliyrittäjä Marita Hakalaan.

Läpi elämän kestänyt kiinnostus rakkauteen jätti jälkeensä riipiviä eroja ja vaikeita suhteita niin entisiin heiloihin kuin jälkikasvuun.

Oli kuitenkin niin, että eniten Loiri rakasti työtään.

– Työ menee mulla monien ihmissuhteissa tärkeiden asioiden edelle. Parisuhteen toisen osapuolen on ollut vaikea ymmärtää sitä, ja jos joudun valitsemaan, se on ennen pitkää goodbye.

Tämän vaikutuksia hän toisaalta myös suri.

– Olen potenut huonoa omaatuntoa siitä, että olen huono isä. Pitkän keikkarupeaman ja autossa istumisen jälkeen olin aika väsynyt kotiin palatessani. Ei sitä heti ollut täysin valmis taas koti-isäksi.

Vesa-Matti Loiri sai Stina Toljanderin kanssa kaksi lasta. Tässä vuonna 1995 otetussa kuvassa poseeraavat kuitenkin Loirin lapset avioliitosta Riitta Loirin kanssa: Jenni (vas.) ja Joonas (oik.).

Sitaatit ovat tänään ilmestyvästä Tuomas Marjamäen kirjasta Tuttujen kesken Vesku.

Se on laatuaan kolmas Loiri-eepos, ja sekin tarkastelee paitsi legendan uraa, myös tämän monenlaisia suhteita rakkaisiinsa – eläviin ja kuolleisiin.

Siis myös heihin, jotka tällä hetkellä kiistelevät oikeudessa Loirin testamentista. Siitä, jonka Loiri itse ei olisi halunnut aiheuttavan riitaa.

Lue lisää: IS:n tiedot: Yllätys perintö­riidassa, Vesa-Matti Loiri tekikin kaksi testamenttia

Myös Marjamäen kirjassa näyttäytyy mies, joka yrittää välillä pitää kovastikin jalkansa maassa, intohimonsa kurissa ja elää normaalia elämää, mutta joka lopulta seuraa mieluummin impulssejaan.

Jo ensimmäisessä avioliitossaan Tuula Nymanin kanssa (vuodet 1967–1969) Loiri ehti pelehtimään vierailla poluilla. Toisaalta toinenkaan osapuoli ei tainnut olla sen parempi – siis liitto päättyi yhteisymmärryksessä.

Toisessa liitossa Mona Loirin (os. Puolanen) kanssa syntyi Jan-poika vuonna 1973. Suhde taasen päättyi karmeimmalla mahdollisella tavalla, kun Mona kuoli auto-onnettomuudessa marraskuussa 1977.

Vesku oli naimisissa Riitta Loirin kanssa yli kymmenen vuotta.

Tosin olisi se päättynyt muutenkin.

Liitto rakoili, ja puolisot touhusivat tahoillaan. Monan mukana onnettomuudessa kuoli myös hänen miesystävänsä.

Loiri jäi nelivuotiaan ”Jankun” kanssa kahden. Uusi nainen oli kuitenkin tiedossa; Vesku ja Jankun hoitajana aloittanut Riitta Loiri (os. Jäppinen) menivätkin kihloihin vain viisi viikkoa Monan hautajaisten jälkeen alkuvuodesta 1978.

Pienen Jankun elämä kuitenkin mullistui lyhyessä ajassa kenties enemmän kuin isä osasi kuvitella.

– Vanhempien ero ja uudet puolisot, äidin kuolema ja isän uusi vaimo, uusi äitipuoli. Syntyi uusi Loirin perhe, ja Jankku pääsi pian muuttamaan isovanhempien luota isän ja Riitan uuteen kotiin Espoon Haukilahteen, Marjamäki kirjoittaa.

Loiri taasen julisti Apu-lehdessä, että liitto Riittaan jää hänen viimeisekseen.

Riitta, Jenni ja Vesku pelmahtivat Uuno-elokuvan ensi-iltaan Bio Rexiin vuonna 1983.

Hän piti sanansa. Silti tämäkin liitto päättyi.

Kymmenisen vuotta kestänyt suhde oli kuitenkin yksi Loirin elämän pisimpiä, ja sen aikana syntyivät lapset Jenni (s. 1979) ja Joonas (s. 1982).

Veskun 1980-luku oli valtavan kiireinen esimerkiksi Uunojen supersuosion ja useiden levytysten takia. Isän rooli elämässä taas vähemmälle.

Yksi kärsijä uusperheessä oli Jankku.

Marjamäki kirjoittaa, että hänestä ”tuli Riitalle enemmän poikapuoli kuin poika”.

– Se on mua hävettänyt, etten puuttunut siihen tarpeeksi. Etten antanut Jankulle tukea. Olisin halunnut, että kaikki on hyvin. Ettei olisi tarvinnut huolestua tai huolehtia sellaisista asioista, Loiri tilitti Marjamäelle vuonna 2016.

Eipä isä ehtinyt olla hirveästi pienten Jennin ja Joonaksenkaan elämissä. Hän ei ennättänyt seuraamaan lastensa kasvua ja sitä, miten he pikkuhiljaa oppivat puhumaan.

Kirjassa kerrotaan anekdootti, jossa isä ja poika olivat järvenrannalla bongailemassa västäräkkejä.

– Osoitin hänelle lintua sanoen ”vää-vää-vää”. Siihen Joonas sanoi, että ”kyllä minä tiedän, että se on västäväkki”. Olin että mitä vittuu, isä ihmetteli.

Veskun iltatähdet Sampo ja Ukko syntyivät vuosina 1995 ja 1996.

Toisaalta pienokaiset pääsivät isänsä siivellä myös elokuvarooleihin.

3-vuotias Joonas ja 6-vuotias Jenni pyörivät Loirin esittämän Nasse-sedän helmoissa Uuno Turhapuro Epsanjassa -elokuvassa. Jenni esitti myös Uuno Turhapuro muuttaa maalle -elokuvassa Uunon pikkuveljeä Jeremiasta, koska Joonasta ei silloin sattunut huvittamaan.

Joonas arveli sittemmin, että saattoi pakoilla jo tuolloin asemaansa Vesa-Matti Loirin poikana.

– Ei se lapsena haitannut, mutta teininä ja siitä eteenpäin tuli tarve paeta. Varjo oli aika iso kuitenkin, Joonas pohti vuonna 2008.

Jenni taasen näytteli ihan vakavissaankin.

Esimerkiksi vuosina 1998–99 esitetyssä tv-versiossa Joel Lehtosen Putkinotko-romaanista Vesku tekee pääroolin Juutas Käkriäisenä ja Jenni tämän tyttärenä Lejana.

Jenni muisteli Anna-lehdessä 17-vuotiaana tekemäänsä kohtausta, jossa hän psyykkasi itsensä pillahtamaan itkuun tuijottamalla isäänsä silmiin:

– Minusta tuntuu, että näyttelijänä pystyn vaikka millaiseen suoritukseen, kun vain ajattelen isän silmiä, koko olemusta ja sitä hetkeä. Se tilanne itkettää vieläkin.

Tytär haki myös Teatterikorkeakouluun, mutta ei päässyt läpi. Sittemmin hän vaihtoi alaa.

Joonas Loiri (takana) koki nuorempana jääneensä Veskun uuden perheonnen ja lasten Sampon ja Ukon jalkoihin.

Jan Loiri ei päätynyt lapsirooleihin. Hän pysytteli pitkin 1980-lukua paljolti syrjässä.

Marjamäen kirjassa hän esiintyy seuraavan kerran vasta vuonna 1993, kun pääkaupunkiseudulta Päijät-Hämeen Kuhmoisiin muuttanut parikymppinen poika näyttäytyy isänsä keikoilla teknikkona.

– Jan kiisti joutuneensa silmätikuksi kuuluisan isän poikana, mutta kertoi esittelevänsä itsensä yleensä vain Jankuksi, Marjamäki kirjoittaa.

Menee vuosi, ja Jan Loiri kuolee. Auto-onnettomuudessa hänkin.

Tuolloin Veskun elämä oli jo aivan eri mallilla.

Hän oli eronnut Riitasta neljä vuotta aiemmin. Suhteen loppupuolella oli mustasukkaisuutta ja riitelyä keikka-aikatauluista. Viimeinen pisara oli, kun Riitta haukkui keikalle lähtevän Veskun tämän luottopianistin Olli Ahvenlahden kuullen.

– Lasten takia roikuin vielä puolitoista vuotta, Loiri paljasti Marjamäelle vuonna 2016.

Taas kerran lapset kärsivät. Vuonna 1989 Vesku vain pakkasi laukkunsa ja lähti. Tämä oli järkytys etenkin Joonakselle, mistä hän avautui sittemmin Harkimot-tv-ohjelmassa vuonna 2017:

– Muistan, kuinka seurasin, kun taksi ajoi pois. Yhteydenpitomme oli todella heikkoa, enkä tänä päivänäkään ole varma, mistä se johtui. Kun oli sovittu, että Vesku vie vaikka Linnanmäelle, niin monesti Vesku ei tullut ollenkaan. Perhe-elämä muuttui shakkipeliksi ja mä olin siinä laudalla.

Joonas Loiri kuoli yllättäen 37-vuotiaana vuonna 2019.

Pian historia toisti itseään. Vuonna 1994 vain viikon päästä Jankun kuolemasta Vesku sai kuulla tulevansa taas isäksi.

Äiti oli tuolloin 22-vuotias Stina Toljander.

Pari julisti rakkauttaan pitkin lehdistöä: Stina sanoi Veskun olevan hänelle ”maailman paras mies”, Vesku taasen totesi tuntevansa, että olisi tulossa ”ensimmäisen kerran isäksi”.

Vuonna 1995 syntyi Ukko, vain vuoden ja kuukauden päästä Sampo.

Taas yksi jäi syrjään. Tuolloin teini-ikäinen Joonas kuvaili aikuisena Kuukausiliitteen haastattelussa vuonna 2013, että isän uusi perheonni ”vitutti”:

– Ihan kuin hän olisi heittänyt vanhat hanskat lattialle ja katsonut, miten uusien kanssa menee.

Riitta Loiri osallistui ex-miehensä hautajaisiin syyskuussa 2022.

Kirjan kuvausten perusteella vaikeinta Veskulla on ollut juuri Riitan ja Joonaksen kanssa.

Riitan kanssa venyi ja paukkui vielä monesti liiton jälkeenkin. Vuonna 2016 hän puhui Marjamäelle ex-vaimostaan kitkerästi, Jari Tervon vuoden 2019 Loiri.-henkilökuvassa taasen kauniisti.

Parin toi yhteen taas yksi tragedia: yhteisen pojan Joonas Loirin yllättävä kuolema 37-vuotiaana vuonna 2019. Kuolinsyy oli sairaskohtaus.

Isä ja poika sopivat sentään riitansa vuonna 2005. Siihen riitti yksi 24 tunnin risteily, jonka aikana isä ja poika puhuivat asiansa halki.

– Pienempänä olin tosi katkera niin monesta asiasta. Vasta vanhempina vuosina olen tajunnut, että Vesku on hyvä tyyppi enkä vaihtaisi sitä kehenkään, Joonas tunnusti myöhemmin.

Julkisuutta välttelevä Jenni Loiri nähtiin niin ikään isänsä hautajaisissa.

Tästä huolimatta Joonaksen loppuvuodet olivat vaikeita.

Lupaavaa dj:n ja musiikkivideoiden ohjaajan uraa Kiinassa asti tehnyt poika sai vuonna 2016 tuomion törkeästä pahoinpitelystä. Marjamäki kertoo Joonaksen surreen hänelle, että törttöily oli leimannut hänet julkisuudessa pahasti.

Lue lisää: Tällainen varallisuus Vesa-Matti Loirilta jäi

Lue lisää: Tällainen on Vesa-Matti Loirin testamentti

Vesa-Matti Loiri kuoli elokuussa 2022. Siitä on jäänyt jälkeen riipivä sotku, jossa hänen jäljelle jääneet läheisensä riitelevät taiteilijan kahdesta testamentista.

Lue lisää: IS paljastaa: Vesa-Matti Loirin perinnön­jaosta syttyi eri­mielisyyksiä

Asian ovat riitauttaneet ex-vaimo Riitta ja tytär Jenni. Muihin perinnönsaajiin kuuluvat pojat Ukko ja Sampo sekä Stina Toljander (nyk. Edelmann).

Ensin Riitta oli jäädä kokonaan ilman perintöä, mutta toisessa testamentissaan Vesku määräsi hänelle 15 000 euron osuuden.

Sampo Loiri kantoi isänsä arkkua. Sampon veljeä Ukkoa ei hautajaisissa nähty.

Riitta Loirin mukaan testamentit eivät kuitenkaan täytä niille määriteltyjä muotokriteereitä. Jenni Loiri taasen on vaatinut testamentin pätevyyden selvittämistä, koska hänen mukaansa isä oli testamenttia laatiessa jo vakavasti sairas sekä vahvasti kipulääkitty.

Riitta ja Jenni vastustavat myös lakimies Tuula Rainnon määräämistä kuolinpesän pesänselvittäjäksi ja pesänjakajaksi.

Heidän mukaansa Rainto on tehtävään esteellinen sen takia, että tämä osallistui itse testamentin laatimiseen.

Perinnönjaon selvittely jatkuu edelleen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?